Configuratie 3 fase PV verdeler en laadpaal aanpassingen in groepenkast

Oldchatterman

  • #21
Ik heb van verschillende merken verdeelklemmen gevonden. Helaas is de documentatie vaak zo slecht dat ik niet goed kan achterhalen hoeveel aftakkingen met bepaalde draaddiameter er zijn.

Ik ben meer thuis in de rijgklemmen op dinrail, dus ga daar als eerste naar kijken.

Eventueel kan ik ook de bekende lasklemmen met hendeltje op een dinrail houder toepassen. Dat lijkt speciaal bedoeld te zijn voor verdeelkasten en kan ik een samengestelde 8 voudige klem mee maken, geschikt tot 41A en 6mm2.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Oldchatterman

  • #22
Ik ga de spullen voor de groepenkast bestellen. Ik ga geen nieuwe kast plaatsen, maar gewoon een nieuwe kast (2x12 modules) links van de 2 huidige kasten plaatsen. Daarbij heb ik nog 1 vraag. Op dit moment loopt de aarde vanaf de netbeheerder via een blanke aardedraad naar een verdeelblok en van daaruit omhoog naar de aardrail in de groepenkast. De blanke aardedraad loopt zoveel mogelijk door een PVC buis.
20210502_194455.jpg

20210502_194428.jpg

Bij het plaatsen van de extra kast zal ik iets met de aardedraad moeten doen. Moet ik deze buitenom leggen of mag ik deze ook door de nieuwe kast leiden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
In een dubbel geïsoleerde groepenkast horen geen losse ongeïsoleerde geleiders thuis.

Dus ofwel buitenom leggen, of een geïsoleerde draad gebruiken (VD groen/geel of VDS met adereindhulzen, minimaal 6mm²).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Oldchatterman

  • #24
Dankje, dan ga ik 6 mm2 VDS met adereindhulzen leggen. Mag ik wel een klein gaatje in de groepenkast maken om de draad van onder in te voeren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu