Aanpassen groepenindeling vanwege vaatwasser

Kees186

  • #1
Onze vaatwasser zit niet op een eigen groep, terwijl dit wel zou moeten. We hebben dan ook regelmatig een doorgeslagen stop.

De groepenindeling is als volgt:
Groep 1: Beltrafo
Groep 2: Wasmachine
Groep 3: Gangen, douche, CV, kamers
Groep 4: Keuken, wc’s, ventilatie, kamers

De groepen 3 en 4 worden beveiligd door een aardlekschakelaar.

We willen onze groepenkast door een erkend installateur laten aanpassen, met toestemming van de woningcorporatie. De beltrafo kan naar groep 3 of 4, zodat groep 1 beschikbaar komt voor de vaatwasser. Daarnaast willen we dat de aardlekschakelaar alle groepen beveiligt.

Er lag een ongebruikte YMVK kabel van de meterkast naar de eerste etage. Deze is vroeger hoogstwaarschijnlijk voor een boiler gebruikt. Vanaf het eindpunt van deze kabel heb ik een XMVK kabel (in buis) gelegd naar de keuken op de tweede etage en een wcd voor de vaatwasser geplaatst. De bekabeling vanaf de meterkast ligt er dus inmiddels.

Komende week ga ik een offerte aanvragen voor de aanpassing van de groepenkast. Omdat mijn ervaring niet verder reikt dan het aanleggen van lasdozen, bekabeling en wcd’s, houdt het doe-het-zelven nu zo’n beetje op. Maar ik wil graag weten wat er moet gebeuren in de groepenkast. Deels uit nieuwsgierigheid, maar ook om gericht een opdracht aan een installateur te kunnen verstrekken.

Voor het maken van een foto heb ik de groepenkast open geschroefd. Er is geen hoofdschakelaar aanwezig. Een deel van de kast is dus niet spanningsvrij te maken zonder een zegel te verbreken. Voor het plaatsen van groep 1 en 2 achter een aardlekschakelaar, heb ik dus een installateur met zegelrecht nodig of ik zou de netbeheerder moeten laten komen voor het ontzegelen/herzegelen van de kast.

Het lijkt me een routineklus voor een installateur, die snel geklaard kan worden als ik al heb meegedacht. Willen jullie met me meedenken? Mijn kennis en ervaring schiet gewoonweg tekort.

Ik heb de volgende vragen.

1. De beltrafo zit nu binnen de groepenkast op groep 1 aangesloten. Door deze binnen de kast op groep 3 of 4 te plaatsen, zouden er meerdere uitgaande kabels op een groepsschakelaar komen. Ik heb op het forum gelezen dat dit vanwege warmteontwikkeling geen goede oplossing is. Klopt het dat de beltrafo dus via een lasdoos buitenom de groepenkast moet worden aangesloten?

2. Voldoet de bestaande aardlekschakelaar om alle groepen te beveiligen? Zijn er bijvoorbeeld voldoende aansluitmogelijkheden? Ik zie dat groep 3 en 4 ieder met een eigen fasedraad zijn aangesloten. Er zijn niet genoeg aansluitingen om dit ook met groep 1 en 2 te doen. Voor de nuldraad geldt een vergelijkbaar verhaal. Zou het verschil maken als we ervoor kiezen om alleen groep 1, 3 en 4 door de aardlekschakelaar te laten beveiligen? De wasmachine op groep 2 staat in de badkamer en is aangesloten op een dubbele trekschakelaar (die in de praktijk maar zelden tijdens het douchen wordt uitgeschakeld, vandaar dat het beveiligen van alle groepen onze voorkeur heeft).

3. Volgens een sticker op de groepenkast worden de groen gemerkte groepen door de aardlekschakelaar beveiligd. Als we dit laten veranderen zodat alle groepen worden beveiligd, neemt de installateur dan groene bedieningshendels voor groep 1 en 2 mee? Of wordt er een nieuwe sticker geplakt? Of moeten de groepsschakelaars (die probleemloos functioneren) voor groep 1 en 2 dan ook worden vervangen? Ik zie overigens geen reden om op automaten over te stappen. Er springt bij ons nooit een zekering uit, behalve vanwege de overbelasting door de vaatwasser, maar dat is logisch (en na deze aanpassing opgelost).

4. Zie ik het correct dat deze aanpassing geen ingrijpende wijziging inhoudt en dus niet betekent dat er bijvoorbeeld een hoofdschakelaar moet worden geplaatst, zoals dat bij renovatie wel vereist is? Ik ben namelijk niet geneigd sterk te investeren in een groepenkast van een woningcorporatie. Het gaat me enkel om het plaatsen van de vaatwasser op een eigen groep. Ik zie overigens wel het nut van een hoofdschakelaar, al is het maar om eventuele moeilijkheden vanwege verzegeling te voorkomen.

5. Hoe gaat een installateur te werk bij aanpassingen aan een groepenkast zonder hoofdschakelaar? Als de installateur geen zegelrecht heeft, kan ik dan achteraf door de netbeheerder een nieuw zegel laten plaatsen met het argument dat de installateur spanningsvrij moest kunnen werken en dus een goede reden had om het zegel te verwijderen? Zal de netbeheerder mij hiervoor kosten in rekening brengen? Is het verstandiger om een (misschien duurdere) installateur met zegelrecht te kiezen? Zou een installateur voorstellen om de ‘hete’ draden onderin los te maken en af te plakken tijdens de werkzaamheden? Dit zou iets kunnen zeggen over de zorgvuldigheid van de installateur, maar ook een acceptabele werkwijze kunnen zijn.

6. De blanke aardedraad loopt vanaf de aardrail in de groepenkast omhoog naar de waterleiding op de eerste etage. Hiervoor wordt de linker pvc-buis gebruikt. Het ligt voor de hand dat de installateur deze buis vrijmaakt voor de aansluiting van de vaatwassergroep. Er zijn nog vier gaten die kunnen worden ‘doorgeprikt’ om een extra buis voor de aarde te leggen. Kan ik op dit punt nog moeilijkheden verwachten?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb bijna het hele forum doorgelezen om wat meer kennis op te doen. Het is een flink bericht geworden, maar ik wilde jullie zoveel mogelijk informatie geven om iets te kunnen zeggen.





 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kees186 schreef:
We willen onze groepenkast door een erkend installateur laten aanpassen, met toestemming van de woningcorporatie.
Al je vragen bespreek je met degen die het werk gaat uitvoeren, dit is een DHZ forum geen site om bestekken te leveren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu