Vraagje over pompen/ afsluiters in verwarmingssysteem.

Capriolo

  • #1
Hallo iedereen,

Bij het installeren van mn verwarming en vloerverwarming is een klein probleempje ontstaan. Graag zou ik wat input willen hebben van de kenners hier.

Eerst zal ik de situatie uitleggen want het zal anders aangesloten zijn als de nederlandse systemen, omdat ik in Oostenrijk woon.

Als basis heb ik een brander in de kelder staan van 25kw deze verbrand zgn pellets. Een volledig automatisch systeem. Deze brander verwarmd water tot 75 graden ( temperatuur kan ik zelf instellen)

Dit wordt wordt gepompt door een grundfus pomp door het huis naar de verschillende radiatoren. Ook is er een retourpomp. Voor de aanvoerpomp is een kastje dat de aanvoertemperatuur electronisch regeld (deze aanvoertemperatuur kan ik instellen en is afhankelijk van de buitentemperatuur (bij -10 graden 55 en en +10 graden , 80 graden).

Dit gebeuren met pomp en voorlooptemperatuur regelaar is krinloop 1 en werkt zoals hierboven nu zo'n 3 jaar zonder al teveel problemen (alles aangesloten door een installateur).

Afgelopen jaar heb ik een nieuwe badkamer gebouwd met vloerverwarming en heb een verdeler uit Nederland meegenomen (merk ROBOT), deze is hydraulisch neutraal (ik weet niet precies wat dit inhoud, maar heb een vermoeden). Vorige week is deze unit aangesloten maar we stuitten op een probleempje. De pomp die op deze robot unit zit is uitsluitend om het water rond te pompen in de vloerverwarming.

Hoe komt het water van de brander naar deze unit (afstand tussen deze uniten de brander is ongeveer 6 meter).?

Momenteel is er eventjes een "noodoplossing" gemaakt om het geheel te testen en tot de beste oplossing te komen. Er is een aftakking gemaakt net na de grundfuss pomp van kringloop 1, kortom, deze pomp verzorgt nu alle radiatoren van het hele huis en ook de vloerverwarming. In principe geen probleem , de pomp is "zwaar" genoeg. Dit werkt nu al een weekje probleemloos.


Maar, ik ben over deze aansluiting niet tevreden, ik heb in ons huis het zo ingesteld:
Ik wil het huis warm hebben vanaf ongeveer 0800 tot 22:00. waarvan tussen 11:00 en 17:00 het geheel mag afkoelen omdat we dan meestal buiten aan het werk zijn. Kringloop 1 is dus ingesteld van 06:45 tot 11:00 en van 16:30 tot 22:00.

Nu met de vloerverwarming is het dus iets anders geworden, omdat het lang duurt voor de vloerverwarming z'n warmte afgeeft moet deze veel eerder aangaan. Laten we zeggen rond 0400 ( ik weet nog niet precies hoelang het duurt voordat de vloer is opgewarmd). Hoe het nu is aangesloten betekend dat het gehele huis al wordt opgewarmd vanaf 0400 en de vloerverwarming ook aan staat tot 22:00 terwijl deze eerder uit mag. ( ik hoop dat mn verhaal een beetje duidelijk is)



Ik wil het dus als volgt aansluiten:

-radiatoren is kringloop 1
-vloerverwarming is kringloop 2
de tijden van kringloop 1 en kringloop 2 zijn verschillend in te stellen.

Hoe komt nu het warme water van de brander naar de Robot verdeelunit. De installateur en ik hebben de volgende oplossingen:

-een extra pomp op kringloop 2 die het warme water naar de verdeelunit pompt. zal meteen werken, maar zal zeker een 300 euro kosten aan aansluiten + de nieuwe pomp, het zal ook extra electriciteit verbuiken.

-Aangesloten houden hoe het nu is, maar een electrisch ventiel / electrische afsluiting ertussen zetten dier ervoor zorgt dat er geen water kan stromen door kringloop 1 terwijl de grundfuss pomp wel draaid om "alles" te voorzien van warm water. Dit electrisch ventiel/kraan zal moeten werken :" 230V erop is kraan open, geen stroom erop is kraan dicht." dit kan ik dan zonder problemen programeren op mn brander. Kosten zullen niet hoog zijn (heb geen idee wat zo'n electrisch ventiel/kraan kost) maar zal goedkoper zijn als een extra pomp, ook in verdere electriciteits kosten. Nadelen zien we eigenlijk niet.

Maar, de installateur weet het volgende niet zeker. Laten we zeggen om 5 uur inde ochtend is er warm water in de leidingen van de vloerverwarming en wordt rondgepompt, er wordt geen "vers/warm" water gevraagd van de brander, maar de grusdfuss pomp is wel nog steeds water aan het doorpompen, dit water kan nergens heen, want er is geen (constante) afname van de robot verdeelunit en het electrisch ventiel/kraan zal om dat tijdstip dicht zijn.

Is dit een probleem voor deze pomp? Eventueel kan dit volgens de installateur worden opgelost door een overdruk ventiel te plaatsen die het water weer terug omleid. De installateur wist niet of dit nodig was bij dit soort pompen en ging info vragen.

Weet iemand hier of dit een probleem kan zijn? En of die overdukventiel met terugvoerleiding nodig gaat zijn?

Is er nog een andere oplossing voor de aanvoer naar de verdeelunit?

Ik hoop dat mn verhaal een beetje duidelijk is, want het is niet echt gemakkelijk uit te leggen.

Bedankt,
cor
 

Xr8

  • #2
Vreemd dat de temperatuur bij lage buitentemperaturen lager is dan bij hoge. Zo volgens mij anders om moeten zijn.

Normaal gesproken pomp de pomp vanuit de ketel het water naar de verdeler. De pomp op de verdeler pompt het water door de slangen. Dit zijn bij een hydorlische neutrale verdeler twee aparte waterstromen. Door in de retour van de verdeler een keerklep te zetten kun je de verdeler hydrolisch neutraal maken.

Ken het systeem niet, normaal gesproken zit er in een cv installatie maar een pomp. In een ketel vaak opgenomen in de retour.

Succes.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hydraulisch neutraal maken gaat niet met alleen een keerklep, het heeft te maken met de water stroming door de verdeler en die verander je niet met alleen een keerklep.

Het zal waarschijnlijk een ketel zijn op stookolie met twee circuits.

Met een tweede pomp apart aansluiten op de het tweede circuit van de ketel met een eigen thermostaat en regeling zal het beste werken.

Luxe (een badklamer met vloerverwarming) kost nu eenmaal geld :wink:
 

Capriolo

  • #4
CVolieboy en Xr8, dank voor jullie antwoorden.


-Onze brander gaat op pellets, dat zijn kleine geperste zaagsel cilinders, in de brander zelf zit GEEN pomp.

-De getallen van de temperatuur zijn idd verkeerd (tiepfoutje), -10 = 80 , +10=55 graden)

Indien ik een 2e pomp voor de vloerverwarming bij de brander zal plaatsen , ga ik dan niet hetzelfde probleem creëren?
Er wordt dan dus constant vers verwarmd water naar de ROBOT verdeler gepompt, terwijl de verdeler (omdat deze hydraulisch neutraal is), niet altijd vers water opneemt. Deze pomp is dan ook aan het pompen tegen een "dichte verdeler" kunnen deze pompen hiertegen? of moet hier ook een overdruk ventiel ofzo in met een retourleiding dan ?.



Ik heb ff wat getekend om de situatie te verduidelijken:









Bedankt,
Cor
 

Xr8

  • #5
In een installatie moet in principe altijd stroming mogelijk zijn. Als er een situatie denkbaar is waarbij alle warmte afnemers tegelijkertijd dicht staan dan dient er een bypass/shunt opgenomen te worden in de installatie. Maakt daarbij volgens mij niet uit waarmee je het water verwarmd.

Succes.
 

Pigion

  • #6
Capriolo schrijft:

Ik heb een hydr. neutrale verdeler meegenmen uit Nederland.

VRAAG: Is deze verdeler wel hydr. neutraal aangesloten?

Plaats eens een foto?

Pigion
 

Capriolo

  • #7
@ Pigion: tja dat is natuurlijk de vraag... ik denk het wel, want de handleiding sprak voor zich , en het systeem werkt tot nu toe hoe het beschreven staat.

Vandaag is de hoofdinstallateur langsgeweest en er wordt toch een extra pomp bij geplaatst, en om het nog erger te maken , ook een extra mix apparaat :-(

Ik dacht namelijk dat de brander regelde wanner de pompen draaide, want ik kan mooi instellen welke kringloop wanneer wordt opgewarmd. Blijkt dat de pompen ALTIJD draaien als de brander aan staat en de tijden die ik kan regelen alleen de Mix-regelaar regeld, dus als er niet verwarmd moet worden staat de mix-unit op koud en de pomp blijft dan gewoon doordraaien. Dus dat elektrisch ventiel zal helemaal niet gaan :-(


Wat ik nog vergat te vragen, maar ik weet zeker dat ik hier het antwoord wel zal krijgen :-) :

Er komt op deze kringloop dus een extra pomp met een mix-unit, de pomp levert het warm water aan de robot verdeler op de tijden dat de kringloop "aan" staat. Maar wat nu als de kringloop "uit" staat, dat betekend dus dat er koud water "gemixt" wordt en dat naar de Robot verdeler wordt gestuurd. Omdat de Robot verdeler langzaam afkoelt en op een gegeven moment weer warm water vraagt, maar niet krijgt, want hij krijgt koud water, gaat de vloerverwarming alleen maar sneller en sneller afkoelen....... Zie ik dit nou goed?? Of heb ik het niet begrepen?

groeten,
Cor
 

Capriolo

  • #8
@ Pigion: hier de gevraagde foto ivm het hydrolisch neutraal aansluiten:


Zojuist nog eens geprobeerd en idd, als de krinloop van de radiatoren of vloerverwarming uit staan (op tijd) dan blijven de pompen nog gewoon doorpompen.. En de mix unit die gaat naar een "koude stand" dus hoe ik het zie wordt er dus "koud" water rondgepompd, dus alles koelt sneller af.

Dat lijkt mij niet ideaal?

Cor
 

Bernhard

  • #9
 

Capriolo

  • #10
@ Bernhard: Dat teken onder "groep" wat is dat? Zo'n regelventiel, kan ik dus blijkbaar niet instellen op tijd via de "computer" op mn brander. De tijden die ik kan instellen zijn alleen de tijden waarmee de mix unit voor koud/warm water geregeld wordt.

Iemand een antwoord op deze vraag:
Er komt op deze kringloop dus een extra pomp met een mix-unit, de pomp levert het warm water aan de robot verdeler op de tijden dat de kringloop "aan" staat. Maar wat nu als de kringloop "uit" staat, dat betekend dus dat er koud water "gemixt" wordt en dat naar de Robot verdeler wordt gestuurd. Omdat de Robot verdeler langzaam afkoelt en op een gegeven moment weer warm water vraagt, maar niet krijgt, want hij krijgt koud water, gaat de vloerverwarming alleen maar sneller en sneller afkoelen....... Zie ik dit nou goed?? Of heb ik het niet begrepen?
bedankt,
Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu