Paulmann kabelverlichting 12v werkt maar twee keer...

Ries71

  • #1
Hopelijk kan iemand mij vertellen hoe ik het volgende het beste kan aanpakken. Ik heb kabelverlichting van Paulmann opgehangen: op het lichtpunt een trafo die er 12v van maakt en dan zeven armatuurtjes tussen de kabels, elk met een GU 5.3 LED-lamp van 6,7 W.

De ruimte was mooi verlicht en ik was zeer tevreden over het resultaat, maar bij de derde keer inschakelen brandde de zekering in de trafo door.

Een kortsluiting dus, maar hoe is te verklaren dat het de eerste twee keer voor in totaal misschien tien minuten wel goed functioneerde?

Paulmann geeft niet thuis en verwijst naar Amazon, de verkoper. Die hoef ik er ook niet te vragen, dus mijn hoop is gevestigd op medeklussers.

Voordat ik een nieuwe zekering plaats, zou ik graag weten waar ik de fout moet zoeken. Is een mogelijke verklaring dat de trafo, met een nominaal vermogen van 80W, met in totaal 47W aan lampjes, onderbelast wordt en dat daarom de zekering springt? Ik zou dan eerder een bromgeluid uit de trafo verwachten.
Of moet ik eerder denken aan een slechte verbinding? Bij dit systeem prik je bij elke lamp met schroefjes door de kabelisolatie om contact te maken. Maar in dat geval zou toch alleen de lamp met het slechte contact niet werken, en niet de zekering doorbranden? En hoe kan het dat ze dan eerst wel tien minuten goed hebben gewerkt?

Ik hoop dat een van jullie dit al eens heeft moeten oplossen. Een kennis zei dat 12V en de kleine stroomvraag van LEDs niet goed samengaan, maar zo wordt het MAC II-systeem van Paulmann wel aan de man gebracht. Weet iemand waar ik de fout moet zoeken? Bij voorbaat dank!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De inschakelstroom van een LED-lamp (de piekstroom op het moment van inschakelen) kan wel eens vele malen hoger zijn dan de nominale stroom. Ik vermoed dat deze te hoog is voor de transformator / de zekering.

Welke spots gebruik je precies? Deze kwamen denk ik niet gebundeld bij de set? Mogelijk heb je een ongelukkige combinatie gekocht.

Ik zou toch gewoon een nieuwe zekering proberen. Mocht deze weer sneuvelen, probeer het dan eens een tijdje met 5 van de 7 spots. Ik verwacht niet dat er een kortsluiting is, aangezien het gewerkt heeft (al kan dat natuurlijk ook...). Glaszekeringen verkopen ze gelukkig meestal per 10... :wink:
 

ABCDE

  • #3
De inschakelstroom is bij gloeilampen ook hoger.

Als het inderdaad de inschakelpiek is kan het zijn dat de eerste paar keer de zekering verzwakt is en hij dan de 3e keer doorgaat.

Als je nu sluiting in je kabel hebt kun je dat gewoon nameten.
 

Tris1985

  • #4
Hoi Ries71, Ik heb hetzelfde probleem en had graag willen horen of je het probleem hebt kunnen oplossen. Ik heb dit kablesysteem bijna 1 jaar en ik heb al zeker 6 keer de glaszekering moeten vervangen. Bij Paulman is het klantenservice een ramp. Ik heb 2 railsystemen en beide hebben hetzelfde probleem. Ik ben al 2 maal naar zwaardere glaszekeringen overgeschakeld.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu