12V spots vervangen voor LED

PaulMZ

  • #1
Beste experts,

Na verhuizing afgelopen zomer aan het kijken of ik de (snel uitvallende) hallogeenspots kan gaan vervangen voor LEDs. De spots zitten in een dubbelplafond waar je niet goed in kan. Het plafond afbreken (200m2 aan plafond met spots) en opnieuw beginnen is even geen optie.

Bij het bekijken van de situatie zie ik her en daar transformators en stopcontacten op het plafond (nooit bij elkaar maar bij voorkeur in andere hoeken !?). Je kan er niet bij. Wel kan ik op veel plekken bij de kabels die vertrekken vanuit het stopcontact naar de transformator. Na wat Googelen vermoed ik dat ik dan te maken heb met een situatie zoals op de bijlage "schema". Op één plek (foto 596) is de trafo op het plafond ogenschijnlijk al gebypassed (kapot gegaan?) en vervangen door een losse trafo. Hier meet ik inderdaad een 230v kabel naartoe (vanuit een stopcontact). De spots (vaak 3-6) zijn met kabels verbonden aan de uitgangskabel van de transformator. Dit is gedaan met kroonsteentjes met daarin vaak te lang afgestripte en uitstekende koperdraden soms meerdere bij elkaar gepropt (bijv 3 "spotkabels" op 1 kroonsteentje aan uitgangskabel van trafo vast - zie foto 0584, de kabel van boven komt uit de trafo, de drie kabels eronder gaan naar drie spotjes toe) die vervolgens met plakkerige tape bij elkaar zijn gezet (zie "IMG-0579"). Dit lijkt mij niet helemaal optimaal qua veiligheid.

Hoe denken jullie over het volgende plan:
* Alle "tapekluwen + kroonsteentjes" openmaken, waar nodig opnieuw afstrippen en met WAGO lasklemmen opnieuw verbinden. Dan is de huidige situatie naar mijn gevoel een stuk veiliger uitgewerkt. Is dit inderdaad goed?

* De spots moeten 12V zijn, gezien de transformators? LEDs wil je het liefste op 230V met driver.

* Als ik bij de kabels kan die vertrekken uit een stopcontact (ik neem aan naar een trafo), dan heb ik een 230V "startpunt" te pakken. Dit lijkt mijn enige hoop.

* Ik knip de kabels vanuit stopcontact naar trafo door, en begin daar met een 230V startpunt. De trafo's kan ik zo bypassen.

* Ik sluit de afgeknipte kabels vanuit de stopcontacten met lasklemmen aan op stroomkabels naar de LEDs (met driver) en voila!

Vragen:
* Die 230v kabels vanuit de stopcontacten (dus eigenlijk de trafo-ingangskabels) afknippen en daarmee verder gaan voelt een beetje rommelig (stopcontact eigenlijk helemaal niet meer nodig denk ik?) maar ik kan gewoon niet bij andere 230v kabels komen en zo ook de stopcontacten bypassen. Kan het kwaad?

* Hoe weet ik of de kabels die naar de spots lopen geschikt zijn voor 230v? Ik gok van niet, maar er staat ook niks opgeschreven oid.

*Als ze niet geschikt zijn: eruit trekken en een geschikte kabel eraan vast maken zodat ik terwijl ik de oude kabel eruit haal de nieuwe er meteen intrek?

*Nog andere zaken die ik moet weten om dit goed en veilig uit te voeren?

Hartelijk dank voor het meedenken!

schema.JPG IMG-0579.jpg IMG-0583.jpg IMG-0584.jpg IMG-0596.jpg
 

stefan9

  • #2
Ik heb zelf meerdere 12v halogeen spotjes vervangen door LED spotjes en dat bevalt prima. Scheelt een boel werk. Waarom zou je per sé 230v willen? Je zou allicht eens één spotje kunnen vervangen en kijken hoe het bevalt.
Kroonsteentjes zijn op zich prima, hoewel die WAGO klemmen wel mooier zijn. Met tape aan elkaar plakken is prutswerk.
Zo op het oog lijken de kabels 230V huishoudsnoer met een blauwe en een bruine draad. Die lijken dus geschikt voor 230V.
 
  • Like
Waarderingen: PaulMZ

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Kroonsteentjes zijn voor draden die voorzien zijn van een adereindhuls.
Wago klemmen zijn wel geschikt voor soepele en massieve draden, dat is de betere oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: PaulMZ

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het snoer ziet er uit alsof dat prima voor 230V gebruikt kan worden.

Maak verbindingen met lasklemmen (geschikt voor soepele draad) in mini lasdoosjes en vervang alles door GU10 fittingen.
 
  • Like
Waarderingen: PaulMZ en Vonken_trekker

PaulMZ

  • #5
Bedankt! Het lijkt idd op huishoudsnoer. Zit ook nog een ongebruikte aardedraad in.

en die snoeren vanuit stopcontacten naar de trafos afknippen en van daaruit alles aansluiten? (Via lasklemmen). OK om te doen?
Die mini lasdoosjes kende ik niet. Daar leg ik idealiter de lasklemmen weer in?

Ik realiseer me meteen dat de spotjes nu niet doorlopen van de ene naar de andere (zie bijlage), maar dat vanuit de trafo (straks: 230v kabel) er meteen 3-4-5 aftakkingen weglopen naar de spots (dus niet in serie zeg maar). Dit krijg ik nu ook niet meer anders ontworpen. Is dat nog een ding? Waarom is de suggestie om het te doen zoals in de bijlage gegeven?

spots.JPG

stefan9 schreef:
Waarom zou je per sé 230v willen?
Niet persé, wat jij zegt is "plan B". Ik heb nu een paar gerenoveerde plekken, waaronder de keuken, al mooie Vivaro spots via 230v. Uit consistent oogpunt vind ik het mooier om die overal te nemen. Maar als het niet gaat dan maar via 12V LEDS. Ik vond het aanbod daarvan wel aanmerkelijk beperkter trouwens en ook met het oog op de toekomst...
 
Laatst bewerkt:

stefan9

  • #6
Het voordeel van kabel in serie is dat je meestal minder kabel nodig hebt. Nadeel is dat er meer stroom door (het begin van) de kabel gaat, maar dat valt met LED volledig te verwaarlozen. Ik zie geen reden om dat te veranderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu