Aansluiten IKEA Fordelaktig inductiekookplaat

BobBouwtHet

  • #1
Beste klussers,

Ik wil mijn aansluiting wijzingen van 1x25A naar 3x25A om te gaan koken op inductie. Hiervoor dien ik ook een wijziging aan te brengen in de groepenkast. Het koken op inductie betreft de IKEA Fordelaktig. Deze inductiekookplaat incl. afzuiging kan zowel worden aangesloten op 1-fase, 2-fase als 3-fase, zie blz. 124-125: https://www.ikea.com/nl/nl/manuals/...-afzuigkap-ikea-700-zwart__AA-2172000-7-1.pdf Gezien het maximale vermogen van de inductiekookplaat betreft 7620 W (zie blz. 136) lijkt mij een krachtgroep (3P+N, 3x16A, dus ca. 11040 W) een beter oplossing dan een fornuisgroep (2P+2N, dus 2x16A, dus ca. 7360 W). Uiteraard heb ik ook even op het forum gekeken en een krachtgroep (3P+N) was ook het eerdere advies, zie: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/abb-kast-uitbreiden-tbv-krachtstroom-kookplaat.123827/

Voor de aansluiting wijst IKEA mij door naar Whirlpool (de maker van de kookplaat). Whirlpool wil mij niet adviseren en zegt dat ik contact op moet nemen met een (erkend) installateur. Nu komt het.. Ik heb met verschillende erkend(!) installateurs contact gehad, maar het advies schiet alle kanten op en ik heb de meest vreemde argumenten gehoord om wel of niet voor een krachtgroep (3P+N) danwel fornuisgroep (2P+2N) te gaan. Een greep uit het arsenaal:

“Een fornuisgroep heeft maximaal 7360 W, een krachgroep 11040 W. De kookplaat heeft maximaal 7620 W. U kunt dus een fornuisgroep gebruiken.” [Rare logica zou ik zeggen? :?]
“Een krachtgroep moet zeer nauwkeurig worden aangesloten anders blaast u het systeem op. ” [Tja, en als je een fornuisgroep verkeerd aansluit gaat het zeker wel goed? :shock:]

Dat gezegd hebbende.. Ik zou überhaupt niet inzien waarom ik niet voor een krachtgroep (3P+N) zou gaan gezien de kookplaat op 3-fase aangesloten kan worden. Dan weet je in ieder geval zeker dat je goed zit zou ik zeggen.. Ik zou zeggen dat we het volgende willen, groepenkast met:
10 x installatieautomaat 1P [oa. groep voor elektra verschillende delen woning, over, wasmachine e.d.]
3 x aardlekschakelaar 2P [2x 3 groepen en 1x 4 groepen per aardlekschakelaar]
1 x aardlekautomaat 3P+N [voor de inductiekookplaat]
1 x hoofschakelaar 4P

Ik hoor graag hoe jullie hier over denken. Alvast hartelijk dank en een fijne avond gewenst!

Groet,
BobBouwtHet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Goed beredeneerd. Als je een 3 fasen hoofdaansluiting hebt, is het inderdaad verstandig om deze ook in te zetten als 3P+N (3x230V) voor je kookplaat als deze de mogelijkheid biedt. Want je beperkt tevens de maximale stroomsterkte per fase. Krachtstroom is 3P (3x400V), dat zal je kookplaat waarschijnlijk niet als optie hebben.
 

BobBouwtHet

  • #3
Hartelijk dank voor je reactie Walker! De door jouw aangevoerde argumenten had ik inderdaad ook! Nu nog een goede installateur vinden die het wilt installeren, want degene die mij van allerlei vreemd advies hebben voorzien ga ik natuurlijk de klus niet laten doen. Bijzonder dat erkende installateurs (:-|) je van dit soort advies voorzien, maar mijn indruk is dat ze zich niet goed ingelezen hebben in mijn situatie (lees: überhaupt niet hebben gekeken naar de aansluiting van de kookplaat) en berusten op het gegeven dat voor de meeste inductiekookplaten 2P+2N (net) voldoende is.

Voor zover ik kan overzien (op blz. 124-125 van de handleiding) is 3P krachtstroom geen optie; alle aansluiting vereisen 1 N, maar 3P+N (max. 11040 W) lijkt mij uitstekend. Überhaupt gaan de keren dat de kookplaat 7620 W trekt natuurlijk minimaal zijn, zo niet überhaupt niet voorkomen. Maargoed, lijkt mij zoals ik eerder al zei (en Walker gelukkig met mij eens is) verstandig een beetje overhead te houden en op 3-fase aan te sluiten; waarom niet doen als die mogelijkheid er wel is? :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu