Nefit Ecomline HR - aardlek springt er zomaar uit

Nefitje

  • #1
Hallo mensen,

Even een korte inleiding van de situatie aangezien ik nieuw ben op dit forum.

Ik heb een Nefit Ecomline Classic HR 30 solo met de bijbehorende verticale Nefit boiler die je er zo onder kon hangen. Ook zit er nog een stuk vloerverwarming tussen voor de gehele benedenverdieping, deze heeft een eigen Grundfos pomp en is ingestoken op een aparte groep van het stroom.

De CV-ketel zit op een groep met de wasmachine, droger en een klein waterpompje die het condenswater van de CV-ketel afvoert naar het riool dat hoger ligt dan de CV-ketel.

Goed, alles werkt prima sinds 1997 (bouwjaar ketel) welke ik zelf heb geïnstalleerd en onderhouden. Op de gebruikelijke onderhoudsvervangingen na hebben we nooit problemen gehad met deze cv-ketel omdat ik wist wat ik installeerde, namelijk Kwaliteit! Ik heb ongeveer 10 jaar gewerkt in deze branche en heb de cursus-/trainingen bij Nefit in Breda succesvol doorlopen omdat ik vooral in die tijd veel service-/onderhoud deed aan Nefit (HR) en Agpo (VR) installaties.
Alleen ben ik al weer jaren uit deze werkzaamheden en hierdoor kennis verloren of vergeten vandaar dat ik jullie om hulp vraag.


Sinds vannacht is de aardlek uitgevallen waardoor vanmorgen het hele huis zonder stroom zat, na veel controleren en stekkers-/groepen uit en aanzetten blijkt dat het de CV-ketel is die de aardlek eruit laat springen.

Mijn test:

Alle groepen uitgezet, wasmachien + droger en pompje uitgetrokken en alleen de VC-ketel ingestoken. Deze heeft trouwens een sticker aan het snoer dat hij fase gevoelig kan zijn. Maar aangezien de stekker er altijd op dezelfde manier ingezeten heeft kan daar het probleem al niet zitten lijkt mij.

Als ik verder ga zoeken dan zie ik dat er te weinig water in de ketel zat, natuurlijk bijgevuld maar dit verhelpt het probleem niet. Links bovenaan zit de automatische uitluchter welke zo te zien wel ooit gelekt heeft want aan de linkerkant is de mantel van de ketel verroest. Na verdere inspectie blijkt dit oude lekkage te zijn want alles is kurkdroog, de hele kabelboom nagelopen en rond de ontnuchter voel ik ook nergens water.

Sifon heb ik ook leeggemaakt, ventilator eraf gehaald en gekeken op verstoppingen maar niets. Buiten heb ik de rook-gasafvoer gecontroleerd of er geen vogels waren die er miss. een nestje ingebouwd hadden maar ook deze is helemaal open en schoon.

Nu had ik het vermoeden dat de Grundfos 30-50 /130 pomp stuk zou kunnen zijn. Aangezien de CV-ketel wel aanspringt, begint met opwarmen van de boiler aangezien deze afgekoeld is en dan na een minuutje miss. zelfs twee minuten springt de aardlek eruit. Heel raar allemaal, ik had het idee dat de ketel zeg maar zijn warmte niet kwijt kan omdat de pomp stuk zou zijn en dan tegen beveiliging eruit vliegt. Maar met een schroevendraaier op de pomp luisterend hoor ik 100% zeker dat hij draait.

Ook heb ik de kabeltjes van de pomp (aarde fase, nul) er eens afgehaald - het gas afgesloten en toen de CK-ketel ingestoken. Dit resulteert in een CK-ketel die gewoon op storing 6 (Gas) springt maar hij vliegt er niet meer uit.

De aardlek schijnt er dus pas uit te vliegen zodra de CV-ketel één a twee minuten aan het branden is.

Ik heb helaas geen apparaten om dingen te kunnen meten..

Heeft iemand een idee waar ik nog kan zoeken ?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Ja, een idee.....controleer je gloeiplug, vaak buigt de beschermhuls krom
waardoor de huls contact maakt met de gloeispiraal, hierdoor knalt de
aardlek eruit.
Gloeiplug zit links boven in de zijkant van de wisselaar, misschien dat je de
huls terug kunt buigen, maar raak NOOIT!!!! de gloeispiraal aan, deze kan
zeer snel breken, en dan weet je zeker dat je een nieuwe kunt kopen.
Haal wel even de stekker eruit voordat je hem controleer.....
dus even de brander eruit en je ziet het zo
 

Nefitje

  • #3
Bedankt voor het meedenken,

Ik ga hem eens helemaal openmaken en mocht de gloeiplug of ionisatie-pen niet meer optimaal zijn dan vervang ik deze direct. Kosten maar een paar euro en volgens mij heb ik die nog wel liggen in de garage. Dat is standaard slijtage dat periodiek vervangen moet worden.

Alleen wat ik net opgemerkt heb is dat er condens in de ventilator liep. Niet heel veel maar normaal mag daar helemaal geen water komen. Nu kan dit komen omdat hij gewoon staat af te koelen en nergens met zijn warmte naar toe kan maar het kan ook zijn dat er een lek in de wisselaar is. Er zijn verder geen sporen dat er vaker water ergens gelekt heeft dat vermoeden dat de wisselaar lek zou zijn. Al kan dit water natuurlijk ook gewoon via de sifon weglopen.

Vandaar dat ik hem maar even helemaal ga openen.


Wat is eigenlijk de opvolger van de Ecomline Classic - ik heb nog meegemaakt dat er de Ecomline Excellent versie was met de grijze klep op de mantel maar wat is nu een vergelijkbaar model is dat de Topline ?

En is Nefit nog steeds de kwaliteit dat het vroeger was of zijn de andere jongens ook al meer in de buurt gekomen.
Deze ketel heeft dik 15 jaar zonder problemen gebrand en heeft dus meer dan zijn geld opgebracht. Het liefst blijf ik Nefit dan ook trouw maar dan moeten ze wel nog steeds de nummer 1 zijn met ook nummer 1 onderdelen.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
Waarschijnlijk is er ergens een rookgaslekkage.
Dat kan je branderpakking zijn, je condensbakpakking, maar ook een lekkage bovenop de wisselaar, waar de witte pijpjes in je wisselaar zitten.

Verder hoeft er met dit toestel niet veel mis te zijn, en je warmtewisselaar defect lijkt me niet voor de hand te liggen bij normaal onderhoud.


suc6

Aanbevolen merk verwijderd, mod.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Gewoon kijken wat er aan is, dat vervangen.
Super toestel, kan nog 10 jaar mee.

Ventilator (sommige) en pomp lopen op 220v
Trek die eens uit en kijk wat er gebeurt.
Idd eventueel de gloeiplug.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
Bij condensvorming/lekkage, vergeet niet om even naar de syfon te
kijken, die scheuren ook nog wel eens.....
En volgens de regels mogen we geen adviezen geven over bepaalde merken
maar laat ik het zo omschrijven:
vroeger had je 2 topmerken waaronder die van jouw, daarna kreeg je een
groot gat naar de concurrenten, intussen zijn de meeste grote doorontwikkelingen
nu wel achter de rug, en hebben de concurrenten het grote gat gedicht.
Daardoor koop je tegenwoordig steeds minder troep, al zijn er nog een paar
merken die ik nooit zal adviezeren.
Ook de nieuwere technieken zorgen ervoor dat je nu meer klachten krijgt
ipv echte storingen, daardoor zitten de gebruikers steeds minder vaak
langdurig in de kou :roll:
 

Standby

  • #7
Ketel LATEN hangen hoor want echt het zijn super ketels. De gloeiplug is normaal gesproken de boosdoener of er moet meer water dan gedacht bij de ventilator gekomen zijn. Oorzaak zou wat condens kunnen zijn maar idd de rest even demonteren maar vind een vreemd verhaal dat daar water in gekomen is. Heeft volgens mij niets met pakkingen te maken maar 100% zeker ben ik ook niet.

Ben benieuwd.
 

Nefitje

  • #8
Even een update:

Ik heb hem even helemaal uit elkaar gehaald en er is nergens zichtbare schade te vinden dat erop zou wijzen dat het om een lekkage gaat van de wisselaar. Deze is voor de jaren dat hij in gebruik is nog in prima staat.

Daarom heb ik hem maar meteen een onderhoudsbeurtje gegeven en heb ik de condensbak + branderpakking vervangen. Plus de ionisatie-pen en gloeiplug ook maar direct vervangen. Bij de gloeiplug viel direct op dat deze aan de onderkant aan het roesten was dus waarschijnlijk maakte hij daar sluiting dat weer voor de stroomstoring zorgde.



Ook nog even het Expansievat vervangen nu ik toch bezig was en alles draait weer als vanouds.

Bedankt allemaal voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu