Blanke lak op basis van polyurethan-alkydhars beter?

Pruts3r

  • #1
Graag zou ik een vraag willen stellen over de afwerking van een bureaublad. Ik heb op het forum gezocht maar kan geen duidelijk antwoord hierop vinden.

Ik heb een bureaublad gegrond en afgelakt met een bekend merk in de S2U versie op kleur (op basisvan polyurethan-alkydhars). Nu is dit reeds een krasvaste verf maar misschien is deze nog krasvaster te maken door het geheel nogmaals ligt te schuren (schuurpad) en daarna te voorzien van een laag blanke lak, ook op basis van polyurethan-alkydhars.

Het idee is dat de blanke lak geen pigmentstoffen bevat en hierdoor sterker is? Ook zal de blanke laklaag eventueel kunnen beschadigen zonder dat hierdoor meteen sprake is van een zichtbare kleurverandering?

Ik hoop dat iemand de zin of onzin hiervan kan uitleggen.

Alvast dank!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
De door u aangebrachte lak is behoorlijk kras- en stootvast. Er is geen bezwaar om daar een laag blanke lak overheen te zetten ( die in alkydversie behoorlijk zal vergelen ), maar echt duurzamer wordt het er niet op. Om die lak goed te laten hechten moet u het oppervlak schuren. Logisch gevolg is dan een dunnere laagdikte.

Een echt slijtvaste laag verkrijgt u door een 2 componenten lak toe te passen.Die zijn er ook in een watergedragen versie.
 

Pruts3r

  • #3
Erg bedankt Kees! Ik ga een 2K lak gebruiken voor de toplaag.

Begrijp ik goed dat deze 2K lak op waterbasis zonder problemen over de verf op basis van polyurethan-alkydhars kan? Ook als deze verf nog "vers" is (paar dagen oud)?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dat is geheel afhankelijk van de toeslagstoffen die de fabrikant gebruikt. Dus verschillend. De vakhandel kan u echter direct uit de droom helpen als u bij hen het product betrekt.
Over het algemeen is watergedragen over alkyd geen probleem.
Laat minimaal 2 weken de nu opgebrachte verf uitharden.
 

Pruts3r

  • #5
Nu komt er toch nog een vraag boven borrelen...

Zal de watergedragen blanke 2-componenten lak als afwerklaag ook de vergeling van de S2U op basis van polyurethan-alkydhars tegengaan? Dan is het namelijk 2 vliegen in 1 klap!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Zeer beperkt. Blanke lak heeft vrijwel geen UV protector.
Misschien een tip voor de volgende klus: watergedragen lakverf vergeeld vrijwel niet. Daaroverheen de watergedragen 2K blanke lak......dat zou mooi zijn !
 

Pruts3r

  • #7
Ja, ik ben er inmiddels door dit forum achter gekomen dat ik een vertekend beeld van watergedragen verf had. Ik associeerde dit altijd eerder met knutselen dan met een keiharde coating ;-)

Voordeel is volgens mij wel dat de kleur waarmee ik heb geschilderd tegen RAL 7000 aan zit. Vergeling zal dus, omdat het grijs en geen hele lichte kleur is, hoop ik meevallen (?).

Dank voor het advies Kees! Ik laat het nog een week drogen en dan gaat er een laag 2K pu lak overheen. Watergedragen!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Prima. Nogmaals: laat u wel informeren over de toepasbaarheid in de verfwinkel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu