Matmassig inductiekookplaat ikea aansluiten perilex

Roberto12345

  • #1
Hoi allemaal,

Ik ben bezig met mijn nieuwe kookplaat aan te sluiten maar wil even dubbel checken hier of ik het allemaal goed doe!

hieronder wat foto's van de perilex kabel die ik heb en de aansluiting op de kookplaat.

groen/gele: aarde
grijs : L2
zwart : L3
blauw : N1
bruin: : N2

De twee nul draden gaan samen onder de N, de aarde onder de aarde, maar hoe zit het dan met de L2 en L3? Dat is nu een beetje mijn vraag, gaat L2 onder 1 en L3 onder 2?

Ik had verwacht dat grijs en zwart L1 en L2 zou zijn maar op de verpakking staat dus L2 en L3, hoop niet dat ik de verkeerde kabel heb gekocht :shock:



Hoop dat iemand mij hiermee kan helpen!

groetjes,
Roberto
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Zonder een foto van de meterkast en de perilex aansluiting (zonder deksel) is hier niets van te zeggen.
 

CV__

  • #3
Deze kookplaat is met de gangbare aansluitingen en materialen in Nederland alleen geschikt voor 3-fase aansluiting volgens het linker schema. Daarom staat er ook met koeienletters "400V 2L-1N" boven.

Normaliter;
L1 = bruin
L2 = zwart
L3 = grijs
N = blauw
PE = groengeel

Het rechterschema voorziet voor 1-fase aansluiting met een 32A circuit. Aangezien de normale Nederlandse 1-fase aansluiting 35A of 40A is, is selectief zekeren dan niet mogelijk.

De betere platen (Siemens bijv.) van 7,4 kW hebben twee aparte nulaansluitingen en zijn daardoor wel geschikt voor de Nederlandse beunhazerij met de 1-fase 2x16A "kookgroep".
 

Roberto12345

  • #4


Dat is een foto van mijn meterkast, ben op het moment even weg zou later moeten kijken naar de aansluiting.
 

Peter_H

  • #6
Ik zou er een krachtgroep bijplaatsen. Niet alleen omdat het veiliger is maar ook om te voorkomen dat één fase overbelast wordt. Een 32A kookplaat op een 25A hoofdzekering kan een tijdje goed gaan, maar vroeg of laat begeeft je hoofdzekering het.

Of je daadwerkelijk een aansluiting hebt van 3x25A kun je navragen bij je netbeheerder.
 

Roberto12345

  • #7
Mijn huis is all electric en hoort prima geschikt te zijn voor een inductieplaat als het goed is
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Dat is het ook vast wel, maar de plaat die je hebt gekocht mag niet op een 2L+2N kookgroep. Bovendien zie ik nu nog helemaal geen groep voor het koken in je kast?

Er past nog precies een 3-fasengroep in, deze kan op een bestaande aardlekschakelaar worden aangesloten. Het is dan veilig en volgens de regels.

Edit: Of zijn groep 3 en 4 samen 1 kookgroep? Dan zou je ook deze automaat vanuit 2 fasen kunnen voeden (misschien is ie dat al, even de kap eraf halen), zodat je met 2L+1N toe kunt.
 

CV__

  • #9
Roberto12345 schreef:
Ja ik snap wat je bedoeld. Wat vind je van hoe dit probleem is opgelost:https://www.klusidee.nl/Forum/topic/inductie-kookplaat-aansluiten-ikea-matmassig.113612/
Dat is gewoon geknoei. Je weet nooit hoe de stroom gaat lopen en als er eentje helemaal losraakt heb je kans dat de boel gaat fikken.

De meterkast die je op de foto laat zien is waarschijnlijk 3-fase. Moet je eigenlijk even op de meter kijken. En inderdaad de kap er af en kijken hoe die kookgroep aangesloten is.

Verder blijft het flauw dat ze niet een volledige 3-fase groep voor de Perilex er in gezet hebben. Als je nu zo'n 5-pits 11 kW kookplaat wilt moet je die er ook inzetten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Dat topic beschrijft het allemaal wel; het hoort niet, het werkt wel, als je het zo nodig wilt is in dat topic de meest veilige oplossing gekozen.

Maar: het hoort dus niet. En zeker als je een driefasen aansluiting hebt snap ik niet waarom je het zo zou willen.

@CV__ je hebt gelijk natuurlijk, maar "als er een draad losraakt heb je kans dat de boel gaat fikken" is niet het allersterkste argument als je het mij vraagt. Draden horen in beginsel natuurlijk gewoon goed vast te zitten en niet los te raken. Met een draad die slecht vast zit riskeer je sowieso dat er iets gaat fikken (hoge overgangsweerstand, warmte ontwikkeling). Als de nul van een plaat die op 3 fasen is aangesloten losraakt (zwevende nul) en je tot 400V op een deel van de kookplaat kunt krijgen kan het ding ook gaan fikken...

Ik zou er ook niet voor kiezen maar fabrikanten en leveranciers raden blijkbaar ook aan om die dingen zo aan te sluiten. :( En hoe groot is het gevaar? Ik kom ergere beunoplossingen tegen...
 

CV__

  • #11
Klopt, maar dan is het meestal wat sneller afgelopen. Platen voor 2L2N aansluiting horen gewoon twee aparte circuits te hebben, dan weet je dat er maar 16A per nulgeleider loopt. De nul wordt namelijk ook niet gezekerd. Het zal zeer zeker niet de eerste uitgefikte nulgeleider zijn aan zo'n Ikea kookplaat..

Of trek een 6mm2 voor de nul
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu