Aansluiten van een glasvezelkabel op een versterker voor tv

Delion08

  • #1
Hoe kan ik glasvezelkabel aansluiten op een tv versterker ???
Normaal gesproken verwacht je in huis een gewone coax kabel maar de vorige bewoner heeft als antennekabel een glasvezelkabel gebruikt.
Voor de buurt waar ik woon is nog geeneens een glasvezelkabel aansluiting???
 

Jeroen94704

  • #2
Glasvezel en coax zijn totaal verschillende technologien die niet zomaar op elkaar aan te sluiten zijn.

Een paar punten:

- Soms ligt er al wel glasvezel in een buurt, maar komt er nog gewoon coax de huizen binnen. Bij huizen waar het heel moeilijk is om een goed signaal te krijgen wordt dan af en toe de glasvezel toch alvast naar binnen getrokken om dit op te lossen (Dit is bij een vriend van mij gebeurt). Je hebt dan een speciaal kastje nodig dat van het glasvezel signaal een coax signaal maakt (en evt telefonie, radio, internet etc, want dat kan allemaal over 1 glasvezel kabel).

- Als er echt geen glasvezel in de buurt ligt is het dus een systeem dat de vorige bewoner zelf heeft aangelegd. Je moet dan uitzoeken waar het voor gebruikt is, en waar begin/eind van de kabel liggen.

- Kun je misschien een foto van de kabel en/of connectoren plaatsen? Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten kabels voor allerlei toepassingen, en misschien is het wel heel iets anders dan wat jij denkt?


Jeroen
 

Delion08

  • #3
Jeroen bedankt voor jou reactie

Ik weet van de vorige bewoner dat hij glasvezelkabel heeft gebruikt als vervanger voor de coaxkabel omdat deze draad veel flexibeler door leidingen te trekken was. Ik heb helaas geen foto, maar ik weet dat er al een aantal aansluitingen op de versterker zitten waarbij het ontvangstsignaal prima is. Het betreft hier een bruindoorzichtige kabel van nog geen 3 mm. dikte. Snij je het omhulsel weg dan blijft er slechts een wit buisje over van een fractie van een mm. Ik heb een aansluitkoppeling gebruikt voor een coaxkabel maar misschien moet er een ander koppelstuk op ?

groeten Harrie
 

Jeroen94704

  • #4
Voor de duidelijkheid: Een glasvezelkabel kan NIET aangesloten worden op een aansluiting waar normaal een coax kabel op moet. Ik weet niet wat de vorige bewoner gefabriekt heeft, maar je kan glasvezel niet zomaar in plaats van coax gebruiken.

Hoe zit het systeem nou precies in elkaar? Als ik het goed begrijp komt er een coax het huis binnen, zit deze aangesloten op een versterker, en gaan er vanuit deze versterker een aantal coax kabels naar andere plekken in het huis, wat prima signaal geeft.

Klopt het tot zover?

Van waar naar waar loopt de "glasvezelkabel"? Van de plek waar de versterker zit tot aan een of andere kamer in huis?

Jeroen
 

Jeroen94704

  • #5
Ontvangen als PB:
op de versterker zitten reeds een aantal gvk's aangesloten. Misschien moet ik er maar eens eentje losschroeven om te kijken hoe deze gelinkt wordt naar de versterker. Ik weet dat het eea vreemd klinkt maar ik kan er niets aan veranderen. Zoals je ziet heb ik echt geen twee rechterhanden maar het is voor mijn vriendin thuis, dusss probeer ik mijn uiterste best te doen om het "even" op te lossen. Misschien heeft de vorige bewoner connecties gehad mbt tot gvk
Tevens lijkt het erop dat deze koppelingen dezelfde zijn als voor een coaxkabel om aan te sluiten op de versterker.
Apart hoor. Waar komen al die gvk's dan uit, en wat wordt er vervolgens mee gedaan? Je kan een gvk namelijk niet zomaar op een TV aansluiten. Daar heb je weer een speciaal kastje voor nodig.
 

Gerrit

  • #6
Ik volg dit met belangstelling, want ik wordt wel nieuwsgierig.
 

Jeroen94704

  • #7
Ja, anders ik wel.

Het is me nog niet duidelijk of er nou een coax of gvk het huis binnenkomt (Dus aan de ingang van de "versterker").
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Als er een glasvezel binnenkomt heb je een modem cq. convertor nodig welke het lichtsignaal wat via deze glasvezel komt omzet naar een elektrisch signaal wat bruikbaar is voor computer, TV ed.

Zonder een dergelijke modem of convertor zou ik adviseren om de glasvezel met rust te laten immers deze kabel 1 keer knikken en je glasvezel is defect en reparatie is vrij duur.

suc6

Gerrit
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Zou de glasvezel kabel niet kunnen zijn gebruikt, als aansluitingen op een optische uitgang van diverse apparaten?
 

Jeroen94704

  • #10
Het enige wat ik op dat gebied ken is optische audio aansluitingen. En die hebben volgens mij een vrij korte maximale lengte.

Glasvezel binnenshuis wordt bij mijn weten nog helemaal niet toegepast.

Eigenlijk vermoed ik dat de kabel van Harrie stiekem een hele dunne coax is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Wat dat betreft zit je er toch naast, diverse steden zijn al zgn. verglaasd, dus glasvezel tot in de woning.
In nieuwbouwwijken zie je dus ook al dat er of glas tot in de woning of een lege buis wordt gelegd waar later de glasvezel in geblazen kan worden.
Bij ons in de stad sluit het inschrijftermijn de 17e van deze maand.
Heeft dan 40% of meer zich ingeschreven voor glasvezel dan gaat de schop in de grond en wordt hier ook in de hele plaats glasvezel tot in de woning aangelegd.

suc6

Gerrit
 

Jeroen94704

  • #12
Oh, maar dat bedoel ik niet. Wat ik bedoel is dat er wel glasvezel het huis binnenkomt, maar dat wordt direct omgezet naar koper (coax, telefoon, netwerk etc).

Voor zover ik weet zijn er (nog?) geen systemen om bv van de woonkamer naar de slaapkamer een glasvezelkabeltje te leggen voor de TV daar. Het enige wat ik ken wat betreft consumenten-glasvezel is de optische audio-aansluitingen (Van je computer naar de versterker bv). Ik zie ook wel eens netwerk apparatuur waar "voor de toekomst" optische aansluitingen op zitten, maar dat wordt zeker bij particulieren thuis nog echt weinig toegepast.

Maar ik heb zo het idee dat we van Harrie niks meer gaan horen. Hij zal er wel uit zijn gekomen :).

Jeroen
 

Dominee

  • #13
Misschien heeft die het licht gezien!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu