Reflectorlamp 12V Philips knippert en zoemt

Truewaz

  • #1
Hi klussers,

Het probleem is als volgt: ik heb reflectorlampen (Philips Aluline Pro 111 12V 50W) die knipperen en zoemen, en ik wil dat ze stil zijn. Hoe meer ik ze dim (Jung 225TDE dimmer, R/C, 20-525W, AC230V, 50Hz), hoe meer ze zoemen. Van de transformators die ertussen zitten weet ik niets af, die zullen ergens in de behuizingen van de lampen zitten.

Mijn vraag aan jullie is: weet iemand de oorzaak van en oplossing voor dit probleem? Ik ben benieuwd, bij voorbaat dank!

Grtz :cool:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk een combinatie van een dimmer en transformators die niet bij elkaar passen. Om daar verder wat zinnigs over te kunnen zeggen, moet je aangeven welk type transformators er zijn toegepast. Ook is het wel handig om te weten over hoeveel lampen het gaat. Een foto van het armatuur wil ook nog wel eens nuttig zijn.

Overigens zijn deze Philips Aluline lampen inmiddels niet meer leverbaar. Je zult dus waarschijnlijk sowieso op zoek moeten naar een led vervanger zodra de lamp stuk gaat. Dat gaat dan ook weer gevolgen hebben voor de transformatoren en de dimmers.

Wellicht is het daarom verstandig om nu gelijk over te stappen naar led, daarmee voorkom je dat je op korte termijn weer moet investeren.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Lampje45

  • #3
Als je niet weet welke trafo er tussen zit, kun je van ons geen zinnig antwoord verwachten.

Maar een normale trafo kan niet gedimd worden en gaat brommen als je gaat dimmen, dat is normaal.

Als je dat wilt veranderen zal je electronische transformatoren aan moeten schaffen.
 

Truewaz

  • #4
Dank voor jullie reacties!

De transformator zou ik kunnen zoeken, zou die in de muur zitten? Wellicht helpt nog wat meer informatie, zoals hoeveel lampen het zijn.

Het is dus deze lamp. Het geluid komt uit de lamp zelf, bij het lampje, het lijkt een soort resonantie, en hetzelfde gezoem komt ook uit de dimmer, maar zachter.
Er zijn meerdere sets van deze lamp, namelijk:
  • 2x een wandlamp met 1 reflectorlamp per lamp aan 1 dimmer
  • 2x een wandlamp met 1 reflectorlamp per lamp aan 1 dimmer
  • 1x een plafondlamp met 3 reflectorlampen aan 1 dimmer (deze zoemt nog harder)
Ook heb ik aan dezelfde dimmer 6x GU10 spots hangen, en die zoemen helemaal niet (zowel LED als halogeen). Dat suggereert dat het misschien toch aan de lamp ligt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
De link verwijst alleen naar de lichtbron en niet naar het armatuur. Plaats eens een foto van het armatuur, dan is er wellicht wat meer te zeggen over de transformator. Waarschijnlijk zit de transformator in de grondplaat van het armatuur.

Deze lichtbronnen zijn prima te dimmen. Alleen de transformator moet ook geschikt zijn om gedimd te worden en tenslotte moet het type dimmer ook nog bij de toegepaste transformator passen.

Probleem zit hier vrijwel zeker in een transformator die niet gedimd kan worden of een trafo/dimmer combinatie die niet samen gaat.
 

Truewaz

  • #6
Dank voor de reactie Mn! Hier foto's van de armaturen. Die met 3 lampen zoemt dus het hardst. Ben benieuwd!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Transformator zal in de voet van het armatuur zitten. Om te kijken wat er in zit, zal je het armatuur dus even van het plafond moeten halen.

De dimmers die je hebt zijn overigens niet geschikt voor conventionele transformatoren. Dus als er een gewikkelde trafo in zit, dan verklaard dat de problemen. Het kan ook zijn dat er een elektronische trafo in zit die niet geschikt is om gedimd te worden.
 

Truewaz

  • #8
Armatuur loshalen zit er voorlopig niet in... Ik hoop het op te lossen zonder dat dat nodig is. Gek genoeg heb ik 2 vergelijkbare sets waarbij de ene wel zoemt en de ander niet:
  • 2x een wandlamp met 1 reflectorlamp per lamp aan 1 dimmer: zoemt wel
  • 3x een wandlamp met 1 reflectorlamp per lamp aan 1 dimmer: zoemt niet
Daarnaast zitten er bij nadere blik in de plafondlamp met 3 lampen geen lampen van Philips, maar deze van Osram (12V 50W). Deze lamp maakt het meeste geluid. In de link staat dit vermeld:
If connectors are used, an additional holder is required at the rim of the reflector/May produce noise in combination with some dimmers. Recommended solution: use OSRAM HTi DALI 150/230-240 DIM with OSRAM DALI MCU
Misschien helpt het hier om iets aan die ring te doen. Of om de lampen te vervangen voor LED-versies (denk dat de dimmer dat wel aankan, want dat werkt met de GU10 spots ook).
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Ja, zonder het armatuur los te maken kun je niet zien wat voor type transformator er is toegepast, dus dan blijft het verder koffiedik kijken. Elke maatregel die je dan neemt is op de gok.

Als je led gaat toepassen, moet je ook weten wat voor transformatoren er zijn toegepast, anders is de kans op compatibiliteitsproblemen ook levensgroot. Ik zou zeggen veel succes.
 

Lampje45

  • #10
Truewaz schreef:
Het is dus deze lamp. Het geluid komt uit de lamp zelf, bij het lampje, het lijkt een soort resonantie, en hetzelfde gezoem komt ook uit de dimmer, maar zachter.
Het brommen zal allebeide een toon van de 50 Hz hebben. Want daar werken ze beiden mee.

Waarom de ene trafo niet bromt en de ander wel? Een gewone trafo heeft een blikpakket en als de lagen niet goed vastgeplakt zitten dan brommen ze mee met de frekwentie en de andere kan wel goed zijn en dan veel minder of helemaal niet brommen..
Maar het blijft gissen als jij niet zeker stelt wat voor trafo's er in zitten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Als er gewikkelde trafo's met een blikpakket inzitten, dan zijn de genoemde dimmers in ieder geval niet geschikt. Armatuurtje openmaken is de eerste stap om tot een oplossing te komen.

het is zelfs niet eens zeker dat elk armatuur dezelfde trafo bevat.
 

Lampje45

  • #12
Daarom zal TS met een antwoord moeten komen.
 

Truewaz

  • #13
Beste mensen,
De zoemende lamp betreft een Lirio Zenith [1] [2]. De dimmer een Jung 225TDE dimmer (R/C, 20-525W, AC230V, 50Hz). Wat is de eenvoudigste en goedkoopste optie om vijf van dit soort lampen te laten stoppen met zoemen? Aan elke dimmer hangt één lamp.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Zo, dat is even geleden :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Truewaz

Truewaz

  • #15
Zeker. Maar nu nog een oplossing! Transformators vervangen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu