2 aardlekautomaten tegelijk uit bij inschakelen lichtschakelaar

TheLegend

  • #1
Bij een recente aanpassing van de groepenkast van 1-fase naar een 3-fase kast, zijn alle 9 groepen + kook groep mooi verdeeld over de drie fasen.
Eén klein probleempje doet zich voor...
Eén van de lichtschakelaars veroorzaakt een sluiting of loopt via een verkeerd null terug, met gevolg dat 2 aardlekautomaten uit slaan.
We weten dat de vorige bewoners het één en ander gewijzigd hebben aan de elektrische installatie.

Hoe komen we erachter wat er fout zit en hoe te verhelpen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Open het lichtpunt wat bij de schakelaar die problemen geeft hoort, volg de zwarte en blauwe draad totdat je hebt ontdekt waar het fout gaat... Zoals je al zegt zullen deze wel uit verschillende groepen komen.

Eerst uitzoeken hoe het precies zit, dan kun je nadenken hoe je het oplost.

Lichtpunt in het trapgat met een wisselschskeling over meerdere verdiepingen toevallig?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

TheLegend

  • #3
Met dank Xander; probleem zit waarschijnlijk in de serieschakelaar waarbij centraal lichtpunt woonkamer en lichtpunt boven eethoek geschakeld wordt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De woonkamer en eethoekzijn 2 aparte groepen?

Dan kun je dat niet met een serieschakelaar schakelen. Sterker nog, bedrading van beide groepen mag helemaal niet in dezelfde inbouwdoos bij elkaar komen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Als ik dat zo lees denk ik dat de woonkamer en de keuken/eethoek elk een eigen groep hebben en konden deze door de schakelaar wel eens aan elkaar geknoopt zijn waarbij voor de lamp in de keuken de nul uit de keuken is gebruikt en voor de lamp in de kamer de nul uit de kamer.
Mijn 1e gedachte zou dus zijn om daar te gaan zoeken.
Om dit soort fouten zoveel mogelijk te voorkomen is het dus ook verboden om 2 verschillende eindgroepen in 1 buis of lasdoos aan te brengen (of het moet een kook of krachtgroep zijn)
 

TheLegend

  • #6
Probleem opgelost...
Vorige bewoners hadden inderdaad de schakeldraden van de ene groep verlegd naar een serieschakelaar in een andere groep. Kwam erachter door de schakelaars uit de doos te halen :?.'T was ergens wel te verwachten...
Dezelfde bewoners hadden ook al een serie halogeen inbouwspots ingebouwd in een nieuw verlengd plafond, inclusief de trafo én een KiKa ontvanger. En alles keurig weggewerkt in en onder de steenwol...:roll:
Dat er nog geen brand was geweest, is een wonder!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu