Groepenkast toevoer en dergelijke aanpassen.

Groepenkast toevoer

  • #21
Deze kan ik overnemen.
Zou dit een verbetering zijn?
Mijn idee was een nog 1 aardlekschakelaar erbij en dan daar 1 groep achter. De andere 3 dan achter de andere.
Of 1 aardlekautomaat er bij ?
Dan heb ik in ieder geval een volledig vrije groep.
Kan dat met een 25a aansluiting?
Misschien dan toch maar een opblaas cuzzi tot de nieuwbouw.:?

20201018_090606.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #22
In jouw geval zou ik zeker een hoofdschakelaar plaatsen omdat die er nog niet is. Bij nieuwe installaties en grote aanpassingen is dat verplicht. In deze kast zit geen hoofdschakelaar.

Bovendien moeten er tegenwoordig minimaal twee aardlekschakelaars inzitten. Als bij deze kast de aardlek uitvalt zit de hele woning zonder stroom.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #23
Daar sluit ik me bij aan. Ook blijft toepassen van een tweedehands groepenkast een gok; je weet niet in wat voor conditie de automaten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Groepenkast toevoer

  • #24
Inmiddels contact gehad met de netbeheerder over de mogelijkheden.
Daar is nu e.e.a. in onderzoek.
Mocht het nu toch een hoofdpijndossier worden:
Wat kan ik met deze 25A aansluiting?
Is een extra groep dan nog te doen?
Dus van 3 naar 4?
Een opblaas ding zit op 3kw totaal en dan zou ik maar 1 groep voor nodig hebben ipv 2.

Ik ga er dan maar vanuit dat de bedrading tot de meter.
Maar van meter tot schakelaar en schakelaar tot kast lijkt mij tricky...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #25
Je bent nu tot 25A tot aan de meter afgezekerd en ik neem aan dat de bedrading tot aan de stoppenkast toen doorgerekend is of dat kon met die afzekering. Door één groep extra neemt op zich in dat tracé het gevaar niet toe, want nu kun je ook al 3x16 = 48 Ampere trekken.

Als de bedrading naar de meter toe toen wél te dun gekozen is, heb je uiteraard wel een probleem want je gaat nu over een langere periode zwaarder belasten. Dus wat toevallig wel goed ging gaat dan misschien fout. Als het 2,5 mm2 is het beter het problem bij de hoofdaansluiting aan te pakken. Bij 4 mm2 kan het qua draadbelasting wel, al zitten ze dan wel dicht in de buis gepakt.

Maar ik zou wel sterk overwegen om je huidige stoppenkast met drie stoppen te vervangen en direct een kastje te nemen met vier automaten, een aardlek en een hoofdschakelaar. Want deze is echt helemaal op. Grote kans dat de witte groepenschakelaars niet meer goed schakelen en er missen ook al twee passchroeven voor de stoppen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Daar sluit ik me volledig bij aan. Vervangen van deze groepenkast zou de eerste stap zijn. Dan ook meteen de bedrading vanaf de meter checken en indien nodig corrigeren.

Natuurlijk is het wel handig om eerst even de reactie van de netbeheerder af te wachten. Stel dat je toch 3fasen zou kunnen en willen krijgen dan kan je daar de nieuwe groepenkast meteen op uitrusten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu