Aanpassen groepenkast nieuwbouw

omejug

  • #1
goede dag wil graag nieuwe groepenkast plaatsen nieuwbouw met 2 onderverdelers 1 naar zolder middels 5x4 mm2 waar de zonnepanelen aangesloten worden en 2 automaten en 1 naar garage ook middels 5x4 mm2 voor krachtstroom en groepen voor oa tuin ect

deze twee onderverdelers wil ik direct achter de hoodschakelaar plaatsen middels krachtgroep verdere afzekering aardlek gebeurd in de twee onderverdelers
heb tekening toegevoegd en mag dit op deze manier 7E78156D-0B01-48A5-A52A-0A94A29F1368.jpeg
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je komt hiermee in de knoei met de selectiviteit (gooi die term gerust eens in Google of in de zoekfunctie van dit forum). Wanneer je meerdere beveiligingen achter elkaar plaatst, zou je de installatie zo moeten ontwerpen dat bij een kortsluiting alleen de "laatste" beveiliging uitschakelt, de automaat het kortst bij de kortsluiting.

De netcode elektriciteit schrijft voor dat alle beveiligingen die jij in de installatie plaatst, selectief moeten zijn ten opzichte van de hoofdzekeringen. In de praktijk betekent dit dat je in een 3x25A installatie geen groepen zwaarder dan B16 kunt plaatsen. De C20 automaten die je tekent mogen dus niet.

Zou je de onderverdeelkasten met B16 beveiligingen en in die kasten weer selectieve eindgroepen willen plaatsen, dan kom je uit op B6 automaten. Daar kun je waarschijnlijk niet mee wat jij wilt.

Mijn standaard antwoord in dit soort topics is dan ook: Probeer die onderverdeelkasten gewoon te vermijden! Je schrijft over nieuwbouw, dan is er toch zeker geen belemmering om 3 tot 5 leidingen naar de zolder en garage te leggen? Dan kun je alle groepen in 1 kast houden, overzichtelijker dan dat ga je het niet krijgen.

Mocht je toch het plan met onderverdeelkasten willen doorzetten... De netcode schrijft voor dat jouw beveiligingen selectief zijn ten opzichte van de beveiligingen van de netbeheerder, maar er is de laatste jaren geen duidelijke norm meer die hetzelfde zegt over 2 beveiligingen in jouw eigen installatie. Je ziet dan ook vaak onderverdeelkastjes die met een B16 automaat zijn voorbeveiligd en welke ook B16 eindgroepen bevatten (bijvoorbeeld de doorsnee "PV-verdeler"). Je bent dan (tot op zekere hoogte) selectief ten opzichte van de beveiligingen van de netbeheerder, maar je hebt geen selectiviteit tussen de eindgroepen en de voorbeveiliging van de onderverdeelkast. Dit houdt in dat bij een kortsluiting in 1 van die eindgroepen, waarschijnlijk de automaat in de hoofdverdeler tript en de hele onderverdeler zonder spanning zit. De impact daarvan is echter niet zo groot, als je alleen dingen als zonnepanelen, wasmachine/droger en tuinverlichting aansluit. Mocht je per sé onderverdeelkasten willen plaatsen dan zou ik het in deze richting zoeken...

Nog een paar aandachtspunten:
- Wat voor een kabel leg je naar de garage en hoe? Als dat grondkabel is, heb je een grote kans dat je deze kabel toch ook met een (selectieve) aardlekschakelaar zult moeten beveiligen.
- Je tekent alle eindgroepen in de onderverdeelkasten op L2, dat is niet echt een geweldige verdeling. :wink: Zeker als je de hele kast met 16A zou beveiligen, wil je de eindgroepen natuurlijk netjes verdelen over 3 fasen. Dat lukt niet als je een 2-polige aardlekschakelaar gebruikt, beter kun je dan voor iedere groep een 1P+N aardlekautomaat gebruiken.
- Je beltrafo gaat het zo niet doen :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu