Inductie kookplaat aansluiten Ikea Matmassig

Sugeroby

  • #1
Ik heb een nieuwe kookplaat van ikea. De snoer van de oude kookplaat heb ik afgehaald en deze heeft 5 draaden (Perilex). Volgens de aansluit schema van de nieuwe kookplaat heb ik maar 4 klemmen. Zie afbeelding.

Moet ik dan twee draaden onder een klem doen? Welke twee?

Wat is de oplossing?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Eerst uitzoeken wat voor aansluiting er zit.
3fasen of een kookgroep.
 

Sugeroby

  • #3
Ik heb een fornuisgroep in de meterkast.

De snoer is 5 draaden met perilex stekker. En volgens de aansluit schema moet ik 4 plekken gebruiken om de snoer met de kookplaat te verbinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Heel zwart/wit gezien is deze plaat niet geschikt voor de aansluiting. Jouw kookgroep is 2x fase 2x nul, 2L-2N dus. De kookplaat is geschikt voor 2L-1N.

9 van de 10 zou zeggen om gewoon beide nuldraden op 1 klem aan te sluiten en persoonlijk heb ik daar ook niet zoveel moeite mee, maar het hoort eigenlijk niet!!

Wat de nuldraden zijn hangt af van hoe de contactdoos en de stekker zijn aangesloten. Misschien moet je zowel blauw als bruin op N monteren. Misschien blauw en 1 van de zwarte. Dit zul je even moeten (laten) doormeten want als je de verkeerde kiest maak je kortsluiting.

Als je 2 draden onder 1 klem monteert zorg dan wel voor een goede verbinding! Het liefst een dubbele adereindhuls op beide draden persen. Het is niet zomaar een schemerlampje, er loopt een serieuze stroom door deze draden!

(Wat je ook doet, besluit in ieder geval NOOIT om 1 draad uit het snoer maar niet te gebruiken. Dan weet je zeker dat er een veel te hoge stroom door de nuldraad kan gaan lopen)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ondertussen zijn er al zoveel IKEA-inductie vragen voorbij gekomen, dat er misschien wel een "sticky" voor gemaakt kan worden...
 

Sugeroby

  • #6
Bedankt voor de reacties!

Begrijp ik het goed, dat ik de wandstopcontact moet doormeten en bepalen welke draad wat is: fase of nul. Hierna kan ik de twee fasen op L1 en L2 aansluiten en de twee nul draaden samen onder een klem zetten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Dat gaat werken ja.
 

Sugeroby

  • #8
Is het zo veilig ook (de nul onder een klem zetten)?

---------
Nog een stukje informatie: foto hier beneden is hoe mijn oude !keramische (geen inductie) kookplaat aangesloten was met hetzelfde snoer. Kan er iets afgeleid worden qua welke draad mogelijk fase of nul is? Zie ik het goed dat waarschijnlijk blauw en bruin zijn de nul?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Net zo veilig als met de oude plaat, waar beide draden ook effectief onder dezelfde klem zitten (waarschijnlijk is die plaat wel expliciet geschikt voor 2L+2N maar had je die brug moeten verwijderen).

Blauw en bruin zouden inderdaad de nul moeten zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ze zijn of beide fase of beide nul.
Meten is weten.
 

Marcn88

  • #11
De ikea kookplaten kunnen gewoon op 2x 230 aangesloten worden, als je t aansluitdoosje loswipt uit de kookplaat zie je dat de nul dubbel bedraad is in de kookplaat en eindigt met 2 draden onder de nul aansluitklem, hier dus 1 draad van loshalen en 1 amp stekkertje bijsteken om dus 2 x de nul te kunnen aansluiten
 

Sugeroby

  • #12
Beste XanderH,
Ik heb de draaden doorgemeten: blauw en bruin = nul; twee zwart = fase (zie met witte letters op de afbeelding)

Als ik naar de linkere aansluitschema van de kookplaat kijk trek ik de volgende conclusie:
Heb ik het goed?



Je schrijft "dubbele adereindhuls op beide draden persen": moet ik in deze situatie dus de blauwe en bruine draad met één adereindhuls samen persen en zo onder de nul klem steken of moet ik ze in twee adereindhulsen apart persen en zo onder de nul klem steken?

Nogmaals bedankt iedereen voor de reactie?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Ik bedoel één dubbele adereindhuls. Dit zijn speciale hulsen om twee draden aan te sluiten.



De suggestie van Marcn88 zou misschien ook kunnen werken maar ik vind het een beetje link om een apparaat op een dergelijke manier aan te passen zonder instructies van de fabrikant. En dan maar hopen dat je door die twee nuldraden onder het aansluitdoosje te pakken daadwerkelijk het vermogen van de 4 pitten verdeeld over twee draden...? Voor hetzelfde geld is 1 draad voor alle pitten en de andere voor de regelelektronica, dan lijkt het me erg onverstandig om het spul op deze wijze aan te sluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
De nul mag intern 32a voeren, zie ook de 1fase 230v 32a schema van fabrikant voor oa de Belgische markt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Dus wat dat betreft is er geen belemmering om de boel aan te sluiten met 2 draden op één klem zoals ik voorstelde...

Ik heb alleen mijn twijfels bij de oplossing die Marcn88 voorstelt, misschien gaat dan één van de draden in het aansluitsnoer of in de huisinstallatie ook wel 32A voeren (en de andere een heel klein beetje voor wat elektronica ofzo). Weet jij hoe zo'n plaat inwendig is opgebouwd? Ik niet!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Je moet nooit het inwendige van de plaat aanpassen.

Gewoon de nul samennemen in een twinhuls en die onder de klem zetten.
 

Sugeroby

  • #17
Ik zal de originele 'behuizing' inderdaad niet aanpassen ivm eigen veiligheid en garantie voorwaarden.

Is die manier wat ik op mijn laatste afbeelding laat zien goed?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Ja.
 

Sugeroby

  • #19


Dit is het geworden. De apparaat functioneert goed.

Bedankt iedereen voor zijn reactie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu