Kasten, schakelaars en aardlek

aIschiev

  • #1
Wij hebben een wat oude installatie. De hoofdkabel komt binnen met drie fasen, één gaat door naar de meter, de hoofdschakelaar, en naar de Attema kast met twee rails, met hoofdschakelaar, twee aardlekschakelaars met daarachter drie- en vier groepen.
Ik wil een inductiekookplaat in mijn keuken en moet daarvoor een nieuwe drie fasen schakelaar aanleggen met daarachter (naast de huidige inrichting) twee aardlekschakelaars en een kookgroep.
Ook zou ik nog een achtste groep willen.
Ik denk te zien dat Attema alleen een brede aardlekschakelaar aanbiedt. Is dat juist? Kan ik een ander merk aardlek gebruiken?
Alles past in de bestaande kast, er is dan net genoeg ruimte op de rails, maar past het praktisch ook, lukt het een elektromonteur om alles in de kast te krijgen op een werkbare manier?
 

aIschiev

  • #2
Zo ziet het er uit

image.jpg image.jpg image.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Er moet een 3 fasen aansluiting komen vanaf de netbeheerder, volgens mij heb je nu maar 1 fase.
De oude hoofdschakelaar moet weg of 3 fasen worden.
De nieuwe hoofdschakelaar moet 3 fasen worden of weg.
Dan is er ruimte om een 3 fasen aardlekautomaat voor de kookplaat te plaatsen en een extra aardlek met de overige eindgroepen verdeeld over de fasen.
 

aIschiev

  • #4
Hoi Headhunter, dank voor jouw reactie. Nu is er idd. maar 1fase aangesloten. Voordat Liander komt maak ik de kast in orde, met een drie fasen hoofdschakelaar.
Een fase blijft de huidige groepen voeden, de twee andere gaan naar de kookgroep, en dan met twee kabels of twee leidingen naar de kookplaat.
Is het idee.
 

aIschiev

  • #5
De meter zal ook vervangen moeten worden door Liander.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Een kookgroep hoort niet achter 2 verschillende aardlekschakelaars te worden aangesloten. Als je de kookplaat verdeeld over 2 of 3 fasen wilt aansluiten, plaats je het beste een 3P+N aardlekautomaat. Een aardlekautomaat combineert een aardlekschakelaar en installatieautomaat in één component dus dan ben je met 4 modules ruimte klaar.

Ik zou de huidige groepen ook zeker over 2 maar liever over 3 fasen verdelen. Als je de nieuwe hoofdschakelaar net zoals de onderste oude hoofdschakelaar in een apart kastje plaatst heb je ook ruimte zat voor 3 aardlekschakelaars en tot 12 eindgroepen, naast de 3 fasen groep voor de kookplaat.
 

HenkL14

  • #7
Is de kookplaat een 3-fasen kookplaat? Want een 2x 1-fase kan in principe op deze installatie aangesloten worden.

Als je overgaat naar een 3-fase groepenkast, is het handig om de bestaande groepen te verdelen over de drie fasen.

In dit geval zou ik een extra aardlekschakelaar plaatsen zoals er nu al zit, die over de drie fasen verdelen en de groepen ook op die drie aardlekschakelaars verdelen. Dat kan prima in deze kast en dan een 3p+n of 4p aardlekautomaat voor de kookplaat.

Edit: ik zie dat Xander me net voor was en precies het zelfde noemt :mrgreen:
 

aIschiev

  • #8
Het idee is dat ik een paar pv panelen wil gaan aansluiten (1500Wp, maar ongunstig geplaatst), en de stroom daarvan zelf denk te gebruiken. Dat kan maar op één groep, vandaar de kookgroep op twee fases/L2 en L3/ 2x230V.
Maar of dat de juiste oplossing is daar ben ik niet helemaal zeker van… dus.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Waarom zou dat niet met de huidige installatie kunnen?

Ruimte zat voor een kookgroep (dus 1 fase) en een groep voor de panelen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
De elektriciteitsmeter sommeert eerst over de fasen voordat deze iets telt, het telwerk voor levering en teruglevering kan nooit tegelijkertijd oplopen. Er is voor jou dus geen financieel nadeel als je op L1 verbruikt en op L2 teruglevert. Ook niet als de salderingsregeling ooit wordt afgeschaft.

Als je over gaat naar 3 fasen, probeer de belasting dan gewoon zoveel mogelijk over de 3 fasen te verdelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
aIschiev schreef:
, en de stroom daarvan zelf denk te gebruiken.
De salderingsregeling is van tafel, en in de zomer is je opwek groter dan de vraag. Dus hoe ga je het opgewekte vermogen zelf gebruiken?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Walker schreef:
salderingsregeling is van tafel
Sinds wanneer? Het lijkt er eerder op dat ie voorlopig nog wel even blijft bestaan.
Of is er recent nieuws?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
ik bedoelde het afschaffen ervan...
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

aIschiev

  • #14
Hoi Xander, dat wist ik niet, van het sommeren. Dank je. Ik dacht eigenlijk dat de meter alles telde wat het huis ingaat, en teruglevering apart telde.
Ik denk dat mijn panelen op mijn schuur heel bescheiden gaan opwekken, in de zomer hooguit genoeg voor airco en thuisgebruik, en in de winter… nou weinig. Genoeg voor de pc. Salderen ga ik niet, de bedoeling van de opmerking van Walker was mij duidelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu