Halogeen spotjes 12V vervangen door LED 230V

Musicus

  • #1
Ik heb in de badkamer een stukje verlaagd plafond met 3 spotjes op 12V met een trafo ertussen. Deze is nu gesneuveld en het lijkt me fijn om dit te vervangen voor 3 LED spotjes op 230V. Een collega had 3 weken terug namelijk brand in z'n huis doordat de trafo van de verlichting defect was geraakt en begon te smeulen. Gelukkig waren ze er net op tijd bij en kon de brandweer de boel blussen...

Omdat ik geen elektricien ben wil ik de situatie hier even voorleggen:

Dit is de situatie: 2 installatie (?) draden (stevig draad) blauw en zwart gaan naar de transformator. Vanuit de trafo naar een verdeelblokje (wit) met daarop 3 draden welke naar de afzonderlijke spotjes gaan. Nergens zit een buitenmantel om.

20231220_111341.jpg
20231220_111433.jpg
20231220_111447.jpg


Wat is nu een goede en veilige manier om dit te doen?
Ik zou denken: Blauwe en zwarte draad in een Wago 221 klem en deze in een mini lasdoos (Bij elkaar of moet dat afzonderlijk?). Dan een draad naar spotje 1, deze aftakken met weer een Wago klem in een lasdoosje en verder naar spotje 2. En dit herhalen tot ik de 3 spotjes heb gehad.

Welke draad heb ik hiervoor nodig? Ik heb nog VK draad maar ik weet niet of die zo los mag liggen? Of moet ik iets anders gebruiken? Uiteindelijk wil ik de standaard GU10 fittingen monteren waar LED spotjes in kunnen komen.

Zoals jullie lezen ben ik geen elektricien dus jullie advies is welkom.
 

Musicus

  • #2
schema.PNG
Edit:

Ik vond deze afbeelding nog:
Ik denk dat dit is wat ik bedoel, maar dan moeten de klemmen nog in een lasdoos waarschijnlijk? schema.PNG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu