Alkydhars over watergedragen verf, wat nu ?

Lemontree

  • #1
Betreft buitenwerk bestaande uit gevelbetimmering van hout.
Hier is ooit een alkydharsverf over watergedragen acrylaatsysteem heen gezet. De gevolgen zijn destraseus, vooral op de zonkant, door de ontstane spanningsverschillen. Hoe nu verder ?
Ik voel al het antwoord aankomen: de verflagen verwijderen. Dit is ook wel de beste oplossing, maar is in dit geval geen optie omdat het zeer tijdrovend is, gezien het grote aantal m2 oppervlakte die hersteld moet worden.
Verder is het zeer moeilijk om een acrylaatlaag te verwijderen.
Bestaat er een verfsysteem/methode die dit probleem op kan lossen ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Ja. Acryl AllGrund / uniprimer watergedragen grondverf. Maar u ontkomt niet aan het volledig mat schuren en reinigen van de bestaande ondergrond en dat is hoe dan ook zeer tijdrovend.

Het verwijderen van watergedragen lagen is door het thermoplastische karakter een moeilijk proces. Hoe hoger het aantal schuurbewegingen over het oppervlak, des te "stroperiger "wordt de ondergrond, te vergelijken met het verwijderen van oude lijnolie verf.

In den beginne van het watergedragen tijdperk was het een crime. De fabrikanten hebben echter niet stil gezeten en voor deze problematiek diverse primers ontwikkeld die uitstekend als hechtlaag tussen kritische ondergronden en afwerklaag functioneren.
 

Lemontree

  • #3
Indien ik uw antwoord goed begrijp, dien ik de bestaande ondergrond geheel mat aan te schuren en dien ik dus niet de alkydlaag geheel te verwijderen ?
Vervolgens het oppervlakte te behandelen met Sudwest Acryl Allgrund.
Kan ik na het behandelen verder gaan met aflaklaag van elk gewenst produkt, een lijnolieverf of een alkyd ? Of is het veiliger om door te gaan met watergedragen acrylverf, aangezien de primer ook een acryl is ?
Verder is het de bedoeling om de betimmering af te werken met dennengroen RAL 6009, dus een tamelijk donkergroene kleur. Dit neemt optimaal warmte op, dus zou voor optimale spanning tussen de lagen kunnen veroorzaken. Geweldig, als Acryl Allgrund als sealer zou kunnen fungeren om de spanningsproblemen voorgoed te kunnen oplossen, zelfs bij donkergroene tinten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De alkydverf moet er volgens mij toch echt af. Deze laag staat in contact met de acryllaag en dat gaat niet goed. Daar verander je niets meer aan. ook niet met all grund.

Als je all grund gebruikt, kun je alleen volstaan met het verwijderen van de alkydlaag. Vervolgens de acryllaag opschuren en all grund toepassen. Dan kun je er over met een alkydverf.
 

EGeen

  • #5
Klopt de nu bladderende laag heeft dus waarschijnlijk verminderde hechting, deze laag zal er dus sowieso af moeten.
De acryllaag tjah, dat wordt lastiger, wellicht met afbijt of een verfstripper? een andere methode zou ik ook niet meteen weten. Maar zoals net is verteld hoeft deze laag dus ook niet er perse af.
 

Lemontree

  • #6
Nu zit ik toch met twee verschillende meningen.
Wie heeft er nu gelijk ?
Probleem is, dat over de alkydlaag, die dus op de acryl zit, hier over
weer een acryllaag heen is gezet. Dit lijkt wel (met de nadruk op lijkt)
zich aardig te houden. Dit wijdt ik aan het feit dat deze laatste laag in een tint is die tussen licht en donker dus middentint. Dat scheel ook weer wat spanningverschil betreft.
Voor mijn gevoel zou ik nu stellen: deze mat schuren, dan Acryl Allgrund, en dan toch weer een aflak acryllaag hoogglans er over heen, het liefst in een niet al te donkere tint ?
 

EGeen

  • #7
Als u goed leest verschillen de meningen zich niet zo..
U meld zelf dat de hechting tussen de eerste (acryl) en de tweede laag (alkyd) niet goed gaat... een laag verf hier weer over verbeterd natuurlijk de hechting tussen de eerste en tweede laag niet. De nieuwe derde laag zal enkel een hechting verkrijgen op de laatste tweede laag (alkyd).

Dus om de beste verflaag te verkrijgen.. de tweede laag eraf.. hierover allgrund daarna normaal aflakken zoals normaal.

De kleur speeld mee in de duurzaamheid, maar vaak niet op z'n korte termijn.
 

Lemontree

  • #8
Het is toch nogal een behoorlijk verschil of het ene volstaat met alleen maar mat schuren of dat er echt een laag helemaal af moet.
Ben er zeer zeker van, dat er eerst acryl op zat en toen daar over heen een alkyd, die er dus afkringelde, dat heb ik ooit gezien. En nu later dus, een acryllaag in een middentint die er vrij redelijk op schijnt te zitten. Dit maakt het allemaal niet gemakkelijker op, want inmiddels heb ik uitgevonden door middel van de spiritus test, dat de laatste laag weer acryl betreft. De laag wordt plakkerig en geeft af indien ik dit met spiritus inwrijf, bij alkyd gebeurt dit niet.
Wat zou nu het beste advies kunnen zijn, daar de laatste laag uit acryl bestaat ? Ben haast geneigd om te stellen, verwijder die troep en bestel maar nieuwe planken. Aangzien een en ander er nu vrij redelijk uitziet,
hier en daar een enkel blaasje.
Overigens, een ieder erg bedankt voor haar/zijn inbreng.
 

EGeen

  • #9
Dus als ik het nu goed begrijp is de laag die u eerst vermoedde dat deze alkyd was, nu wel acryl?

Dus nu zit er enkel acryl dus op de planken? Uw laatste gedeelte vink btje uuhw verwarrend om eerlijk te zijn haha.
 

Lemontree

  • #10
Indien u goed leest: eerst acryl, toen alkyd en nu weer acryl.
Sorry, het is zeker nogal verwarrend.
 

EGeen

  • #11
Volgens mij zijn de opties al gegeven door uzelf en het forum:

optie 1:
kaal maken tot aan de eerste laag acryl, hierna de laag grondverf(allgrund), daarna overgaan naar uw gekozen terpentinegedragen product.

optie 2:
Helemaal kaal halen tot aan het hout, en vandaar uit weer opnieuw beginnen.

optie 3: als u het zo goed genoeg vind, zo laten

optie 4: huis slopen en nieuwe planken ertegenaan.
 

Lemontree

  • #12
Er is naar mijn mening nog een optie 5, en daar neig ik toch naar.
Bestaande laatste laag mat schuren, dan Acryl Allgrund en dan aflakken met een hoogglans middentint Acryllaag, iets van grasgroen. Hoogglans, omdat dit de warmte het meest reflecteerd, mat neemt meer warmte op. Het is op het zuiden. De wand in het noorden vertoont geen enkel gebrek en heeft dezelfde geschiedenis. Misschien kan de gewenste acryllaaglaag er wel rechtstreeks opgezet worden. Deze keuze, omdat de huidige laatste acryllaag van nu er vrij redelijk opzit.
De zorgen zijn er wel, omdat ik zeer zeker van ben, dat er een donkergroene alkydlaag tussen zit die ik er ooit er van af heb zien kroelen. Daar is nu ook wel iets van te zien, iets, maar niet verschrikkelijk erg.
De wens om nu weer te schilderen is uit estetisch oogpunt, de huidige bewoners (zijn niet de oorspronkelijke en weten niet de geschiedenis van het schilderwerk) vinden de kleur (grijsblauwe middentint) van nu niet mooi. Ze wensen nu een donkergroene kleur, maar dat zal ik af moeten raden vanwege de warmte opname en daardoor weer risico op spanningsverschil met de tussenliggende alkydlaag.
Graag uw reactie, want het blijft een risico, omdat uiteindelijk alles heel veel werk is.
 

EGeen

  • #13
U heeft de laatste laag pas opgezet in acryl en deze wordt "redelijk" bevonden, als dit redelijk niet slaat op de uitstraling van het product door de kleur maar door de kwaliteit van de laag, dan zal deze niet beter worden als u hiermee nog een laag (of des noods 8 lagen) erover heen zet. U verward een paar dingen:

- Een kleur die ergens diep eronder zit heeft geen invloed meer op de kwaliteit van de verf later. Diezelfde laklaag kan dat wel, maar dit heeft niets met de kleur te maken.

- Als u liever een donkergroene tint erop wilt, kies dan voor een goed product en smeer dat erop. Ikzelf zou dat wel doen, inderdaad u heeft gelijk met de duurzaameheid van de verf, maar ikzelf zou voor het decoratieve effect gaan. De duurzaamheidsverschil die dit maakt verminderd het waarcshijnlijk hooguit met twee jaar op 5-6 jaar of langer.

- U gaat ervanuit dat de verf beter word met de hoeveelheid lagen die u erop smeerd. Dit is neit waar. Schilders halen niet voor niets hele verflagen eraf om weer fatsoenlijk opnieuw te kunnen beginnen.
Simpel voorbeeld: Wanneer u niet geschuurd heeft niet heeft ontvet en niet heeft schoongemaakt etc.. en de laag is in een keer erop gezet is hier geen hechting.. Deze donderd eraf.. als hier een verflaag overheen wordt gezet hecht deze op de eerste laag, een laag die loszit, niet op de ondergrond hieronder. Dus deze laag zal net zo hard gaan bladderen.

- Spanningsverchillen worden wel opgebouwd door warmte, maar spanningsverschillen zullen meer te wijten zijn aan de verflagen zelf ipv de warmte.

Er bestaan producten om verflagen te verwijderen: afbijt, schuurpapier, verfafbrander (niet voor acryl), en verfstrippers..
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
@ Mn: De alkydverf moet er volgens mij toch echt af. Deze laag staat in contact met de acryllaag en dat gaat niet goed. Daar verander je niets meer aan. ook niet met all grund.

Onderbouwd u dit eens met argumenten? Wat gaat er dan precies gebeuren als alkyd met acryl in contact komt? En wat voor functie heeft dan AllGrund / Uniprimer als u daar de specificaties eens van doorneemt?
 

Lemontree

  • #15
Kees de schilder schreef:
Ja. Acryl AllGrund / uniprimer watergedragen grondverf. Maar u ontkomt niet aan het volledig mat schuren en reinigen van de bestaande ondergrond en dat is hoe dan ook zeer tijdrovend.

Het verwijderen van watergedragen lagen is door het thermoplastische karakter een moeilijk proces. Hoe hoger het aantal schuurbewegingen over het oppervlak, des te "stroperiger "wordt de ondergrond, te vergelijken met het verwijderen van oude lijnolie verf.

In den beginne van het watergedragen tijdperk was het een crime. De fabrikanten hebben echter niet stil gezeten en voor deze problematiek diverse primers ontwikkeld die uitstekend als hechtlaag tussen kritische ondergronden en afwerklaag functioneren.
Uw eerste bericht heeft de nodige verwarring veroorzaakt.
U heeft geantwoord volledig mat schuren, en vermeld daarbij niet dat de laag verwijdert moest worden. U heeft gelijk ja geantwoord
en het produkt Acryl Allgrund genoemd als middel. Daarbij verteld, dat fabrikanten niet stil hebben gezeten en dat er voor deze problematiek diverse primers zijn ontwikkeld die uitstekend als hechtlaag tussen kritische ondergronden an afwerklaag funktioneren. Met andere (UW) woorden: de alkyd hoeft niet verwijderd te worden. Aan reageerders, niet bij mij neer leggen dat ik zelf uit ga van bepaalde zaken.

Verder voor alle duidelijkheid. Ik verward zelf helemaal niets.
Namelijk, zelf heb ik niets in het verleden aan het pand uitgevoerd.
Ik ken wel de historie betreffende het schilderwerk, en weet daardoor dat
er een laag acryl is geweest, toen alkyd en toen weer acryl.
Dat zijn geen acht lagen maar drie.
De bewoners hebben mij advies en om hulp gevraagd. Zelf heb ik nooit wat te maken gehad met de uitvoering. 0oit heb ik wel ter plekke geconstateerd op het moment dat er alkyd over de acryl heen was gezet, dat dit het klassieke voorbeeld was van een verkeerde toepassing van verfsysteem (alkyd) over een acrlylaag, zo verschrikkelijk zag het er uit. Nu was er een paar jaar geleden een acryllaag gebruikt, en gezien het er nu uit ziet ook niet echt goed, ziet het er redelijk uit. Nu na paar jaar wensen de bewoners
(en niet ik) opnieuw een verfbehandeling uit estetisch oogpunt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
U maakt het geheel nodeloos ingewikkeld, bovendien staat er nergens in mijn verhaal dat u met lijnolie verf kan gaan afwerken. Ik gebruik hier deze verfsoort om aan te geven dat zij net zo moeilijk verwijderbaar is als een thermoplastische verflaag.

Nog een x:

Ik blijf bij mijn eerste advies: Ja, dat verfsysteem / die methode bestaat:volledig mat schuren, daarna AllGrund ( dat werkt als KATALYSATOR om de spanningverschillen op te heffen ) en daarna desgewenst met alkyd- of acryl afwerken. Dus geen enkele laag verwijderen.

Dit systeem bewijst in de praktijk te voldoen.
 

Lemontree

  • #17
Sorry Kees, ik zag niet dat u iemand citeerde, want dan is "quote" gebruikelijk om aan te geven dat er iemand wordt geciteerd.
Hierdoor was het alsof jezelf tegensprak.
Het is dus niet nodig om lagen te verwijderen, Allgrund Acryl werkt als saler cq katalysator om de spanningsverschillen op te vangen. Dit is in de praktijk ondervonden, beter antwoord is er niet.

Iedereen bedankt voor de bijdrages, of die goed is of niet, we zijn toch met zijn allen met ons vak bezig. We leren met zijn allen van elkaar.
Ik ga dusdanig als Kees heeft voorgesteld uitvoeren, en kom dan terug op dit forum hoe het er dan na verloop van tijd bijstaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
Hieronder nog ter aanvulling een technische specificatie over het toepassen van een watergedragen uniprimer / AllGrund.

Toepassing:

Als hechtbrug op oude verf- en laklagen,
hout, aluminium, koper, hard PVC en
zinken oppervlakken en riskante soorten
ondergrond, alvorens deze af te lakken met...

Om geen misbruik te maken op de reclameregels die we toepassen laat ik de merknaam van deze zeer gerenommeerde fabrikant weg. De essentie is echter:

...alvorens deze af te lakken met ...cryl- of ....lac producten. ( Dus: acryl of alkyd ).
 

Lemontree

  • #19
Kees de schilder schreef:
U maakt het geheel nodeloos ingewikkeld, bovendien staat er nergens in mijn verhaal dat u met lijnolie verf kan gaan afwerken. Ik gebruik hier deze verfsoort om aan te geven dat zij net zo moeilijk verwijderbaar is als een thermoplastische verflaag
Kees, wel goed lezen, hoor. Ik maak niets ingewikkeld, anderen spreken uw oplossing tegen en heeft u bij citeren geen "quote" gebruikt.
Nergens heb ik gesteld, dat ergens in uw verhaal staat dat er met lijnolie afgewerkt kan worden. Ik heb de lijnolieverf zelf genoemd in een zin, met een vraagteken er achter. Dus een vragende vorm of deze toepassing zou kunnen als laatste laag. Dit, omdat deze laatste laag voor mij een voorkeur zou hebben.
Wat mij betreft is de kwestie voorlopig opgelost, met dank aan Kees de Schilder.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #20
Kees de schilder schreef:
@ Mn: De alkydverf moet er volgens mij toch echt af. Deze laag staat in contact met de acryllaag en dat gaat niet goed. Daar verander je niets meer aan. ook niet met all grund.

Onderbouwd u dit eens met argumenten? Wat gaat er dan precies gebeuren als alkyd met acryl in contact komt? En wat voor functie heeft dan AllGrund / Uniprimer als u daar de specificaties eens van doorneemt?
TS geeft aan dat hij een acryllaag heeft die in een later stadium is overgeschilderd met een alkydverf. Nu laat de alkydlaag los als gevolg van spanningsverschillen. Nu kan all grund een prima hechtlaag vormen tussen acryl en alkydverven. Zodat de acrylverf wel met alkyd overgeschilderd kan worden.

De alkydlaag zit echter allos in dit geval, en die krijg je ook niet meer vast door er all grund over te smeren. Vandaar dat ik stelde dat de alkydlaag nu eerst verwijderd moet worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu