Ikea Trevlig inductie aansluiten op 3 fasen 400v +nul

Frank58

  • #1
Beste forum leden,

Ik heb een Ikea Trevlig inductie plaat aangeschaft ter vervanging van mijn Siemens keramische plaat. Volgens Ikea kan deze op een 3 fase 400v + nul aansluiting aangesloten worden.

De aansluiting van mijn Siemens keramische plaat is Perilex stekker 3 fasen + nul + aarde. Dus de standaard aansluiting. Ik heb de Perilex contactdoos gecheckt en idd op L1, L2 en L3 staat spanning. Nul=Nul en aarde is aarde.

De Ikea Trevlig inductie plaat (5100 watt) heeft een aansluitsnoer met twee stekers en een aarde en aan de Perilex kant grijs en blauw nul(verbonden d.m.v. adereindhuls) en bruin en zwart fase (verbonden d.m.v adereindhuls).

Mij vraag is mag ik de grijze en blauwe draad samen aansluiten op de N van de Perilex stekker en de bruine en zwarte op de L1 en L2?
L3 leeg laten en de aarde natuurlijk op de aarde.

Bedankt alvast voor jullie advies.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ja, als je er zeker van bent dat het een 3 fase aansluiting is, mag je het zo aansluiten. Wel L1 en L2 even van nieuwe enkelvoudige aardeindhulzen voorzien.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ja, geen probleem.

Als je toch bezig bent, kijk dan wel even naar de faseverdeling van de andere apparatuur. Misschien zit je oven op L1 en kun je in de stekker beter L2 en L3 gebruiken en juist L1 leeg laten.

Dus even uitzoeken op welke fase de zware verbruikers zijn aangesloten (keukenapparatuur, elektrische boilers, wasmachine, droger, etc.) en jezelf afvragen welke je tijdens het koken nog aan wilt kunnen zetten. ;)
 

Frank58

  • #4
Hallo XanderH,

Wat bedoel je met: "Dus even uitzoeken op welke fase de zware verbruikers zijn aangesloten (keukenapparatuur, elektrische boilers, wasmachine, droger, etc.) en jezelf afvragen welke je tijdens het koken nog aan wilt kunnen zetten"

De 400v groep is een op zich zelfstaande groep welke rechtstreeks naar de Perilex WCD gaat.
Oven, vaatwasser ect hebben allemaal hun eigen groep.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik snap dat al die apparatuur zijn eigen groep heeft, maar uiteindelijk zitten al die groepen achter de hoofdzekering van de netbeheerder. Dit is waarschijnlijk 3x25A.

Je hebt in heel de woning dus maar drie fasen beschikbaar die je ieder tot 5750W kunt belasten. Ideaal gezien sluit je alle apparatuur zo aan dat de belasting mooi gelijkmatig over de verschillende fasen is verdeeld.

Dat betekend over het algemeen bijvoorbeeld dat je beter de vaatwasser op (één van) dezelfde fase als de kookplaat kunt zetten, dan de oven. De oven zul je waarschijnlijk vaker tegelijkertijd met de kookplaat gebruiken, de vaatwasser meestal pas ná het koken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu