Stand "afsluiters" bij afvoerbuis radiator

Driz

  • #1
Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht. Tijdens het verven heb ik alle radiatoren (behalve één) losgekoppeld, zodat we daar makkelijk achter konden verven. De bouwkundig adviseur die bij de oplevering was, vertelde mij dat, als ik de radiatoren loskoppelde, ik moest opschrijven hoe vaak ik moest draaien om de afsluiters dicht te krijgen. Ik moest ze dan bij het aansluiten weer net zo vaak draaien om ze weer open te doen, omdat alle radiatoren netjes gesteld zouden zijn.

Het gaat hier om "afsluiters" die met een grote inbussleutel open en dicht te draaien zijn. Het sluit de buis af waar het water uit de radiator stroomt, De afsluiter zit niet op de radiator zelf, maar op de buis die de grond in gaat.

Nu bij het aansluiten van alle radiatoren, heb ik netjes volgens instructies alle afsluiters weer precies zoveel slagen opengedraaid als dat ik ze had dicht gedraaid. Tot mijn verbazing was dit bij alle radiatoren precies zover, dat ze weer volledig open stonden.

Kan iemand mij vertellen:

- Wat het nut is van deze afsluiters?
- Of het klopt dat ze volledig open staan?

Alvast bedankt!
 

Chathanky

  • #2
Dat is mogelijk dan heb je waarschijnlijk ventielen met een borging zodat je ze niet zondermeer te ver kan open draaien als leek om problemen achteraf te voorkomen.

Als alle radiatoren dezelfde aantal slagen heeft (die heb je opgeschreven) dan klopt er inderdaad iets niet en is het vermoeden groot dat ze niet ingeregeld zijn.
Maar dit moet je ook zijn opgevallen.

Het nut is om elke radiator de juiste hoeveelheid water te laten doorstromen anders krijg je problemen met de warmteafgiftes van de verschillende radiatoren. Tevens is het om je ketel zo zuinig mogelijk te laten werken.
 

Driz

  • #3
Het is niet zo dat elke radiator evenveel slagen had. Wel staat elke afsluiter in de verschillende radiatoren nu nagenoeg in dezelfde stand, op het oog gezien. Ze kunnen geen van allen verder open.

Maar als die afsluiters (zoals ik ze dan maar noem) bedoeld zijn om de doorstroom van water te beperken, waarom zitten ze dan in de buis waar het water wordt afgevoerd?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Driz schreef:
- Wat het nut is van deze afsluiters?
- Of het klopt dat ze volledig open staan?
Dat zijn voetventielen.

- Dat is om de cv waterhoeveelheid in te regelen en tevens dienen ze als afsluiter bij
  demontage.

- Als ze helemaal open staan, heeft die radiator de volle waterhoeveelheid
  nodig, om aan zijn afgifte te komen.
 

Chathanky

  • #5
Op het oog hoeft nog niks te zeggen of ze wel of niet volledig open staan, dit heeft ook met het type te maken of het wel of niet waarneembaar is.

Als de aantal slagen verschillen zit het wel goed en heb je ongeveer een temperatuursverschil van 20 graden t.o.v. aanvoer en retour. De afsluiter boven moet dan ook volledig open zijn anders wordt het verschil groter.
 

Driz

  • #6
Mooi, duidelijk. Bedankt voor jullie antwoorden! Ik ben weer gerust.. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu