Afvoer toilet verplaatsen met een geïsoleerde vloer

frenkqle

 • #1
Beste,

Er is op het forum veel informatie te vinden over het verplaatsen van de afvoer van een toilet. Echter, beantwoorden deze mijn vraag net niet, vandaar dit topic.

In verband met een toiletrenovatie moet ik de afvoer van de wc een stuk naar achter verplaatsen (ongeveer 25cm). Mijn idee was om een gat in de vloer te bikken en dan netjes de afvoer te verleggen, daar is op dit forum genoeg over te vinden. Helaas zit ik hier met de situatie dat mijn vloer compleet geïsoleerd is met een icynene (PUR) en dat afvoerbuizen in de kruipruimte dus niet te bereikenen zijn.

Eigenlijk zit ik nu met twee opties:
- Vloerisolatie mechanisch gaan verwijderen, de afvoer netjes aansluiten, vervolgens opnieuw laten isoleren
of
- Met een sprongbocht gaan werken

Is er iemand met ervaring in een soortgelijke situatie die mij wat wijzer kan maken :)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
beide is een optie als je de sprongbocht diep genoeg in de vloer krijgt, de isolatie wegsteken kan ook, dit zelf ook wel eens gedaan maar het is taai en lastig spul om weg te krijgen als het goed ingespoten is.
 

GmtB

 • #3
Zelf heb ik voor de WC beneden een nieuw gat geboord naar de kruipruimte en de afvoer opnieuw aangesloten, en boven bij de badkamer gebruik gemaakt van een sprongbocht en moet zeggen de sprongbocht werkt perfect, snel gemaakt en met veel minder inspanning.
 
 • Informatief
Waarderingen: frenkqle

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Hoe mag ik me dit voor stellen " icynene (PUR) en dat afvoerbuizen in de kruipruimte dus niet te bereiken zijn" kan je hier een situatie foto van maken?
 

frenkqle

 • #5
Dank voor jullie antwoorden! Ik verwacht dat ik voor een sprongbocht ga. Hoewel ik het liever op de beste manier had gedaan is het mij een te groot karwei om het isolatiemateriaal mechanisch te verwijderen. Het is zeer taai spul haha.

@Henk253 Zojuist geprobeerd om een foto te maken, maar dat maakt het totaal niet duidelijk, dus even in woorden. Je kunt het je zo voorstellen: de afvoer loopt vanaf de wc richting de voorkant van het huis. Hij hangt hierbij net iets onder de vloer in de kruipruimte. Vervolgens is er een dikke laag icynene (20cm gok ik) aan de onderkant van de vloer gespoten. Hierbij is de afvoer dus ondergespoten de icynene pur; hij is ook helemaal niet meer zichtbaar.

Erg handig die vloerisolatie, totdat je bij de afvoer wilt komen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Dan zou ik dat pur verwijderen bij de afvoer en kijken als je de afvoer kan verplaatsen zodat je met bochten met manchet verbinding kunt aan passen.
Maar als je bv bij leiding breuk reparatie aan je leidingen moet doen moet toch ook iemand dat op lossen.
Er zal best een oplossing voor zijn om dat spul er af te krijgen.
Oude pur kon je ook zagen en piepschuim ook.
Dan moet er gewoon een stuk leiding er tussen uit weet je hoe je leidingen lopen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Anders maar net wat je zei een sprong bocht mits je vloer het kan hebben want gaat el 8cm diep.
En laat je je goed adviseren met een sprong bocht vaak zeggen ze neem een lagere maar daar blijft van alles aan hangen en dan heb je verstopping in de hoeken.
geberit spronbocht - Google Zoeken
 

frenkqle

 • #8
Hoi Henk,

Dank voor je hulp. Ik heb maar even een kleine tekening gemaakt van de huidige situatie. Zie onderstaande afbeelding. In de meeste ideale situatie zou je denk ik de hele afvoer van de wasbak en wc iets naar de riool zijde verplaatsen. Maar dan moet ik een groot stuk isolatie weg zien te krijgen.

Als ik de afvoer vanaf de wc haaks op de afvoer richting het riool zet hoef ik wel veel minder isolatiemateriaal weg te bikken, maar geen idee of dat slim is.1662057641972.png
 

GmtB

 • #9
Waarom zou je de kruipruimte ingaan, al die isolatie gaan wegbikken, afvoer onder de grond gaan aanpassen, nieuw gat boren, opnieuw aansluiten..etc etc.. terwijl je met een sprongbocht zo klaar bent.

Sleufje maken met de slijptol, stukje weghakken aansluiten en klaar. 25cm is niks, als je een nieuw gat gaat boren dat is veel ingrijpender.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Waarom zou je gemakkelijk doen als moeilijk kan :mrgreen:
Maar @GmtB wat voor sprong bocht zou je adviseren.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Trouwens @frenkqle wat voor soort materiaal afvoer is het?
En waar wil je de inbouwreservoir tegen aan zetten tegen de kant van de cv hok.
Wat voor wc vloer is het ?
 

GmtB

 • #12
Ik zou zeggen neem die van Geberit, werkt echt perfect.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
dat wist ik maar alles hangt af van de vloer als die dik genoeg is wil dat wel.
@GmtB Ben jij ook Loodgieter of ander techneut?
 

GmtB

 • #14
Ik ben zelf geen loodgieter maar iemand die beide gedaan heeft dus zowel met sprongbocht als het boren van een nieuw gat en her-aansluiting in de kruipruimte. Werken met de sprongbocht beviel veel beter.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Even off topic.
Alles is vaak afhankelijk hoe de vloer is heb je zo`n vloer is maar dun met smeer laag daar moet je wel afvoer verplaatsen.
holle baksteenvloer - Google Zoeken
-----------------
 
 • Like
Waarderingen: GmtB

frenkqle

 • #16
Wederom dank voor jullie reacties :)

Het toilet moet tegen de muur van de cv aankomen inderdaad, dus de afvoer hoeft maar iets naar achter. Ik denk dat ik inderdaad voor een sprongbocht ga, mits de vloer dat toelaat.

Helaas weet ik zelf vrij weinig van de vloer af (betreft een huis uit 1954). Ik kwam nog wel een foto tegen die ik van onderkant gemaakt heb.

Heeft een van jullie een idee?

1662189568212.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #17
Het is slecht te zien hoe dik is die vloer en als je naar achteren gaat zit daar een steun balkje.
Boor maar een gewoon met lange boor door de vloer dan meet je als ie vol beton of hol is en wat voor kleur het is.
 

frenkqle

 • #18
Inmiddels zijn alle spullen binnen en kan ik aan de slag. Ook heb ik de originele bouwtekeningen opgevraagd.

Wat betreft de vloer: het is een cusveller vloer met een diepte van 18 centimeter. Is het verstandig om hiereen een gat te bikken voor de sprongbocht, of is het gevaarlijk?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #19
De ribben moeten heel blijven.
 

frenkqle

 • #20
Hoi Rola,

Dank voor je antwoord. Gekke vraag maar wat is in definitie van de ribben moet heel blijven? Er zitten immers bijvoorbeeld ook kruipluiken in deze vloer en een oude afvoer. Die zouden de ribben ook beschadigen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu