Ikea Inductiekookplaat aansluiten (Blixtsnabb) , 2 fase

Sheephunter

  • #1
Goedenavond,

Wij hebben een inductieplaat van Ikea, genaamd Blixtsnabb (handleiding van plaat https://www.ikea.com/nl/nl/manuals/blixtsnabb-induction-hob__AA-2198547-3.pdf).

Deze wil ik aansluiten aan de perilex stekker. In de meterkast hebben wij 1 fase stroom, hier hebben wij een fornuisgroep laten plaatsen van 2x16A van het merk Hager (Hager fornuisgroep VVKS03SF). Vanuit de meterkast gaan er 5 kabels naar de perilexwandcontactdoos, namelijk 2 fase draden, 2 nul draden en 1 aarde. Kabels zijn doorgemeten en gelabeld met L1, L2, N1,N2 en aarde. Nu wil ik deze aansluiten aan het toestel, maar vraag mij af of ik het goed doe.

Mijn vragen:
- Moet ik in het aansluitschema de meest rechter gebruiken (namelijk de NL 220V-240V~)?
- In het schema wordt 4 nummers gebruikt, welk draad hoor bij de juiste nummer. Nummer 1 en 2 wordt gebruikt voor de fase draden. Nummer 4 en 5 wordt gebruikt voor de nul draden. Maakt het uit waar ik de fase of nul draad aansluit?

Zelf denk ik dat L1 op nummer 1, L2 op nummer 2, N1 op nummer 5, N2 op nummer 4. en Aarde op PE moet. Klopt dit?

1627683475943.png


1627683008956.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, dat klopt. Vergeet niet de brug te verwijderen als die standaard geplaatst is.

Bij voorkeur de blauwe en grijze aders gebruiken voor N1 en N2, zoals je het nu tekent met bruin als N2 is niet logisch. Maar dat komt waarschijnlijk omdat je een snoer met aangegoten stekker gebruikt?
 

Sheephunter

  • #3
Ja de stekker is inderdaad aangegoten, hierbij heb ik helaas weinig keus. Vandaar dat ik de bruine als nuldraad moet gebruiken. Ik ben ook van deze opstelling uitgegaan, omdat op de wandcontactdoos de fase/nul plaatsen zijn aangegeven.

Dankjewel voor je antwoord!
 

ABCDE

  • #4
Je kunt de bedrading op het Perilex stopcontact aanpassen zodat de draadkleuren ook na de stekker nog logisch blijven.

Dit is een van de redenen waarom Perilex dient uit te sterven; geen standaard.
 

jdthood1

  • #5
Goed om te zien dat Ikea een aansluitschema nu wel geeft voor een dubbele enkelfase-aansluiting: de derde schema in de foto (met "NL"). Vroeger was dat (vaak) niet zo. Ze moeten deze schema alleen niet "tweefasig" noemen, en ze kunnen de cijfers "1" en "2" beter niet achterwege laten want het is belangrijk om de twee groepen uit elkaar te houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu