Aardlek in pomp Radson NOX HR2510

JorisH

  • #1
Vanmorgen wilden we warm water tappen en al snel bleek dat de ketel niet reageerde. Bij nadere inspectie bleek de spanning onderbroken door een afgeslagen aardlekschakelaar. Er lag wat water onder de ketel en er stond ook water in het aansluitdoosje van de CV pomp. De pakking rond de pomp-as is dus doorgeslagen.

De ketel is van 1994, de pomp is voor zover ik kan aflezen nog maar 2 jaar oud ("2004" in het typenummer) en dus vervangen net voordat we het huis kochten in 2004.

Zou de pomp te reviseren zijn? Het lijkt me onnodig om een bijna nieuwe pomp te vervangen alleen omdat de pakking niet goed meer is.

Verder zit er bij de vlotter-ontluchter veel kalkaanslag. Die zal ik dus ook maar vervangen. De laatste tijd moest ik toch al regelmatig bijvullen, maar altijd bleef de druk boven de 1 bar. Zou het kunnen dat door het defect raken van de ontluchter de installatie drukloos is komen te staan en dat daardoor de pomp nu defect is?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Deze pomp is niet te reviseren,vervangen is de enige optie.

type Ups 25-50.

Vervang gelijk de automatische ontluchter.

succes
 

TSPaul

  • #3
Je moet wel opletten want 25x50 is niet compleet.

25 is de aansluitmaat koppeling 50 is de opvoerhoogte, dan heb je nog de inbouw maat nodig die is 130mm totaale lengte vd pomp.

dus 25x50x130 .

Dit geldt voor een type pomp , mogelijk zijn andere merken pompen ook goed, die kunnen een andere type aanduiding gebruiken.
 

JorisH

  • #4
OK, bedankt voor de reacties. Bij nader inzien (na openen) blijkt de pomp toch zo oud te zijn als de ketel (bj 1994). Op de aanloopcondensator staat 3/94. Dus die is wel aan vervanging toe.

Is dit een veel voorkomende pomp, m.a.w. eenvoudig te vinden en betaalbaar? Ik denk dat ik minimaal 100 euro kwijt zal zijn.

Automatische ontluchter is reeds vervangen.

Ik vind het trouwens wel vreemd dat ik geen pakking of waterkering zie zitten in de pomp. Zou die helemaal weggesleten zijn??? Ik zal zodadelijk een foto plaatsen.

Edit: foto zie onder



Of hoort het anker in het water te draaien?
 

TSPaul

  • #5
Als je de pomp nog verder uit elkaar pakt dan zul je de kering zien zitten dat is gewoon een zwarte pakking

Nieuw pompje en probleem is weer opgelost.

Mooie foto, maakt altijd weer een hoop duidelijk.
 

W en d

  • #6
Pomp vernieuwen type grundfoss ups 25-50-130.let op draairichting!
elektra kastje boven dan draairichting goed,echter de bedrading is dan te kort,doe zelf aan de rechter kant van elektra kast een hoekje uit knippen en via die weg het kabeltje aansluiten
 

JorisH

  • #7
Hmmmm, de pomp is een RARS 25/70 van WILO, 130mm lang. Ik denk dat ik die dan toch het beste voor het zelfde type kan vervangen? Ben niet zo thuis in dit soort dingen.

Als de aansluitdraden te kort zijn, dan kan ik ze natuurlijk ook gewoon verlengen.

@ Pomaster: ik ben een redelijk ervaren fotograaf, en ik ben het roerend met je eens: een foto zegt inderdaad vaak heel veel.
 

TSPaul

  • #8
Een andere pomp past wel , je kunt de motor verdraaien door de inbusbouten lost te nemen zodoende hoef je niet de draden te verlengen.
 

TSPaul

  • #9
Ik bedoelde eigenlijk geen hoekje uitknippen de rest is goed.
 

Chathanky

  • #10
De originele pomp is een Wilo van het type RS 25/6-1
Een goede installateur kan een vervangend type wel voor je opzoeken mocht het type er niet meer te verkrijgen is.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Die pompen bestaan nog steeds.
 

Qqq

  • #12
Ik had precies het zelfde meegemaakt, lekker op de zaterdag ff een douche nemen , helaas niet... moest als de wiede weerga een pomp halen,dit was geen enkel probleem ik geloof dat ik er +_ 75 eurie voor heb neergeteld...

gr QQQ
 

JorisH

  • #13
Allemaal bedankt voor de bruikbare tips.

Nog even een foto. Ik heb de rotor losgehaald en waar een keerring had moeten zitten, zit nu niets meer. Er liggen nu ergens wat losse stukje rubber in een radiator waarschijnlijk.

 

JorisH

  • #14
Even een update: alles draait weer. Ik heb een complete 2510 ketel gekocht voor 50 euro, waarvan ik wist dat er een vrij nieuwe Grundfos pomp in zat (UPS25-50). De pomp overgezet, en na wat opstart problemen hebben we weer warmte!!!

De gekochte ketel bewaar ik natuurlijk voor als er weer iets aan de hand is. Altijd handig om een reserve brander, verdeelklep, etc. etc. te hebben.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Dat was geen slechte deal! :wink:

Bedankt voor de terugmelding en mooi dat het gelukt is!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu