Aardlek bij (ingeschakeld) aansluiten wasmachine deel zoveel

SvHalm

  • #1
Hallo,

In de serie aardlekschakelaar gaat er uit hier wederom een bijdrage.

Al jaren hebben we een wasmachine (AEG Öko Lavamat nog iets) en wasdroger op 1 WCD in de "techniek" ruimte. Er zit geen wisselschakelaar tussen maar al diezelfde jaren wisselen we dus de stekker tussen wasmachine/droger. Sinds kort knalt de aardlekschakelaar er uit als de stekker van de wasmachine er in gestoken wordt als die niet in de stand uit staat. Voorheen was dat geen probleem.
Als de wasmachine in de stand uit gezet wordt en daarna de stekker erin gestoken wordt kun je hem normaal aanzetten en alles blijft functioneren.

Ik heb mezelf suf zitten piekeren wat er in de tussentijd op de groep waar deze apparatuur zit allemaal bij gekomen is maar we hebben alleen een nieuw bed wat electrisch verstelbaar is en daar zijn we niet mee aan het spelen als we met de wasmachie aan het stoeien zijn.

N.b.
Hoewel ik ook overtuigd ben dat een wisselschakelaar wel handig zou zijn is dat naar mijn mening geen oplossing voor het aardlek probleem want als die van droger op wasmachine gezet wordt gaat volgens mijn logische redenering de aardlek er weer uit als de wasmachine niet op uit staat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk netfilter wasmachine defect.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb even een paar schema's van zomaar wat AEG wasmachines bekeken. Daar zit het netfilter vrijwel altijd vóór de hoofdschakelaar.

En dus zou je denken dat de aardlekschakelaar er dan ook uit zou gaan met de schakelaar van de wasmachine in de stand 'uit'.

Gegevens (minstens typenummer + PNC) van het typeplaatje zouden wat meer uitsluitsel kunnen geven (in de serie witgoedproblemen zonder machinegegevens hier wederom een bijdrage...). :wink:
 

SvHalm

  • #4
:oops:

AEG Lavamat 13.50 (update)
Typ: 47 B DO BA 01 A
PNC: 914 002 280 00
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vond alleen een schema van een duits model LAV13.50 (ook uit ca 2001).

Daar zit de hoofdschakelaar inderdaad pas ná het netfilter. Hetgeen een defect netfilter wat minder waarschijnlijk maakt.

En na de hoofdschakelaar zit vanalles dat meteen al met de 'nul' binnen de machine verbonden zit. Is er één van die onderdelen defect (lees: heeft het onderdeel een lek naar de behuizing), dan heb je dit probleem al.

Je zou kunnen kijken wat er gebeurt als je de stekker andersom in het stopcontact steekt. Dan wordt daardoor nul en fase in het apparaat verwisseld. Kans is aanwezig dat de aardlek er dan pas uit gaat als het defecte onderdeel ingescdhakeld wordt. Dus indien verwarmingselement dan pas tijdens verwarmen. Of indien deurschakelaar defect dan pas als je de deur sluit.

Je weet maar nooit, misschien kun je het zo nog wat verder traceren.
 

SvHalm

  • #6
Bedankt Kees,

Ik ben geen e-meneer maar kan het kwaad als de situatie zo blijft en we daar rekening mee blijven houden?

Anders denk ik dat we het ding in kwestie maar moeten opgeven. Naast het aardlek probleem: Hij loopt al sinds 2010 niet lekker in zijn lagers en ik heb gekeken wat die exercitie zou gaan kosten (vooral in arbeidstijd/kosten). Naar aanleiding daarvan heb ik besloten om hem maar door te laten draaien tot die er echt de brui aan zou geven en tot op heden is die nog niet uit elkaar gespat ondanks de lagergeluiden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je bedoelt of je het met stekker omgedraaid zo laat?

Of het kwaad kan is moeilijk te zeggen. Er is blijkbaar sprake van een aardlek en dat is in principe niet goed. Je bent dan afhankelijk van de kwaliteit van de aarding van WCD en machine: zolang die goed is loop je geen persoonlijk risico. Maar als daar wat aan zou mankeren heb je een stapje minder, dan moet je het echt hebben van de aardlekschakelaar (die telkens aan en uit schakelen ook niet leuk vindt).

Wat ik in elk geval zou willen vermijden (vooral bij een nieuw apparaat) is dat steeds in en uitsteken van de stekkers in de wandcontactdoos. Dat is niet best voor de contacten ervan.

Beter omschakelen of een tweede groep aan (laten) leggen, zodat wasmachine en droger elk een eigen 16A groep met eigen WCD hebben.

Als de machine al sinds 2010 lagerproblemen heeft dan zou ik zeggen: 5 jaar cadeau gehad, tijd voor een nieuwe. :wink:
 

SvHalm

  • #8
Dank,

Spelen met stroom is inderdaad niet iets waar je zou moeten vertrouwen op de goede werking van de aardlekschakelaar.

Een nieuwe dus maar. En de volgende wordt eentje met een uiterst kritische laadsensor want wat mijn ega denkt dat die kan hebben aan belading en wat als ik naar dat ding kijk die moet doorstaan heb ik er de afgelopen jaren echt medelijden mee gehad.
:mrgreen: :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu