Afsluiters voor of na expansievat

Sdirkx

  • #1
Omdat we een extra radiator willen hangen, zou het handig zijn als in een periode als de zomer (wanneer er toch geen CV hoeft te draaien), je je tijdens de werkzaamheden de buizen kunt afsluiten maar nog wel kunt beschikken over warm tapwater.

Nu vroeg ik me af hoe belangrijk het is dat het expansievat is opgenomen in het systeem wat dan alleen voor tapwater gebruikt wordt. Maw, wanneer we de kogelkranen na het expansievat plaatsen, dan kan deze nog werken voor het 'tapsysteem'. Probeem is dat daar een paar hele dikke stukken buis zitten (34 mm oid), waar we niet zomaar kranen voor kunnen vinden. Voor het exp.vat zit gewoon 22mm... PS: het is maar een korte periode dat we het radiatorsysteem afsluiten. Dus dat maakt de noodzaak wellicht minder. Of werkt een exp.vat vooral voor de radiatoren?

Kan vast iemand wat zinnigs over zeggen :)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ja dat is belangrijk.
Zorg dat het expansie vat en het overstort binnen de afsluiters blijven.
Zo is je ketel altijd beveiligd.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Ook bij gebruik van tapwater zet het water in de ketel uit. Dat moet worden opgevangen en daar heb je dus het expansievat voor nodig. Deze moet dus altijd in het systeem zijn opgenomen. Anders loop je grote kans op schade aan je ketel.

Ook is het maar de vraag of de ketel op warmwater kan draaien als het verwarmingscircuit is afgesloten. Er zijn ketels die ook bij het draaien op tapwater moeten kunnen circuleren over het verwarmingscircuit.
 

Sdirkx

  • #4
Duidelijk. Gaan we zo toepassen!
 

Sdirkx

  • #5
Een verwarmingsexpert heeft ons in de tussentijd laten weten dat de inlaatcombinatie die wij hebben, diezelfde functie heeft voor het warm water. Dus maakt in onze situatie niet uit.
Kunnen we normale 22mm-kranen gebruiken. Scheelt ook weer in de kosten. Toch bedankt voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu