Inductiekookplaat IKEA en 3-fasenstroom aansluiten

askja34

  • #1
Hoi. Ik heb als het goed is een 3-fasengroep voor mijn kookplaat (zie foto van de meterkast).

Momenteel heb ik een gietijzeren kookplaat. Deze is aangesloten middels de witte perilexstekker (zie foto).

Ik heb een inductiekookplaat (Matmässig, IKEA) via Marktplaats gekocht en daaraan zit al een perilexstekker (de zwarte, zie foto). De manier waarop de draden van de Matmässig op de kookplaat zijn aangesloten heb ik ook bijgevoegd.

Verder zit er onderop mijn huidige kookplaat nog de sticker die op de foto staat.

Is het nu zo simpel dat ik de nieuwe inductiekookplaat eenvoudigweg kan aansluiten door hem in het stopcontact te steken? Of kan het zijn dat de verbindingen niet juist zijn en ik mijn kookplaat opblaas? ;) Ik heb geen multimeter bij de hand.

Op basis van de foto's schat ik zelf in dat ik draad van de Matmässig die nog niet is aangesloten zal moeten aansluiten op punt 3.

photo_2022-10-29 09.26.18.jpeg photo_2022-10-29 09.26.22.jpeg photo_2022-10-29 09.26.29.jpeg photo_2022-10-29 09.26.33.jpeg photo_2022-10-29 09.38.42.jpeg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij gaat dat prima werken zo.
De 3e losse draad word niet gebruikt in de ikea plaat.de plaat werkt op 2van de 3 fasen.

En gezien de enkelen nul aansluiting is deze plaat idd geschikt voor jouw perilex.
 
  • Like
Waarderingen: askja34

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De kookplaat is in ieder geval goed aangesloten voor een 3-fasen groep. De losse draad hoef je niet aan te sluiten, de kookplaat kan maximaal 2 fasen gebruiken en heeft geen klem 3.

Aangenomen dat de Perilex contactdoos correct is bedraad, dus met de nul linksboven, zou het plug & play moeten zijn.
 

askja34

  • #4
En hoe zou het kunnen dat hij evt. niet correct bedraad is? Dan zou bijv. bij zowel de contactdoos als de oude witte stekker de nul op een andere plek zitten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou het toch nameten. Als je geen multimeter of tweepolige spanningstester wilt aanschaffen, kun je die misschien wel ergens lenen.
 

askja34

  • #6
bedankt voor de reactie :) ik zal kijken of de buren een multimeter hebben
 

askja34

  • #7
De inductieplaat is inmiddels aangesloten. Ik heb met een multimeter het stopcontact doorgemeten en meette drie keer 230v plus 1 maal 0 volt links boven, zoals verwacht. Dus kwestie van plug and play inderdaad. De plaat installeren was geen kwestie van plug and play aangezien het gat in mijn rvs-aanrechtblad net te klein was. Heb dus met een haakse slijper het aanrechtblad wat moeten bijwerken ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu