Afvoer in/op vloer met vloerverwarming

onhandigeharrie1

  • #1
Beste leden,

IK zou graag een vrijstaand bad in mijn badkamer willen plaatsen. Nu is het probleem dat er geen afvoer is noch waterleidingen. Kan ik een afvoer in de vloer maken? ik weet niet hoe diep de vloerverwarming zit noch weet ik waar de leidingen lopenin het beton. Oplossing een bedrijf met warmtecamera laten komen om de leidingen in kaart te brengen?

andere oplossing zou zijn bad op een verhoging zetten? en dan naar de afvoer van de wasbak laten lopen? zoja is die afvoer van de wasbak groot genoeg?

Dit is hoe de situatie nu is: https://skfb.ly/opzvv

en dit is hoe ik het graag zo willen: https://skfb.ly/opzx7

we gaan tegels vervangen dus slijpen in de muur zal geen probleem zijn. maak me dus alleen zorgen over de vloer.
foto van waar t bad moet komen te staan en foto van de afvoer van de wasbak zit erbij.

Dank voor jullie reacties alvast!

20210822_172141.jpg 20210822_172144.jpg 1629886119857.png
 

Blof-fan

  • #2
Dus even voor alle duidelijkheid: Alle wand en vloer tegels gaan eruit?
En over wat voor soort vloerverwarmng hebben we het hier? Aangesloten op de CV? Of elektrische vloerverwarming?
Zit er een afwerkvloer in de badkamer (al iets hoger dan de rest van de verdieping)?

Als duidelijk is waar die vloerverwarming zit kun je eens iets gaan plannen. Dan kan die afvoer wellicht op de afvoer van de douche aangesloten worden via een leiding in de vloer.
De afvoer naar die van de wastafel lijkt me geen goed idee omdat die hoger in de wand zit en je wilt juist afschot in je afvoer leidingen anders loopt het water niet weg.
 

onhandigeharrie1

  • #3
Dank voor je bericht blof-fan,
Dus even voor alle duidelijkheid: Alle wand en vloer tegels gaan eruit?
Ja we willen alle vloer en wand tegels vervangen.

En over wat voor soort vloerverwarmng hebben we het hier? Aangesloten op de CV? Of elektrische vloerverwarming?
vloerverwarming zelf is aangesloten op de cv die zich op de zolder hangt.
We hebben aan de vorige eigenaar gevraagt waar de vloerverwarming ligt, hij zei "de vloer ligt op een versterkte houten ondervloer. daarop ligt 8cm beton in in dat beton ligt de vloerverwarming."

Zit er een afwerkvloer in de badkamer (al iets hoger dan de rest van de verdieping)?
Afwerkvloer weet ik niet maar vanaf de gang is er indd een opstap naar de badkamer vloer(zie foto bijgevoegd)

De afvoer van de wastafel gaat daar direcht naar beneden dus wellicht lager een koppelstuk plaatsen? op de douche zal al hele maal top zijn, alleen is dat een douchegoutje en zou ik niet durven zeggen waar dat naar leidt.

20210822_172055.jpg 20210822_172200.jpg
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ik zou eerst iemand laten komen om te bekijken als je houten vloerconstructies die zware bad kan hebben.
 

onhandigeharrie1

  • #5
Henk253,
Hoe zou je dat inspecteren dan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Sloop de verhoogde betonvloer er dan ook uit, dan kan je maken wat je wilt.
 

onhandigeharrie1

  • #7
Rola,

door de vorige eigenaar werd mij verteld dat dan de betonplaten in de keuken (die eronder zit) dan zouden scheuren door de trillingen. + krijg je dan geen waterschaden door t raken van de leidingen van de vloer verwarming? of laat je die eerst leeg lopen? (neem aan van wel), het was ongeveer 7a 800kg aan beton.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Gewoon je vloer verwarming af koppelen en verwijderen je vloer moet er toch uit ivm afvoeren vervangen.
Dan laat je een constructeur om te bepalen draag kracht van je vloer.
Weet even niet juiste woord voor.
bad is ook zo 300 kilo met water en persoon minimaal.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Je schrijft: de vloer ligt op een versterkte houten ondervloer.
Hoe kan je dan betonplaten zien in de keuken? Wat is de precieze opbouw?
Vloerverwarming wel aftappen.
 

onhandigeharrie1

  • #10
Rola,
De vorige eigenaar doelde op de gipsplaten / stucwerk denk ik.
 
Laatst bewerkt:

Blof-fan

  • #11
Als er idd sprake is van een houten verdiepingsvloer dan moet er inderdaad eerst een en ander bekeken worden om te bepalen of het constructief verantwoord is.

Als je het echt goed aan wilt pakken zou ik, zoals reeds gezegd, die vloer eruit halen en helemaal opnieuw beginnen. Dat is natuurlijk een behoorlijk karwei en zal ook wat kosten met zich meebrengen.
Maar je kan dan in principe maken wat je maar wilt en dan weet je ook zeker dat je het op de juiste manier kan maken, zonder er later problemen mee te krijgen en allemaal kunsttoeren uit te moeten gaan halen om het voor elkaar te krijgen.

Je zal dan inderdaad wel de huidige vloerverwarming af moeten koppelen en samen met de oude vloer verwijderen en met een nieuwe vloer weer nieuwe verwarming aan (laten) leggen.

Ik vermoed dat als gipsplaten het plafond vormen van de keuken, er sprake is van een verlaagd plafond aan de balken? En dat die gestuct zijn?
Als je de oude vloer moet verwijderen moet dat wel met grof geweld en met een stuclaag aan het plafond in de keuken zou dat inderdaad wel kunnen beschadigen.
Maar dat is natuurlijk ook altijd weer ter herstellen... :wink:
 

onhandigeharrie1

  • #12
Blof-fan schreef:
d, die vloer eruit halen en helemaal opnieuw beginnen
Zn vermoeden had ik al. En ja het is een verlaagd plafond voor de spots in t plafond. Zo wordt het indd een hele klus meer dan ik dacht. en redelijk lastig omdat we er al wonen. Is er kans als je t beton weghaalt dat er meer complicaties bij komen kijken dan alleen scheuren in t stucwerk? scheuren bij de buren bijv?
 

Blof-fan

  • #13
Tja, als je het echt goed wilt doen kost het soms iets meer tijd, geld en moeite (daarom wordt er vaak maar wat af gebeund en van alles verzonnen om er omheen te werken).

Wat betreft die complicaties. Dat ligt denk ik een beetje aan hoe en een ander gesitueerd en gemaakt is.

Als je je daar zorgen om maakt ga ik er gemakshalve vanuit dat jullie badkamer dan tegen een wand met de buren zit? Wat voor woning is het? Een rijtjes woning? Een twee onder een kap?
 

onhandigeharrie1

  • #14
rijtjes woning inderdaad. badkamer zit tegen de badkamer wand van de buren indd. huis uit 1946. houten (scheve) vloeren ;) maar als de vloer nu al 700kg brton draagt neem ik aan dat het wel iets meer kan hebben en niet tot aan zn max zit? vorige eigenaar had zelf een aannemers bedrijf dus denk dat er wel goed over nagedacht is.

Er waren indd genoeg mensen die zeiden dat dat prima kon vloerverwarming en dan een leiding infrezen, toch vertrouw ik het niet. en zie hier meerdere mensen die zeggen dat t geen goed idee is.
 

Blof-fan

  • #15
Als je niet weet waar die verwarmingsleidingen liggen en hoe diep is het altijd een gok om dan maar in de vloer te gaan frezen.

En als je onverhoopt toch iets raakt, hoe ga je het dan herstellen? Ik zou me er niet lekker bij voelen. :roll:

En die balken zullen misschien nog niet aan hun max zitten, maar hoe weet je wanneer ze dat wel zitten als je 't niet vraagt aan iemand die t echt kan weten? Ik zou het voor de zekerheid altijd even laten berekenen. Dan zit je altijd goed en ik kan me niet voorstellen dat dat de kosten zullen zijn :wink:

Ik durf niet te zeggen of die balken door de draagmuur heen naar de buren doorlopen. Of dat elke woning zogezegd z'n eigen balken heeft.
Ze zullen echt wel last krijgen met tot geluid en trillingen, maar of het ook echt schade zal veroorzaken durf ik echt niet te zeggen.
 

onhandigeharrie1

  • #16
Nee inderdaad. dan blijft het gokken. er zijn inderdaad bedrijven die de leidingen op kunnen sporen. van 125 piek checken ze je vloer en krijg je een tekening erbij.

Nee inderdaad. Alleen logistiek even naar kijken wat dan handig is. Als ik de vloer open maak incl beton, en de conclusie is dat er geen bad op kan. dan is de vloer voor niks open gegaan. want anders veranderen we ons plan naar geen bad en iets luxere douche dan kunnen de tegels blijven liggen. ik heb iig de bouwtekeningen bij het archief opgevraagd. dus wellicht kan ik daar wat mee.

Dank voor de adviesen in ieder geval!
 
  • Like
Waarderingen: Blof-fan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu