12V voor buitenverlichting over loze YMVK grondkabel?

Sander02

  • #1
Hallo,

Ik heb een loze grondkabel lopen onder de bestrating vanuit meterkast (niet aangesloten)tot andere kant tuin. Nu ga ik in-lite 12V verlichting aanbrengen.
De grondkabel komt precies uit op de plek waar een grondspot gaat komen. Ik zou theoretisch gezien toch 2 aders van de grondkabel daarvoor kunnen gebruiken?
Ik denk dat ze 2.5mm2 zijn. Op de plek van spot plaats ik dan een buitenlasdoos en daarbinnen gaat het dus over naar een kort stukje in-lite kabel

Ik weet dat in-lite bekabeling makkelijk aangebracht kan worden en heel ondiep maar mijn oprit is strak betegeld visgraat patroon oude klinkers tegel gevel aan dus om er nou een hele rij langs de gevel uit te gaan halen is hopelijk niet nodig.

Ik hoor het graag.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de lengte van de kabel en welk vermogen sluit je er op aan? Mogelijk ga je last krijgen van spanningsval.

2,5mm² staat ongeveer gelijk aan de 14/2 kabel van in-lite. Volgens in-lite mag je deze 14/2 kabel gebruiken tot 40m, voor grotere afstanden verkopen ze de 10/2 kabel wat zo ongeveer gelijk staat aan 6mm².
 

Sander02

  • #3
Dank je voor snelle reactie. Ik denk een meter of 15. en er zullen maar 1 of 2 spots op aangesloten worden. Als ik even kijk naar een willekeurig model dan lees ik 5.2VA / 3W. En dat is mogelijk al een groter exemplaar dan we gaan gebruiken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat zou geen probleem mogen zijn.
 

Freakie

  • #5
Nevermind
 

Sander02

  • #6
Dank je wel.!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu