Groepenkast aanpassen met PV groep.

Thomas.P

  • #1
Een vraag over panelen plaatsen algemeen.
Als er PV panelen worden geplaatst en de groepenkast word hierop aangepast met een aparte groep .(of een kast ernaast zet met een nieuwe groep)
Valt dit dan onder 'aanpassing van de groepenkast' waar op ik de nieuwe eisen/norm 3140/1010 moet toepassen die nu gelden voor de gehele groepenkast.
Moet dan de gehele oude situatie worden aangepast naar de nieuwe norm bijv.
- Van kabelinvoer naar buisinvoer (MK)
- Bij alle 2 kabel onder een schroefje een verdeelblokje toepassen.
- Bij een uitvoering groepenkast met alleen aardlekautomaten de kast aanpassen d.m.v. een hoofdschakelaar te plaatsen (verplicht sinds 2005).
- Of een montageplaat onder de wandcontactdoos plaatsen?
Zie bijlage.
Mijn vraag is dan ook, wie is er verantwoordelijk na de laatste aanpassing van de groepenkast (als je zelf de juiste regels toe past) en moet dan de gehele meterkast worden aangepast als ik 1 groep of een aardlekautomaat plaats?
Ik heb het gevoel dat er nog veel grijs gebied is en veel mensen maar iets doen ,er zijn natuurlijk uitzonderingen...het gaat vaak goed..

Of weet iemand misschien waar meer duidelijke informatie staat?

2021-09-09 15_53_02Eisen nieuwe norm.png 2021-09-09 14_43_40Meterkast na aanpassing.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
In welke hoedanigheid stel je deze vraag? Het leest een beetje alsof je zonnepanelen plaatst bij klanten.

Dan heb je waarschijnlijk ook wel toegang tot de normen en richtlijnen. In NPR5310:2007(+A6:2015) werd er nog aandacht besteed aan dit onderwerp, namelijk in blad 30. Een korte samenvatting: De jongste NEN1010 is van toepassing op grootschalige uitbreidingen, "inclusief delen van de bestaande installatie die door wijzigingen en uitbreidingen worden beïnvloed."

Wordt een contactdoos in de woonkamer beïnvloed door het plaatsen van zonnepanelen? Nee. Maar wordt de verdeelinrichting beïnvloed door het toevoegen van een tweede voedingsbron? Ja, dat wel! Hoe ver je daar in wilt gaan daar kun je inderdaad een leuke discussie over voeren. Lees vooral ook NPR 5310:2017 - deel 712 eens door

Wat je wel in de gaten moet houden, is dat een installatie na toevoegen van PV wellicht ook niet meer voldoet aan de oude NEN1010 norm welke ten tijde van aanleg geldig was. Een hoofdschakelaar was ook voor 2005 in bepaalde gevallen al verplicht, bijvoorbeeld bij meer dan 6 (?) eindgroepen of indien er meer dan 2 handelingen nodig zijn om alles spanningsloos te krijgen (de exacte bewoording varieert wat door de jaren heen :wink: ). Met het onnadenkend toevoegen van een PV-installatie voldoe je misschien aan geen enkele editie van NEN1010, dat is natuurlijk nooit de bedoeling.

Verder zie ik je een hoop dingen opnoemen (montageplaat, invoeren, meerdere draden in een ongeschikte klem) die nooit aan NEN1010 hebben voldaan. Dat was altijd al fout en dit heeft niets met nieuwere normen te maken.

Uiteindelijk blijft de eigenaar verantwoordelijk voor de installatie, maar die mag natuurlijk wel vertrouwen op goed vakmanschap. Een goed vakman hoort toch op zijn minst onjuiste situaties te signaleren. Maar een vakman die de gehele installatie naar de laatste norm wil brengen is waarschijnlijk te duur en krijgt de opdracht niet gegund, helaas zitten er ook commerciële aspecten aan dit verhaal en kiest een opdrachtgever niet vanzelfsprekend voor de beste of meest veilige optie.

Hoe zijn groep 5 t/m 8 bedraad in deze foto? Dat lijkt wel 2,5mm².
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu