Aansluiten van een bewegingsmelder.

PatjeBVB

  • #1
Hallo,

Bij de renovatie van de woning heb ik beslist om energiezuinig te handelen. Ik wil verlichting plaatsen op 12V dat in verbinding staat met een bewegingsmelder die ook voorzien is van 12V.
Ik heb de verlichting voorzien van 230V zoals het beschreven staat op het schema.
Nadien de bewegingsmelder ook aangesloten zoals voorzien.
Indien ik rechtstreeks de verlichting aansluit, werkt de verlichting prima.
Als ik de verbinding maak naar de bewegingsmelder, werkt de verlichting niet.
De bewegingsmelder werkt wel als ik deze aansluit op verlichting van 230V.
Kan het zijn omdat ik met 2 transformatoren werk, één van de verlichting en één van de melder, dat er te weinig spanning naar de verlichting gaat?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hoe sluit je het een en ander dan precies aan? Je hebt het over schema's, kun je die dan misschien ook plaatsen? Hoe passen 2 transformators in het plaatje?

Werkt de bewegingsmelder wel op 12V? En waarom zou je dat eigenlijk überhaupt willen?
 

PatjeBVB

  • #3
Aan XanderH,

De ene transformator (scan1) is voor de sturing van de bewegingsmelder. Hij heeft een ingang L en N,dan de aansluiting voor de sensor (3dunne draden, Yellow, red en black), dan 2 uitgangen (D1 en D2) met de vermelding dat met deze potentiaalvrije contacten kunnen doorgeschakeld worden.
De andere transformator (scan 2 en 3) is voor de verlichting.
 

Lango

  • #4
De 12v bewegingsmelder is eigenlijk een rare keuze, maar goed als je deze toch wilt gebruiken kan dat wel.

Je sluit deze aan op de L en N waar je normaal je lamp op aan zou sluiten (zwart L en blauw N)de uitgangen D1 en D2 zijn inderdaad potentiaalvrije contacten en zullen dus ook nooit spanning leveren.

Je zal dus bij de trafo van je verlichting bij de primaire (230V) kant de N ook bij de zelfde blauwe als de bewegingsmelder moeten doen en de L van de verlichtingstrafo naar D2 en van D1 naar de zwarte die ook op de bewegingsmelder zit.
In dit geval schakelt de bewegingsmelder nu de primaire kant van je verlichting, maar dit had veel makkelijker met een normale 230V bewegingsmelder gekund.

Je zou ook ipv de primaire de secondaire (12v) kant kunnen schakelen, maar dan maak je het nog omslachtiger plus moet je dan je snoertje waarschijnlijk doorknippen.
 

PatjeBVB

  • #5
Hallo,

Heb ondertussen mijn brein laten werken en heb de oplossing gevonden.
Het schema van de bewegingsmelder is niet volledig en heeft hierdoor voor dit vraagstuk gezorgd.
De transformator van de bewegingsmelder geeft enkel 12V aan de sensor. Ik heb een brug gemaakt met de L en D1, nadien D2 verbonden met de L van de transformator van de verlichting. Na lang zoeken een mooi resultaat. Hieraan kan men wel weer zien dat er verschillende schema's niet volledig zijn.
bedankt aan de mensen die hierop gereageerd hebben.
Hopelijk kan dit bericht ook andere mensen uit de nood helpen
 

Lango

  • #6
Ja zo werkt het ook, maar nu heb je er een gewone bewegingsmelder van gemaakt zoals je die gewoon compact hebt zonder trafo. De bedoeling van deze melder is om potentiaalvrij te schakelen. Zoals ook op het schema staat wat dus ook wel compleet is ;) maar goed zoals je nu gedaan hebt werkt ook
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik mis even waarom dit een 12V bewegingsmelder zou zijn, volgens mij (en volgens de handleiding) is het gewoon een 230VAC melder met potentiaalvrij schakelcontact.

Hoe je hem nu hebt aangesloten is toch gewoon de voor de hand liggende manier? :) Zou niet weten hoe je het anders wilde doen. Mooi dat het nu wel werkt...
 

Lango

  • #8
Deze melder is zoals volgens de handleiding 12V. er zit alleen een trafo aan die je 230V aan moet sluiten.

Het doel van deze melder is om verschillende spanningen te kunnen schakelen zowel wissel als gelijk. let hierbij wel op het maximale.

Dus ja je kan hem gebruiken zoals PatjeBV het nu heeft gedaan, alleen dat is dus ook de manier zoals een normale 230 melder het doet.

Deze melder lijkt op het eerste gezicht ingewikkelder, maar dat komt door z'n potentiaalvrije (universele) mogelijkheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu