Aardlek sporadisch eruit

Ivanbre

  • #1
Hi,

Afgelopen zomer is mijn aardlek eruit geklapt en 2 weken geleden weer. Nu vandaag springt ie er weer uit. Dus totaal 3x. Heb inmiddels elektricien op bezoek gehad en die heeft met de tang de 4 groepen doorgemeten achter de aardlek van ABB. Hij geeft aan geen lektstroom te detecteren en ziet eigenlijk geen issue. Geeft aan dat ik wil tegen max aan loop en dat het wellicht aan de aardlek kan liggen. Aardlek per groep kan het wellicht makkelijker opsporen. Nog een elektricien op bezoek gehad na de 2e keer die geeft eigenlijk zelfde aan. Geen lekstroom maar ja, kan alles zijn. 3e had geen lekstroomtang en wou maar wat aanrommelen. Iets van haartjes in grondkabel die eventueel beschadigd zijn door gebruik.
Dus 2x aardlek op 8 groepen. Ik weet dus dat het 4 groepen zijn.

Ik zit even te kijken hoe ik "narrow down principe" kan toepassen om tot de juiste groep te komen. Omdat het zo sporadisch is en elektriciens eigenlijk hetzelfde willen doen snap ik het punt niet helemaal. Ik dacht dat die allemaal zo'n megger hebben en meteen kunnen zeggen daar en daar klaar maar de 3 die ik heb gesproken die (eentje met lekstroomtang) zeggen allemaal hetzelfde (of ik praat met de verkeerde)

1. Grondkabel naar schuur - verwacht ik niet anders zou de aardlek vaker klappen
2. Verlichting veranda buiten (heb ik al jaren en nooit issue maar ja weet maar nooit)
3. Apparatuur domotica. Maar ja welke?

Wat zou een goed stappenplan zijn om een indicatie te krijgen of heeft iemand betere adviezen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou inderdaad ook verwachten dat een vakman de isolatieweerstand meet voor je, in plaats van alleen de lekstroom. Misschien had je dan tijdens het eerste bezoek al iets geweten.

Maar soms blijven dit soort incidentele storingen gewoon erg lastig te vinden, dat is helaas wel de realiteit.

Als je één van de 4 groepen verdenkt, zou je deze eens kunnen verwisselen met een andere zodat het achter de andere aardlekschakelaar zit, aangenomen dat beide aardlekschakelaar gewoon 30mA zijn. Afhankelijk van welke aardlekschakelaar dan de volgende keer tript weet je in ieder geval al ietsje meer.
 

Ivanbre

  • #3
Dank je Xander. Ik heb inmiddels met 3 elektriciens gesproken en die zeggen allemaal niet zo'n megger te hebben. Is het doormeten van isolatieweerstaand zo moeilijk doen? Of is dat gewoon multimeter werk en moet daarvoor de aardlek geklapt zijn? Dat van omzetten van groepen zat ik ook te denken. Maar ja, welk probleem los ik dan op? Functie van aardlek? Of? Ja dan moet ik 1 voor 1 de groepen gaan verplaatsen achter Andere aardlek. Ja dat is geen slecht idee :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Isolatieweerstand meten doe je met een isolatieweerstandsmeter of installatietester, Megger is één van de merken die die dingen maakt. Met de gemiddelde multimeter kan het niet, al zijn er wel multimeters die deze functie hebben.

Door groepen 1 voor 1 achter de andere aardlekschakelaar aan te sluiten ontdek je wellicht in welke groep het probleem zit, dan weet je al meer dan nu. :wink: Wordt wel een langdurig proces zo met 3 storingen in een half jaar tijd, maar je hebt er geen meetapparatuur voor nodig en als je het zelf kunt dan kost het je niets.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Elke zichzelf serieus nemende elektricien heeft of een installatietester waar die functie op zit of een isolatiemeter bij zich.
Al was hem maar omdat je officieel verplicht bent elke wijziging te controleren met zo'n apparaat.
 

Ivanbre

  • #6
Ja volgens mij hadden ze dat allemaal wel maar de aardlek erop en dan werkt het alles weer. Klapt niet constant eruit. Valt er dan nog wel te meten is de vraag? Dit zijn gewoon installatie bedrijven, geen beunhaas. Dat kan ik zelf wel :P Morgen komt er 1 met 30 jaar ervaring. Als die het niet weet eet ik mijn schoen op. Maar wat loopt er een rommel rond man. Serieus.
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #7
Je kunt morgen de beste man of vrouw nu in ieder geval iets bewapener te lijf gaan ;)
 

Ivanbre

  • #8
Vooral dat ja. Eerste wat ik vraag : kun jij goed isolatiemeten? Ik bedoel de gemiddelde elektricien moet dit toch gewoon weten of is het zo specialistisch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Nee het hoort basiskennis te zijn, zonder kan je geen installatie opleveren.
Juist sporadische fouten zie je met een isolatiemeter vaak wel zeker als je ervaring hebt met je meter dan zie het vaak al aan de waarden wat de soort fout is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het zou genoeg moeten zijn als je aangeeft dat de aardlek er een paar keer is uitgegaan.
eigenlijk kan je een specialist beter zijn eigen conclusies laten trekken

Ik vermoed dat ook deze elektricien het probleem niet zomaar kan duiden.
kan ook iets stoms zijn als vocht in de wasmachine of iets dergelijks .
ik denk dat bij eens in de paar weken het erg lang gaat duren voordat je het vind
 
  • Like
Waarderingen: Sander 1972

Kaajee

  • #11
Boertje125 schreef:
eigenlijk kan je een specialist beter zijn eigen conclusies laten trekken
Dat hebben een aantal al gedaan, zonder oplossing of tevredenheid. Snap best dat je dan je vertrouwen enigszins verliest.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Eerst ff isolatie testen, is dat schijnbaar correct dan de aardlek ff op alle standen doortesten met een installatie tester.
 

Ivanbre

  • #13
Het kan nog de aardlek zijn impliceer je hiermee?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Ja
 

Sander 1972

  • #15
Je meld toch wel keurig dat er al andere elektriciens er zijn geweest.
Dan kan die beste persoon er voor kiezen om niet te komen, want nummer 4 gaat het waarschijnlijk ook niet goed doen
 

Ivanbre

  • #16
Ja daar twijfel ik nu ook aan.gaam die dingen vaak op hol. Is abb van denk ik 20 jaar oud.Vandaag heb in alles buiten nog eens bekeken. Geen vocht in schuur. Verandascherm lasdoos droog en airco unit ook. Nergens nada. Grondkabel twijfel ik nu aan omdat ik weet dat ze tijdens de schutting een gietmof met hars hebben gebruikt. Maar ze zeggen allemaal die elektricien ; dan klapt aardlek wel vaker vooral in grond. Eentje had het over haartjes die verloop van tijd naar binnen buigen in de kabel. Kijk, heb wel wat domotica en veel thuis werk apparatuur maar ja. Heb de elektricien nog gevraagd die is geweest over isolatiemeten maar vond dat niks mee te maken. Ander gaf aan ja zonder dat eruit klapt meeting moeilijk. Allemaal ontwijkend op de meer "sophisticated" vragen. Schiet mij maar lek. Morgen de senior dude. Zal wel updaten als ie is geweest. @Boertje. Ja speld in hooiberg. 17 augustus 1x. Toen niks tot 10 dagen geleden en vandaag. 3 electriciens die allemaal offertes voor meterkast willen doen maar ik heb een die hard troubleshooter nodig.
 

Ivanbre

  • #17
sander. Ik weet niet hoor maar ik hoor hier vandaag over isolatiemeters etc en geen heeft dat gedaan. Ben ik nu gek of zijn er gewoon veel die het niet doen. Get my point? In mijn vak is "data the truth" en het lijkt vanzelfsprekend wat hier wordt aanbevolen maar realiteit is anders. Schaarste is denk ik het juiste woord
 

HenkL14

  • #18
Over het algemeen gaan aardlekschakelaars niet snel op hol ofzo.
Er is een serie van Abb geweest die na een aantal jaren niet of minder werkt. Vaak werkt dan de testknop ook niet meer. Die zijn bijvoorbeeld ook gevoeliger voor uitgaan door blikseminslag in de buurt. Maar zoals inderdaad gezegd: met een goed apparaat kan een elektricien een isolatieweerstandsmeting doen, maar ook de tijden en waarden van de aardlekschakelaar doormeten.

Storingen waarbij de aardlekschakelaar uit gaat zijn mijn ervaring dat als de installatie verder netjes is, het bijna allemaal wel iets met water te maken heeft. Koffiezetapparaat, waterkoker, buitenlamp of buitenstopcontact.

En als het dan weer wat opgedroogd is, kan het zijn dat het echt slecht te vinden is, ook met metingen. Maar vaak is er wel iets van een afwijking te meten.
En dan heb je zonder veel open te maken, toch al een richting waar je in moet zoeken.

Of je kunt juist delen uitsluiten waar de metingen hele goede waarden hebben.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Leuk voorbeeld hoe ingewikkeld het kan zijn.
Bij het stofzuigen op de bovenste verdieping tikte soms de aardlek eruit.
Het heeft jaren geduurd voordat ik er achter was dat het alleen gebeurde als je met de stofzuiger aan op een bepaalde plek ging staan. Dan boog er een plank door en maakte waarschijnlijk de nul contact in een oude stalen leiding of lasdoos.
Dan kan je meten wat je wilt, maar als er niemand op die plank staat meet je niks.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Ivanbre

  • #20
Ja valide punten Henk. Begrijp ook wel dat het ze niet zomaar op hol slaan. Probleem is echter wanneer het incidenteel wordt. Heb koffiezetapparaat echt goed bekeken en waterkoker maar als daar iets mee was had ik het denk ik veel vaker gehad. Schuur uitvoerig bekeken. Nergens vocht. Morgen laat ik hem die grond kabel eens doormeten en wil ik een aardlek automaat op de schuur. Als het dan klapt dan weet ik in ieder geval dat ik op de juiste plek zoek
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu