Verdeelkast aanpassen

Appie33

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil thuis een laser-apparaat(ontharing) aansluiten 230V 32A 1fase 2000W, nu heb ik een hoofdzekering van 3x25A.
las op internet dat het wel kan werken alleen kan mijn hoofdzekering er elke keer uitknallen en daar heb ik geen zin in.
ik heb al verzwaring aangevraagd en dit gaat minimaal 3 maanden duren helaas.


Hebt een aantal vragen:

Wat kan ik het beste doen een hoofdzekering van 3x35a of 3x50a ?
Als ik ga verzwaren moet ik dan ook mijn hoofdschakelaar verzwaren ? moet dit altijd keer 1.6 dus 35A een hoofschakelaar van 63A en bij 50A hoofschakelaar van 80A?
Moet ik dan ook de aardlekautomaten verzwaren naar 63a en 80A?

Alvast bedankt,
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
2000 watt is geen 32 A maar net geen 9 A.
Dus hoeveel vermogen gebruikt het toestel?
 

Appie33

  • #3
in het boekje staat: de warmte afgifte is gemiddeld 2200Watt en bij intensief gebruik kan het behoorlijk oplopen tot maximaal 4800watt
 

Appie33

  • #4
laser.JPG
 

stefan9

  • #5
Het zou kunnen dat de 32A alleen nodig is om de inschakelstroom te kunnen verwerken.
Ik heb zelf een tijd geleden een zware (3.3kW) hogedrukreiniger gekocht. Dit is iets minder dan 16A, maar omdat de motor een hoge inschakelstroom nodig heeft, vloog toch regelmatig de zekering er uit.
Ik gebruik hem nu met een inschakelstroombegrenzer en dat werkt prima.
Wellicht dat dat ook voor jouw laserapparaat een oplossing is?
Edit: Lees net dat het vermogen naar 4800W kan gaan. Dan gaat dit verhaal dus niet op...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het wordt een behoorlijk duur grapje om dit thuis aan te sluiten.

Jouw eindgroepen moeten officieel selectief zijn ten opzichte van de zekeringen van de netbeheerder, om een B32 eindgroep te kunnen plaatsen moet je dan al naar 3x50A.

Behalve de eenmalige kosten, betekent dit ook een hoger vastrecht. Bij Enexis (toevallig mijn netbeheerder) stijgt het capaciteitstarief dan van €20,90 naar €112,41 per maand. Dit kost je dus €1098,12 per jaar! Andere netbeheerders hanteren soortgelijke tarieven.

En daarnaast nog eenmalige kosten vanuit de netbeheerder om de verzwaring uit te voeren en kosten om de groepenkast aan te passen. De nominaalstroom van de hoofdschakelaar moet gelijk aan of hoger dan de aansluiting zijn, dus in het geval van 3x50A moet je een 63A schakelaar plaatsen. De aardlekschakelaars zullen geschikt zijn voor 40A en moeten ook vervangen worden, tenzij er om andere redenen niet meer dan 40A doorheen kan lopen (bijvoorbeeld: Er zijn maar 2x 16A groepen achter aangesloten, of het is een 3-fasen aardlekschakelaar met per fase hoogstens 2x 16A groepen aangesloten).

Outside-the-box: Kun je niet een flinke 400 -> 230V transformator kopen en die tussen 2 fasen aansluiten? 32A bij 230V is nog maar 18,4A bij 400V. Als dit alleen de inschakelpieken betreft werkt het misschien wel achter een 16A krachtgroep. Je bent dan ook met gemak boven de €1000 kwijt voor een dergelijke transformator maar dit verdien je binnen 2 jaar terug...

Ben benieuwd hoe de andere specialisten hier het zouden oplossen.

Of heb je een andere reden om de aansluiting te willen verzwaren? Als dit niet het enige zware apparaat in de woning is dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu