Combinatie 12V dimmer/trafo/lamp werkt niet

Earv

  • #1
Ik heb wat problemen met mijn 12V lampen in combinatie met een dimbare trafo en een dimmer. De dimmer is LED-fase-afsnijding van 0-150W. De lampen zijn dimbare GU5.3 12V 5,8W van een bekend (ooit Nederlands) merk. De trafo's zijn dimbare elektronische trafo's met 220V in en 12V uit, maximaal belastbaar tot 50W.

Ik heb 1 dimmer die met lasklemmen 2 trafo's bedient, waar elk 4 lampen op zitten (dus in totaal 8 x 5,8W = ~48W). De lampen gaan aan als de dimmer maximaal staat, als ik 'm terugdraai gaan ze eerst flikkeren en dan uit. Het dimmen werkt dus niet.

Nu weet ik dat de combinatie dimmer/trafo/lamp nauw luistert, maar dit 'zou moeten werken'. Ook met een ander type dimmer (10-350W LED-fase-afsnijding) werkt het niet. De verkoper van de trafo's zegt dat je geen 2 trafo's op 1 dimmer mag aansluiten, maar dat lijkt me onzin, toch? Hebben jullie nog ideeën?

Tenslotte nog een specifiek vraagje: welk vermogensbereik van je dimmer kun je het beste kiezen voor een totaal lampvermogen van 48W? Ik weet dat je ongeveer 100% overcapaciteit moet hebben, maar is een bereik van 0-100W dan beter dan 0-400W? Zie je dat terug in bijvoorbeeld de dimsnelheid als je aan de knop draait, of het dimbereik?

Dank voor jullie reacties!

Groet,

Erwin
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Wat bedoel je precies met "Het werkt niet."? Heb je helemaal geen licht? Kun je niet dimmen? Flikkeren de lampen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Je schrijft:
Earv schreef:
De verkoper van de trafo's zegt dat je geen 2 trafo's op 1 dimmer mag aansluiten, maar dat lijkt me onzin, toch? Hebben jullie nog ideeën?
Heb je al getest of het wel werkt als je de dimmer op één trafo aansluit?
Ik geloof die verkoper wel en zou zelf ook nooit twee elektronische dimbare trafo's op één dimmer zetten.
 

Earv

  • #4
Tom345 schreef:
Wat bedoel je precies met "Het werkt niet."? Heb je helemaal geen licht? Kun je niet dimmen? Flikkeren de lampen?
Staat in de tweede alinea: De lampen gaan aan als de dimmer maximaal staat, als ik 'm terugdraai gaan ze eerst flikkeren en dan uit. Het dimmen werkt dus niet.
 

Earv

  • #5
Ronny schreef:
Heb je al getest of het wel werkt als je de dimmer op één trafo aansluit?
Ik geloof die verkoper wel en zou zelf ook nooit twee elektronische dimbare trafo's op één dimmer zetten.
Ja, wil ik deze week doen. Probleem is dat het een heel gedoe is. Stroom moet eraf maar zit op dezelfde groep als de werkkamer, en de trafo's zitten nogal verstopt achter een verlaagd plafond. Maar ik ben het met je eens, dat moet ik testen.
 

Earv

  • #6
Het duurde even, maar ik heb wat tests kunnen doen. Probleem waren de lampen. Ik heb nu lampen van hetzelfde merk als de trafo's en nu werkt het perfect: de lampen zijn lineair dimbaar van 0 tot 100%.

Het feit dat de dimmer 2 dimbare trafo's tegelijk bedient via lasklemmetjes blijkt in de praktijk geen enkel probleem, zoals ik al dacht ;) Merkwaardig dat zo'n verkoper dat dan wel stellig beweert.

Dank voor jullie meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu