Kan ik twee luidsprekers veilig aansluiten op een kabel van 0,75 mm dikte?

Bill-1204

  • #1
Ik wil als leek zelf een kabel aanleggen, en zit met de volgende vraag: kan ik twee Sonos luidsprekers veilig aansluiten op 1 stroomkabel van 0,75mm dik en 3 meter lang? De reden dat ik het liefst deze kabel gebruik, is dat die minder zichtbaar is dan een dikkere kabel. Ik weet echter ook dat dit soort kabels normaliter bedoeld zijn voor lichtere huishoudelijke apparaten en wil echter vermijden dat de kabel oververhit zal raken en mogelijk brand veroorzaakt. Alvast bedankt voor het antwoord!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Zeer waarschijnlijk wel, behalve als het enorm zwarte luidsprekers zijn qua vermogen.
 
  • Like
Waarderingen: Bill-1204

Bill-1204

  • #3
@Ronny dankjewel. De speakers schijnen maximaal 60 Watt te verbruiken, dus dan zou het denk ik wel kunnen?
 

Fmrama

  • #4
Toevallig heb ik daar het weekend ook naar gekeken. Ik kwam toen op een site terecht waarvan hieronder een uitsnede. Er is overigens heel veel info over te vinden.
AECB219C-506C-429B-A17B-AA95DB54A927.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Bill-1204

Bill-1204

  • #5
@Fmrama Dankjewel, dit is precies wat ik nodig had!
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Worden hier de vermogens van luidsprekerkabel niet verwisseld met voedingskabel? ts is opzoek naar een voedingskabel, en zal moeten weten wat die speakers verbruiken aan stroom, niet het vermogen van de luidspreker.
 

Stimpy3

  • #7
Hangt ervanaf waar die luidsprekers op gevoed worden. Als ze op 220V gevoed worden moeten ze met iets vergelijkbaar met dubbelafgeschermde kabel (standaard huishoudsnoer) worden aangesloten. Onder de (IIRC) 42V kun je volstaan met luidsprekerkabel, maar je zit dan natuurlijk wel met de het soort aansluitingen/plug en de polariteit (welke pin is 0 resp +, en is de boel beveiligd tegen aansluitfouten). Als ik zo snel google zijn er gewoon voedingssnoeren voor sonos speakers te koop. Wel peperduur natuurlijk. Het lijkt er wel op dat de voedingssnoeren voor sonos speakers speciaal gedesingde haakse philips / c7 netsnoeren zijn, maar YMMV, mogelijk dat het toch een iets ander formaat is.

Voor gewone luidsprekers: netsnoer van 0.75mm kan en werkt, afhankelijk van het soort versterker wat eraanhangt en hoe belangrijk je geluidskwaliteit vindt. 4mm2 luidspreekkabel van de betere bouwmarkt is wel beter, zonder dat je meteen in de audiogekte van ingestraalde directionele kabels terechtkomt. Het is wel zo dat het wat lastiger aansluiten kan zijn, maar OTOH, bij een versterker of setje luidssprekers waar je geen 4mm2 luidsprekerkabel inkrijgt boeit het ook niet qua geluid :D
 

Bill-1204

  • #8
@Haemmertime Dankjewel, je hebt gelijk. Het gaat bij mij om een voedingskabel.
@Stimpy3 het gaat om een kabel van 2x 0,75mm, waarop ik aan de ene kant een stekker wil monteren (om hem in het stopcontact te doen) en aan de andere kant een stekkerdoos, waar ik de twee platte eurostekkers van de twee Sonos-luidsprekers in wil doen. Bedankt voor het meedenken!
 

Fmrama

  • #9
Ik heb het verkeerd begrepen. Dacht aan een luidsprekerkabel! :oops:
 

Bill-1204

  • #10
@Fmrama geen probleem, begrijpelijk misverstand aangezien het om luidsprekers gaat. Alsnog bedankt voor het helpen van deze leek!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Indien de speakers elk maximaal 60 Watt verbruiken, zal er door de voedingskabel totaal maximaal ca 0,5 Ampere lopen.

Gezien het gegeven dat je door een 0,75 mm² snoer ruim 5 A stroom kunt laten lopen, is dat echt ruim voldoende zwaar voor het beoogde doel!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu