Aansluiting wc 1e verdieping niet direct op standleiding

Jan_willem

  • #1
Beste mensen,

Graag zou ik in mijn woning een wc op de 1e verdieping (laten) aanleggen, echter zit ik met een probleem met de standleiding. De standleiding loopt via de badkamer richting het dak, het sanitair in de badkamer is op de leiding aangesloten.

Op de plek waar ik graag de wc zou willen hebben op de 1e verdieping, heb ik geen toegang tot deze standleiding. Wel heb ik de mogelijkheid om direct naar beneden, richting de afvoer in de kruipkelder te gaan. Die buis in de kruipkelder is uiteraard aangesloten op de standleiding.

Ik stuur hierbij een overzicht mee van de gewenste situatie (de groenen lijnen), graag wil ik jullie vragen of dit op deze wijze te realiseren is, of dat er problemen te verwachten zijn.

Ik hoor het graag.

Groeten,

Jan Willem

standleiding.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen expert, pas buizen voor je toilet 110mm toe en en onderin bij de aansluiting op paars zou ik een T plaatsen om het water sneller en toch buis open af te voeren. Daardoor minder kans dat de buis even volledig met water is gevuld. Idem het horizontale deel wat meer afschot geven.
Een buis volledig met water gevuld kan vacuum gaan trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
er zal op de nieuwe leiding ook belichting moeten komen anders bij doortrekken zuigt je waterslot van het toilet leeg
 

Charel

  • #4
Ik voeg me bij de redenering van @Wgbo.
Onderaan ipv aan te sluiten op de verticale buis net boven de onderste bocht kan je beter ipv die bocht een Y stuk plaatsen zodat de liggende hoofleiding rechtdoor verder gaat naar het punt waar je naar boven vertrekt voor de bijkomende wc. De standleiding sluit dan met een bocht van 45° terug aan op dat Y-stuk.
Normaal zou een buis van 90 mm naar boven volstaan maar zonder ontspanningsleiding kan je dan inderdaad beter een buis van 110 mm nemen. De doorspoeling zal dan nooit de volledige buis vullen en kan dan ook geen zuigend effect veroorzaken.
Ik voorzie hiermee geen probleem dus.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Aan gezien dat de aan sluiting te dicht bij de voet bocht zit zou ik toch een andere aansluiting maken zodat het water ook beter wegstroomt.
Naamloos.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Marcn.88 schreef:
er zal op de nieuwe leiding ook belichting moeten komen anders bij doortrekken zuigt je waterslot van het toilet leeg
Zou de hoeveelheid water van de spoeling zoveel zijn dat er in de staande buis een volle kolom vol water naar beneden gaat lopen.
Er zal genoeg ruimte in die buis blijven zijn zodat de lucht achter de waterkolom gaat komen en er dus geen vacuum kan ontstaan om het waterslot open te trekken.

Toiletpot.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Zo als je dit tekent gaat ie zuigen aan water slot en gaat ie klokken zodat de sifon afsluiting word verbroken.
1679145060383.png

en dan zal op deze manier wel een extra ontspanning moeten komen zoals @Marcn.88 ook aan gaf.
 

Charel

  • #8
Tja, een tekening kan soms verduidelijkend zijn maar even goed soms misleidend,.
In ieder geval is het stuk net achter de wc sowieso altijd en overal hetzelfde. Het is bij het vallen van de water (en stront) kolom naar beneden dat het zuigeffect ontstaat en vermits je daar van een stuk minder dan 90 mm overgaat naar 110 en de snelheid daar ook nog eens hoger wordt kan die kolom nooit de buis van 110 volledig vullen. De lucht in de leidingen kan dus steeds weg en weer gaan tijdens het doorspoelen.
Ik volg dus toch nog de redenering van @Wgb ook vanuit eigen ervaring met zelfs een staande buis van 90 mm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
De hele standleiding vult ie niet, maar er word ook gesproken over een kolom water wat zakt vooral eerste stuk en zoals tekening aan gaf dan gaar het zuigen , ook als er closetpapier en fecaliën mee gaan.
Heb even gekeken hoe een hang toilet met zijaansluiting spoelt zo spoelt ie naar een standleiding met beluchting.
-----
Dit las ik ook over een standleiding.

Als u water door de rioleringsbuizen van uw woning laat lopen, wanneer u bijvoorbeeld de wc doorspoelt, dan wil lucht uit de buizen ontsnappen om het water door te laten.
----
"In de standleiding van een rioleringssysteem ontstaan twee soorten stromingen: het vallende water met afvalstoffen en een luchtstroming.


1679163021122.png
 

Dimkal

  • #10
Je hebt een tweede standleiding en elke standleiding dient voorzien te zijn van een ontspanning. Eventueel secundaire ontspanning aanbrengen door bijvoorbeeld de standleiding op de verdieping daarboven weer te koppelen met de standleiding welke al is voorzien van een ontspanningsleiding door het dak. Je verplaatst maar 6ltr water tegenover 180ltr lucht. Daarom is beluchting het allerbelangrijkste om goed voor elkaar te maken.
 
  • Informatief
Waarderingen: Henk253

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Henk253 schreef:
Zo als je dit tekent gaat ie zuigen aan water slot en gaat ie klokken zodat de sifon afsluiting word verbroken.
Maar zoals het linkse plaatje is getekend zal het water gaan stromen. En er valt ruimte waardoor er geen vacuum kan ontstaan.

Kijk het is makkelijk om te schrijven dat het zo moet, de voorschriften, en nog meer argumenten maar als het kan werken waarom moeilijk doen.
Een tweede standleiding aanleggen is geen kattepis. Toch.
Dit filmpje laat zien dat er voor lucht best wat ruimte is.
Dimkal schreef:
Je verplaatst maar 6ltr water tegenover 180ltr lucht.
?? Nooit te oud om te leren.
 

ADDave

  • #12
Het gaat voornamelijk om de voetbocht onderin de standleiding. Hier ontstaat een drukverschil en daarom heb je dus beluchting nodig.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ik doe niet moeilijk ik waarschuw alleen maar
Wij de mensen die met hun werk met voorschriften hebben en hoe het riolering systeem werkt geven we hier advies hoe het moet.
Dat iets meer werk is dat kan maar dan heb je het goed of later moet je alles weer open breken omdat het niet goed werkt.
Je hebt gelijk dat een leiding niet geheel is gevuld.
Simpel gedachte een rietje water zuigen en af sluiten dan blijft hangen als ie geen lucht krijgt van boven.

1679219455017.png
1679219508459.png

1679219629271.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
ADDave schreef:
Het gaat voornamelijk om de voetbocht onderin de standleiding. Hier ontstaat een drukverschil en daarom heb je dus beluchting nodig.
Wordt boven het toilet doorgetrokken dan loopt de bocht volledig vol door 10/13 liter water.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
En als gezamenlijk word gebruikt dan nog meer druk in die voetbocht
 

Jan_willem

  • #16
Allen hartelijk dank voor jullie waardevolle reacties, erg gewaardeerd!

Als ik uit de reacties mag opmaken, is het noodzakelijk dat in de nieuwe verticale buis (die wordt gezien als nieuwe standleiding) een ontspanning wordt aangebracht ter aanvoer van lucht om te voorkomen dat anders het waterslot in de nieuwe wc leeggezogen wordt. Is dit een juiste conclusie en inderdaad absoluut noodzakelijk?

Graag zou ik de verticale buis (nieuwe standleiding) niet helemaal naar boven willen doortrekken richting het dak of vanaf daar aansluiten op de reeds aanwezige standleiding. Ik heb ook gezien dat er losse ontluchters bestaan die je aan kunt sluiten op de 110mm verticale buis. Is het een mogelijkheid om een beluchter aan te brengen op de verticale buis, net iets hoger om de aftakking, zoals in bijgevoegde afbeelding (beluchter is oranje)? De beluchter heeft een ingebouwd ventiel als ik het lees en is bij geen aanwezige onderdruk gesloten, dus normaal een gesloten verbinding zonder stankoverlast.

Alvast dank voor het meedenken.

Groeten,

Jan Willem

standleiding.png
 

Charel

  • #17
Als je alles leest dan zal je merken dat er hier geen overeenstemming is over de noodzaak van een tweede ontspanningsleiding.
Bij twijfel hierover en voor de zekerheid zou je inderdaad ook een losse beluchter kunnen plaatsen die dan wel minstens 0,5 hoger moet staan dan de wc uitgang.
 

Jan_willem

  • #18
Zoals ik lees zal de verticale buis (de groene) nooit volledig gevuld worden, maar zit het issue dat er lucht aangezogen wordt meer in het feit dat de bocht beneden volloopt met water en er dus geen lucht van de originele standbuis meer aangezogen kan worden. Is de oplossing in bijgaande afbeelding dan geen optie, dit zorgt dat er altijd een open verbinding is met de oorspronkelijke standbuis, zelfs als de bocht vol zit met water.

standleiding2.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
1679301981702.png
 
  • Like
Waarderingen: Dimkal

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
1679302095583.png
 
  • Like
Waarderingen: Dimkal

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu