Aarde 6mm2 vertind vervangen door soepel 6mm2

Hharbers

  • #1
Ik heb een oud huis met een smalle meterkast waarin het nogal proppen is om alles er in te krijgen.

In mijn metetput zit aardpen. Vanuit aardpen loopt stukje vertinde 6mm2 draad naar klem op waterleiding voor vereffening
Tevens loopt er een 25mm2 ( lengte ca 1 meter) vertinde draad naar aansluitblok onder in meterkast
Vanuit het aansluitblok loopt 6mm2 vertinde draad door 5/8 flex naar boven invoer van groepenkast (en inwendig naar ik aan neem naar de aardrail.

Tevens loopt er een 6mm2 vertinde draad van aansluitblok door flex naar lasdoos in badkamer op 1e VD. Vanuit lasdoos gaat er aarde naar aardigste en douchegoot.

Tot zover volgens mij goed .

Nu wil ik ( bij voorkeur beide) flex buizen naar aansluitblok onderin kast weg halen omdat deze me in de weg zitten boor andere buizen die ik wil trekken.

Vraag 1

A Kan / mag je de vertinde 6mm2 van aansluitblok naar Aardrail vervangen door soepel geelgroen 6mm2
B en mag deze ipv door buis/ flex deze direct op achterwand gemonteerd worden (netjes tyrap en op bevestingsvoetjes)

C mag ik dan ipv via boveninvoer voor buizen ergens onder in groepenkast gaatje boren om hem in te voeren om hem met adereindhuls op aardrail aansluiten?

Vraag 2
Mag ik de 6mm2 naar van lasdoos op 1e vd vervangen door soepel 6mm2 in geelgroen wel door 5/8 buis rechtstreeks naar groepenkast loopt en deze op aardrail aansluiten ipv op aansluitblok onderin meterkast?

20221212_165819.jpg
 
Laatst bewerkt:

Hharbers

  • #2
Niemand?

Begreep ondertussen dat blokje op achterwand de Hoofdaardrail HAR genoemd wordg en dat verbinding naar de aardrail in deverdeelkast de beschermeliding is en dat deze minimaal 4mm2 moet zijn

Mag deze 4mm2 beschermleiding in soepel draad uitgevoerd worden ipv stug vertint koper en mog deze in opbouw ipv in buis?
Afstand ivan HAR naaf verdeelkast s ca 50 cm trouwens
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je mag hiervoor best soepele draad gebruiken als je daar vrolijk van wordt. Onder een schroefklem zoals op dat aardrailtje dan wel een adereindhuls gebruiken.

Het moet minimaal 6mm² zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu