Aansluiting wc 1e verdieping niet direct op standleiding

Charel

  • #21
@Henk253
Ik ben hier als Belg slechts sinds kort actief op dit bouwforum. Een forum waarvan ik eerder niet wist dat het zo populair was en dat er zo veel vakkundigheid aanwezig is.
In verband met rioleringssystemen merk ik nu wel, mede door uw informatie, dat er een groot verschil bestaat tussen de aanbevelingen, de gewoontes en de verplichtingen tussen onze beide buurlanden.
Het plaatsen van een beluchter, zoals in deze situatie is in België al zeker geen probleem en het is technisch ook een goedgekeurde oplossing.
Het voorzien van ontspanningsleidingen is hier in België ook geen verplichting, enkel een advies voor bepaalde situaties. Wanneer er bijvoorbeeld geen stijgleidingen zijn (alles op gelijkvloers) is het technisch ook vrijwel nooit echt nodig.
Ik heb uit dit forum begrepen dat men vanuit de Nederlandse overheid een particuliere ontspanningsleiding verplicht vooral ten behoeve van de openbare riolering. Ook iets dat we hier niet kennen.
En dan mijn vraag:
Het is in Nederland dus blijkbaar voor elke woning verplicht om de binnenriolering te voorzien van een ontspanningsleiding. Maar is dan één ontspanningsleiding niet voldoende indien er, zoals hier en naar mijn ervaring, technisch gezien geen noodzaak is voor een tweede ? De openbare riolering is hiermee dan toch voldoende geholpen.
 

Hharbers

  • #22
Ik lees mee en raak nieuwsgierig over noodzaak van beluchter en ontspanningsleiding
Ik heb vanaf toilet in mijn badkamer op verdieping een eigen standleiding naar hoofdriool op BG
Ik heb 100% zeker geen beluchter naar buiten maar ook geen last van leegzuigen klokken zwanehals wc.

Stel dat je geen ontspanningleiding naar buiten (bijvoorbeeld dak) kwijt kunt, kun je toch een beluchter inbouwen bijvoorbeeld in de ombouw van je vrijhangende toilet?

Dit komt van website van bekend merk PVC leverancier:

Afsluiting binnenriolering
De rioolbeluchters zijn voorzien van een klep. In een normale situatie blijft deze gesloten. Indien er onderdruk optreedt in de binnenriolering, opent deze klep om vervolgens lucht in de riolering te zuigen. Hierdoor verdwijnt de onderdruk. De klep van de rioolbeluchters sluit automatisch, zodat de nare luchtjes zich niet alsnog verspreiden. Houd er rekening mee dat de rioolbeluchters verstopt kunnen raken door vuil, wat weer stankoverlast kan veroorzaken. Breng de beluchters daarom altijd aan op een bereikbare plek.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
Kijk een kleine beluchter mag wel bv, wastafel en keuken afvoer of op een wc afvoer mits het geen stand leiding is.
Want op een standleiding mag er geen beluchter komen hier in Nederland.
En als je ergens een beluchter plaats moet die bereikbaar zijn.
En als je een wc bgg vloer had hoeft geen ontspanning die zit er dan al voor liggende leiding.
Maar omdat het een standleiding is naar een hoger gelegen verdieping dan moet er wel een ontspanning leiding in de zelfde diameter als standleiding naar het dak.
 

ADDave

  • #24
Of via een secundaire beluchting naar de originele standleiding, wat Henk al eerder aangaf.
 

Charel

  • #25
Misschien moet je een onderscheid maken tussen enerzijds een standleiding die een verticale verzamelleiding of hoofdleiding is waarop verschillende toestellen zijn aangesloten en die doorloopt tot boven het dak en anderzijds een zijaftakking naar een aparte wc waar er toevallig ook een stuk buis verticaal loopt en waarbij die bijkomende wc perfect kan werken zonder dat hierdoor andere toestellen worden beinvloed.
Ik zou denken dat je met die eerste standleiding voldoende voldoet aan de eisen van de Nederlandse overheid waar elke woning verplicht een ontspanningsleiding moet hebben.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #26
De eerste stand leiding is ook oke maar we zien problemen met die 2 standleiding waar de wc op komt en dan net boven de voetbocht uit komt.
Maar laat @TS zelf maar bepalen wat ie wilt doen we kunnen wel advies geven maar vaak word het gemaakt zoals ze eerst in gedachten hadden.
 

Charel

  • #27
Daar ben ik het mee eens, dus zoals op uw tekening bij reactie 5 en dus die bocht onderaan vervangen door een y-stuk. Zo had ik het ook bedoeld bij reactie 4.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #28
:prima: , daarom had ik even tekening #5 gemaakt voor de duidelijkheid.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #29
Merk maar even op dat we het steeds over het open zuigen van stanksloten hebben maar er is nog een andere situatie.
Een hevig regenbui, de riolen lopen vol water en de lucht wordt uit de buizen geperst. De overdruk in het riool zal door diverse standleiding voorkomen moeten worden.
Op de begane grond een doucheputje sjoemel niet met de standleiding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu