Aardlekschakelaar eruit bij nieuwe CV ketel

Bobson

  • #1
Hallo,

Ongeveer twee weken geleden heeft een installateur bij mij een nieuwe Nefit Trendline HRC 30 CW 5 geïnstalleerd in combinatie met een Stork WHR 930 ventilatie unit met combiflow.

De eerste week heeft de installatie zonder problemen gefunctioneerd, maar sinds drie dagen doet zich het volgende probleem voor:

S morgens bij het omhoog zetten van de thermostaat klapt de aardlekschakelaar eruit. Wanneer ik deze opnieuw inschakel klapt deze er opnieuw uit en wanneer ik hem dan weer opnieuw inschakel blijft de ketel de installatie hele dag keurig branden. Dit is nu drie dagen op rij gebeurd.

De oorzaak is niet duidelijk en er is telefonisch overleg geweest met een electricien. Ook deze weet het niet goed, maar uiteindelijk kwam hij met de volgende oplosrichting.

De installatie is nu tijdelijk aangesloten met een verlengkabel welke niet geaard is (er moest nog een stopcontact bijgemaakt worden). Volgens de electricien kan het probleem verholpen zijn als de installatie geaard is. Ik heb de kabel nu dan ook vervangen door een geaarde kabel. Ik zou het opmerkelijk vinden als het probleem hiermee is opgelost aangezien ik de eerste week geen problemen heb gehad.

Kan het aansluiten van de installatie op een geaard stopcontact het probleem oplossen? Kan iemand mij dit uitleggen?

Of heeft iemand een idee wat dan wel het probleem kan zijn?

Ik ben zelf niet zo heel technisch onderlegd maar probeer mee te zoeken naar een oplossing en te begrijpen hoe dit werkt.

Bin voorbaat dank voor de reacties!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
In ieder geval zit er niet voor niets een geaarde stekker aan het toestel. Niet verantwoord om dit op een niet geaard stopcontact aan te sluiten.
 

Bobson

  • #3
Ketel is nu wel aangesloten op een geaard stopcontact, maar dit heeft het probleem niet verholpen. Vanochtend bij het omhoog zetten van de thermostaat ging na een paar minuten de aardlek er opnieuw uit. Nu heb ik de aardlek aangezet en de ketel doet het gewoon weer. Ik heb hier geen verstand van maar vind het vreemd. Iemand misschien een idee?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #4
Installateur, terug laten komen betreft garantie. Als hij het niet weet fabrikant in laten schakelen.
 

Bobson

  • #5
Installateur is er in overleg met electricien volop mee bezig. Maar goed idee om ook leverancier in te gaan lussen!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Meestal is de onststeekpen de oorzaak van deze problemen. Probeer eventueel (klink gek, ik weet het) de stekker eens om te draaien in het stopcontact.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Aardlek kan ook een verouderd type zijn dat slecht reageert op bepaalde spanningsvormen.
's nachts magnetiseerd deze dan in een bepaalde richting en bij het starten van de ketel gaat de magnetisatie de andere kant op en ziet de aardlek dat als fout totdat door het steeds inschakelen dat ding weer de andere waarde heeft aangenomen.

Maak eens een foto van die aardlek(merktekens).
 

Bobson

  • #8
Om wat zaken uit te testen heb ik de CV op een ander stopcontact aangesloten binnen een andere groep. De ventilatie unit heb ik laten zitten in heg bestaande stopcontact. Wederom
Ging de aardlek eruit die er tekens uitgaat. De ventilatie unitlag eruit maar de cv deed het nog gewoon (die liep via andere aardlek). Mijn conclusie hieruit is dat de ventilatieunit de boosdoener is en niet de CV. Maar wat kan het probleem zijn in deze unit? Misschien vocht in combinatie met de ventilator? Of zijn er andere zaken waar we goed naar moeten kijken? De installateur pakt dit overigens netjes op hoor, maar ik denk zelf ook graag mee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dan houd het voor klusidee op, het is geen DHZ klus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu