Aansluiten IKEA Folklig inductieplaat op 3 fasen

Eric7

  • #1
Ik heb een inductiekookplaat bij IKEA gekocht (Folklig, 7200 W) en wil even zeker weten of ik hem goed aansluit; ik heb op dit forum al een advies gehad van AvDijk maar ik lees her en der wat tegengestelde c.q. (voor mij) verwarrende meningen. Hij is ter vervanging van een keramische kookplaat op een perilex stopcontact.

De situatie is als volgt: in het perilex stopcontact komen 3 bruine (fase) draden aan + 1 blauwe draad en 1 geel/groene draad. In de meterkast heb ik 3 x 25A hoofdaansluiting en een aparte kookgroep met 3 zekeringen. Mijn huidige perilex-aansluiting is dus 3 fasen 400V.
Hoe sluit ik nu de perilex-stekker op de aansluitingen van de kookplaat aan (zie foto van kabel)? Mag ik bruin en zwart losmaken van elkaar en op de L links- en rechtsonder op de stekker aansluiten + de blauwe en grijze aan elkaar laten en aansluiten op de N linksboven? Dan blijft rechtsboven leeg en moet ik in het stopcontact 1 bruine draad afdoppen of gewoon (loos) laten zitten. En uiteraard de PE aansluiten.
Doe ik het dan goed?
Ik krijg van sommige stroom-experts te horen dat er een 2e nuldraad getrokken zou moeten worden?

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou eerst dmv een meting vaststellen of er idd 400v tussen de fasecontacten staat. Vervolgens idd zwart en bruin splitsen en ieder op een fase contact zetten (voorzien van geschikte adereindhulzen). Grijs en blauw idd aan elkaar laten en op N aan sluiten. PE aansluiten. Aan het stopcontact niks veranderen.
 

Eric7

  • #3
Hartelijk dank Sxnder. Ik heb helaas geen multimeter, maar gezien mijn meterkast komen er 3 fasen (380V) naar de kookleiding (zie foto: onderste 3 stoppen gaan naar de kookleiding en links komen de 3 bruine draden vanaf de hoofdstoppen).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Schijn kan bedriegen. Voor het zelfde geld zitten de fase onder de hoofdschakelaar doorgelust op 1 zekering. Vaststellen wil zeggen meten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu