Van terpentine naar watergedragen: wel of geen grondlak

Er_nn

  • #1
Hi, voor wat binnen schilderwerk (kozijnen, deuren etc) wil ik met watergedragen lak gaan werken. De huidige laag is nog intakt, ik weet alleen niet of er met terpentinebasis of watergedragen lak gewerkt is in het verleden (meer dan 8 jaar geleden geschilderd door vorige bewoners).
Online lees ik overal dat je bij de overstap van terpentine naar watergedragen wel een grondlak op waterbasis moet gebruiken. Echter, in de verfhandel (geen bouwmarkt, erkend bedrijf) werd gezegd dat grondlak niet nodig is en ik direct met aflak kan beginnen. Ik vroeg me af wat mensen hier daarover zouden adviseren?
Het gaat om twee soorten verfwerk:
- kunststof kozijnen die met een matte zwarte lak geverfd zijn, hier wil ik met een donker groene lak overheen. De zwarte lak zit goed gehecht op het kunststof, dus ik ga het voorzichtig opschuren. Maar dan dus de vraag, wel of geen grondlak
- houten kozijnen en deuren: de verf (wit) zit er nog prima op, ik wil het vooral wat opfrissen, zou dat direct met aflak kunnen of voor de zekerheid toch eerst alles gronden
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Grondlak geeft een betere hechting.
 

Fmrama

  • #3
En erg goed ontvetten. En een goede (profesionele) verf gebruiken.
 

De Bob

  • #4
Hallo
Als de laklaag nog goed is, is ontvetten zeer goed mat schuren voldoende voor een Acryl aflak laag.
Maar om een optimale hechting te krijgen zou u een Acryl primer kunnen gebruiken.
Alleen het probleem zit nu in de donkere onderlaag te formeren naar een andere donkere laklaag.
Daarom moet u op kleur gronden, dus de primer op kleur laten mengen, want met een witte primer moet u meerdere lagen zetten voor de dekking.
Gewenst is dus zonder primer de laklaag erop zetten, donker over donker, en wit over wit, dat scheelt een hoop meer werk, en dat kan, maar wel zeer goed ontvetten/matteren omdat u niet weet wat de onderlaag is.
Let wel als u bij de kunststof laag doorschuurd moet u een acryl primer voor kunststof gebruiken , dus voorzichtig en niet door de verf laag schuren.
 
Laatst bewerkt:

Er_nn

  • #5
Uiteindelijk bleek de uitgekozen kleur verf foeilelijk op groter kozijnvlak dus gooien we het over een andere boeg en gaan we toch alles wit schilderen. Dan leek op zn minst een primer ons wel een goed idee, dus dat gaf sowieso de doorslag :) Maar bij deze nog, dank voor de reacties, erg helder!
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu