Aasluiten 12V inbouwspots

Joggum

  • #1
Beste klussers,

In mijn verlaagde badkamerplafond wil ik twee 35W 12V halogeen inbouwspots plaatsen. Ik heb een setje gekocht van drie, waarvan ik er dus maar twee nodig heb. Bij de aansluitset die erbij zat wordt het snoer 'doorgelust' van de ene naar de ander spot, ongeveer zo dus:



Mijn eerste vraag: kan ik het stuk snoer tussen de trafo en de tweede spot afknippen en het overgebleven stuk op nieuw met de trafo verbinden d.m.v. een kroonsteen? Dan wordt het dus zoiets:



Mijn tweede vraag: ik dacht altijd dat iedere spot met een even lang stuk snoer verbonden moest worden met de trafo (i.v.m. gelijke belasting ofzoiets) en dus niet doorlussen zoals hierboven. Moet dat in deze situatie dan niet? Zie deze schets:

 

Alex S-B

  • #2
De beschrijving zegt het al je moet in serie schakelen.
Het is er niet op berekend om parallel te gaan schakelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
@Alex S-B dat zal dan de eerste keer zijn dat spotjes in serie gezet worden.

Gelijke snoerlengte gaat over lange stukken draad, niet over 2m.

Waarom haal je niet de laatste spot weg, dan heb je geen kroonsteen nodig, en dus minder kans op slecht contact.
 

Joggum

  • #4
Ok bedankt. Snoerlengte is totaal max. ongeveer 2 meter, dus het doorlussen is dan geen probleem, heel mooi. Laatste eraf halen kan ook natuurlijk, maar dan zat ik met twee loze draden aan het eind dacht ik, maar daar kan ik wel een kroonsteen ofzo op zetten.

--------------------

Bij het monteren ben ik wel weer een ander probleem tegengekomen. In de handleiding staat dat de connector minimaal 5 cm van het armatuur moet afliggen (zie tekening) en dat de bedrading niet op de spot mag liggen. Het snoer van de connector naar trafo is overigens niet hittebestendig denk ik.



In theorie werkt dat wel, maar in de praktijk is het erg lastig om de draden zo neer te leggen dat ze niet te dicht bij het armatuur komen. Zodra ik het armatuur plaats en het lampje erin zet verschuift alles toch weer en als het dicht is kan ik nooit meer zien of de bedrading goed ligt. Helaas zit op de armaturen niet zo'n afstandhouder (beugeltje met kroonsteen) die het snoer netjes van de hete spot verwijderd houdt.

Heeft iemand misschien een goed idee om de bedrading toch goed neer te leggen? Zou bijvoorbeeld het volgende een goede en toegestane oplossing zijn:



Hier heb ik een gestripte vd-draad eromheen gewikkeld, zodat de draad 'stijf' wordt en niet meer dicht bij het hete lampje/armatuur kan komen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik vind het een prachtige oplossing, geen enkel probleem om dat zo te doen.
 

Joggum

  • #6
Wow, veel dank voor de ultrasnelle reactie! Ik ga het in ieder geval zo proberen.

Ik neem aan dat er wel meer klussers zijn die dit probleem zijn tegengekomen, ik vraag me dan wel af of die ook allemaal een dergelijke oplossing zoeken. Of wordt er meestal aangenomen dat het wel goed ligt en wordt het risico van smeltende bedrading voor lief genomen?

Ik heb overigens al wel gemerkt dat ik moet oppassen met de siliconen(?)draden die van de connector naar de fitting lopen. De siliconenisolatie is namelijk nogal kwetsbaar, kan dat kloppen? Ik kan zonder al te veel moeite met m'n nagel de hele isolatie eraf krabben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Hoe anderen dat doen, ik denk dat ze het erop wagen.

siliconensnoer kan iets kwetsbaarder zijn maar dat licht dan wel aan de fabrikant, mijn lampvoetjes hebben daar nooit last van.
 

Joggum

  • #8
Okey, duidelijk.
Nogmaals bedankt voor de hulp!
 

Joggum

  • #9
Sorry dat ik er nog even op terugkom, maar bij het aanleggen toch nog twee kleine twijfels :oops:; neem me niet kwalijk als dit wat onbenullig overkomt.

1. Van het bijgeleverde snoer is de snoerlengte tussen twee connectors veel te lang. Kan ik dat gewoon opbinden met tie-tibs zoals op foto, of is dat niet verstandig i.v.m. warmteontwikkeling? Als het niet raadzaam is, moet ik het snoer inkorten en dan komt er weer een kroonsteen tussen (mogelijk slecht contact).



2. Om het lange stuk snoer tussen de spots op z'n plaats te houden kan ik ook bovenstaande manier gebruiken (omwikkelen met gestript vd), maar voor dit stuk leek het me makkelijker om het vast te maken aan een stuk aarddraad (wat stugger en dikker dan standaard vd) of ongestript vd-draad. Vastmaken doe ik dan met tie ribs:



Ik neem aan dat dat ook geen probleem is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ik vorzie geen problemen.
 

Joggum

  • #11
Ok, dank u.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu