Aardlek regelmatig eruit bij gebruik combimagnetron

Siemed01

  • #1
Sinds dit weekend heb ik een andere combimagnetron. Bij de derde keer dat ik hem aan had staan klapte de stroom er uit.

in de meterkast zitten twee automatische stoppen naast elkaar met een groene schakelaar daarnaast. Deze groene schakelaar (volgens mij dus de aardlek) was naar beneden.

De schakelaar heb ik terug omhoog gezet en het programma opnieuw gestart op de combimagnetron.Weer na enkele minuten hetzelfde probleem. Nou viel mij op dat de Toon aangaf dat er in totaal meer dan 4200 Watt verbruik was, met deze groepen er nog uit was dat rond de 400 watt.
Welke conclusie kan ik nou trekken? Is het stroomverbruik te hoog voor een standaard groep, is de combimagnetron niet helemaal goed of moet ik het ergens anders zoeken?

Bij voorbaat dan voor de hulp.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je een foto van de schakelaar die uitschakelde? "Volgens mij dus de aardlek" komen we niet zo ver mee. :wink:

Als het inderdaad een aardlekschakelaar was die uitschakelde, kan dit niet door overbelasting komen. Een aardlekschakelaar reageert niet bij overbelasting, daar heb je de installatieautomaten voor. Als een aardlekschakelaar uitschakelt komt dat door een lekstroom naar aarde.

De conclusie dat de magnetron niet helemaal goed is ligt dan wel voor de hand, maar het kan meerdere oorzaken hebben:
- De magnetron is defect
- De aardlekschakelaar is defect (reageert onterecht / te snel)
- Er zijn meer apparaten aangesloten op de aardlekschakelaar welke allemaal een kleine lekstroom hebben (binnen de specificaties). Met de magnetron erbij wordt de optelsom hiervan net te hoog en laat het de aardlekschakelaar aanspreken.

Probeer de magnetron eens ergens anders in de woning op een andere eindgroep / achter een andere aardlekschakelaar? Sluit hem wel altijd aan op een contactdoos met randaardecontact!

Verder is 4200W - 400W = 3800W inderdaad te veel voor een standaard groep, maar ik durf zo snel niet te concluderen dat er 3800W op die groep zit. Het verbruik bepalen via zo'n thermostaat is sowieso niet zo nauwkeurig (misschien schakelde rond dezelfde tijd ook toevallig de koelkast op een andere groep uit of ging de boiler aan...) en achter jouw aardlekschakelaar zitten als ik het goed begrijp meerdere groepen. Kan een deel van die 3800W niet van de andere groep(en) komen?

Wat zit er allemaal op dezelfde groep als de magnetron? Een combimagnetron is snel >3000W en dan is een eigen eindgroep wel aan te bevelen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad even zeker weten of het de aardlek is die aanspreekt. Zit de magnetron wellicht op een eigen groep? Zet dan de overige groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten eens uit en probeer de magnetron dan nog eens uit.

Een combinatie van lekstromen die samen de ALS aanspreken zou je dan kunnen uitsluiten.

Die 3800 watt zal naar verwachting verbruikt worden door de groepen op deze aardlekschakelaar tezamen. Dan hoeft 3800 watt niet eens onlogisch te zijn.
 

Siemed01

  • #4
Bij deze de foto van de bewuste schakelaar.
FA854D3C-3DC7-4B5C-89E4-32A4AA95ED2C.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Die groene knop is inderdaard de aardlek. Die twee automaten rechts ervan zitten op die aardlek aangesloten. Is 1 van die 2 groepen enkel voor de magnetron? Kun je dat achterhalen?
 

Siemed01

  • #6
Ik ben er vrij zeker van dat de magnetron niet het enige apparaat is. Er zit nog een stoomoven onder de magnetron en een kookplaat die direct uit was. Deze draaiden op moment van uitschakelen overigens niet (meer).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat is is jammer, probeer dan alsnog XanderH zijn suggestie:
XanderH schreef:
Probeer de magnetron eens ergens anders in de woning op een andere eindgroep / achter een andere aardlekschakelaar? Sluit hem wel altijd aan op een contactdoos met randaardecontact!
Overigens lijkt het me ook wat veel om een combi magnetron, stoomoven en kookplaat op slechts 2 groepen te hebben. Maar blijkbaar werkt dit bij jou wel want de installatie automaten schakelen niet uit.

En een apparaat hoeft niet per se in werking te zijn om een lekstroom te hebben :wink:
 

Siemed01

  • #8
Bedankt voor de tips en uitleg, ik dacht aan overbelasting maar dan springt dus alleen de stop er uit. De combimagnetron heb ik 2e hands gekocht maar is nog relatief nieuw en is bij de verkoper getest. Bij mij werkte hij ook goed tot halverwege het programma. Toch vreemd?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Heb je hem bij de verkoper wel het hele programma getest? En dat hij daar ook op een geaarde wcd? En zat deze wcd ook achter een aardlekschakelaar?
Dat zijn nog wel relevante zaken om appels met appels te vergelijken.

En zoals Xander al uitlegde, kan het zo zijn dat jouw magnetron slechts een kleine lekstroom geeft maar dat de optelsom van alle lekstromen binnen de apparaten die op deze aardlekschakelaar zitten ervoor zorgt dat de aardlekschakelaar aanspreekt. De magnetron kan dus de 'druppel' zijn die de emmer laat overlopen.

Of dat zo is, kun je testen middels Xander zijn suggestie.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Siemed01 schreef:
Ik ben er vrij zeker van dat de magnetron niet het enige apparaat is. Er zit nog een stoomoven onder de magnetron en een kookplaat die direct uit was.
Ik zie ook een kookgroep op jouw foto van de groepenkast. Mag toch aannemen dat de kookplaat dáár op is aangesloten?!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
En als dat zo is en de groene ALS toch ook de kookgroep uitschakelt, is de verwarring geheel compleet... :?

Dan hebben we toch @cool1 weer nodig om het bedradingsschema uit te tekenen...
 

Siemed01

  • #12
Zo, even wat dingen getest. De combimagnetron heb ik met een verlengsnoer op een andere geaarde stopcontact gezet en hij bleef nu wel aan. Voor deze zekerheid nog maar weer een andere stopcontact, nu viel deze weer wel uit. Bij deze schakelaar bleken wel meerdere apparaten te zitten, als televisie kabelontvanger etc.
Dus nog maar een andere geaarde stopcontact geprobeerd en nu blijf hij weer wel werken.

Wat denken jullie, de aardlekschakelaar dan maar (laten) vervangen?
Is er trouwens een regel wat een apparaat mag lekken en is dat dan (zelf) te meten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Lijkt er dan op dat de magnetron an sich onder de uitschakelwaarde van de aardlekschakelaar blijft. Maar in combinatie met andere apparaten gaat het fout.

De aardlekschakelaar hoef je niet te vervangen, die werkt prima.

Lekstroom meten valt niet mee voor een 'leek'. Vele apparaten hebben kleine lekstromen en dat hoeft geen probleem te zijn. Pas als je (meen ik) boven de 15 mA komt mag de ALS aanspreken en bij 30 mA moet hij uit zijn.

In het kort heb je volgens mij 2 opties: magnetron vervangen of deze op een eigen aardlekautomaat zetten in de groepenkast. Al is het door een installateur laten plaatsen van een aardlekautomaat en het aanpassen van de bedrading naar de magnetron wellicht relatief duur in vergelijking met de prijs van een tweedehands magnetron....
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Je schrijft dat bij testen op één andere contactdoos de aardlekschakelaar ook uit ging. Was dit een andere aardlekschakelaar als eerst? Dan kun je uitsluiten dat de aardlekschakelaar het probleem is.

Lekstroom is lastig zelf te meten. Een klasse I apparaat mag 1mA lekstroom hebben. Hoger mag als de fabrikant dat opgeeft.

En zoek daarnaast ook een keer uit hoe de groepen nou verdeeld zijn... Want een combimagnetron, stoomoven en kookplaat op 1 eindgroep is toch echt niet de bedoeling. Het zal geen factor zijn bij dit probleem, maar kan wel problemen geven in de toekomst. Met zoveel zware apparaten kun je de groep stelselmatig overbelasten. Daar zitten natuurlijk automaten voor die beveiligen tegen overbelasting, echter zo'n automaat reageert niet direct bij een lichte overbelasting. Je kunt continue 10% overbelasten zonder dat de automaat reageert, 50% overbelasting gaat ook minutenlang goed. Echter riskeer je wel dat ondertussen ergens een lasklem aan het verbranden is...

De normen hierover zijn de laatste tijd versoepeld, maar tot enige jaren geleden was het gewoon simpel: een combimagnetron is >2000W dus moet op een eigen eindgroep. Het is nog steeds niet onverstandig om dit gewoon aan te houden.
 

Lampje45

  • #15
Wat ik bij de huidige manier van aardlekstoring testen mis:
Doordat de aansluitingen van wandcontactdozen niet gestandaardiseerd is, zal je om het zeker te stellen dat een apparaat op een bepaalde groep er niet op aardlek er uitgaat, dit ook moeten testen met omgedraaide stekker in het WCD.

Als voorbeeld:
je hebt bijv. een verwarmingselement die op zijn verwarmingsspiraal een lichte aardsluiting heeft, maar die sluiting zit vlak bij de nulleider.

Dan gebeurt er dus waarschijnlijk niets. Maar nu draai je de stekker om dan wordt er dus de nagenoeg volle 230 volt aan arde gelegd, dan gaat de aardlek wel degelijk. Dus voor het zeker stellen van de diagnose zal je altijd de stekker in beide posities moeten testen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Goede toevoeging @Lampje45.

Neemt natuurlijk niet weg, dat als @Siemed01 ondertussen ook een andere aardlekschakelaar heeft laten trippen met zijn magnetron, dat je wel kunt concluderen dat het probleem in de magnetron zit en niet in de aardlekschakelaar.

Andersom (als hij het op een andere contactdoos / aardlekschakelaar) wel goed bleef doen had je daar niet direct een duidelijke conclusie aan kunnen verbinden zonder nog wat extra dingen te testen zoals inderdaad de oriëntatie van de stekker.
 

Siemed01

  • #17
Allen dank voor de adviezen. Ik heb nu zelfs vast kunnen stellen dat de combimagnetron een eigen groep heeft, net als de stoomoven en dus ook de inductie kookplaat. Alleen de stoomoven en combimagnetron stoppen zitten op dezelfde aardlekschakelaar. Van de stoomoven had ik de stekker er uit gehaald en nog klapt de aardlek er uit.
Ik blijft het toch vreemd vinden dat ik op twee andere groepen met geaarde aansluitingen geen probleem had en het programma gewoon afgerond werd door de combimagnetron. Het is overigens de Bosch CMG836N.1.
 

Lampje45

  • #18
Siemed01 schreef:
Ik blijft het toch vreemd vinden dat ik op twee andere groepen met geaarde aansluitingen geen probleem had en het programma gewoon afgerond werd door de combimagnetron. Het is overigens de Bosch CMG836N.1.
Doe het nog maar eens en draai dan de stekkers eens om, dan gaat hij waarschijnlijk wel.
 

Siemed01

  • #19
Ik heb de stekker wel op omgedraaid op het stopcontact waar hij op hoort te zitten, dit gaf helaas hetzelfde effect.
 

Lampje45

  • #20
nee juist op die andere plaatsen waar je getest hebt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu