Aansluiting hanglamp aanpassen naar ornament plafond

Anouk van Doorn

  • #1
Hi,

Wij hebben een prachtig ornament op ons plafond, zie bijgevoegde afbeelding. Nu hebben we alleen een lamp gevonden die we hier graag op zouden willen hangen, die hiervoor geen mooie aansluiting heeft.

Het gaat om deze lamp: https://www.lampen24.nl/kare-golden...nl&utm_content=369493&utm_term=Direct+Linking

Zoals je kan zien is de aansluiting in horizontaal messing plaatje. Als we deze ophangen gaat dat plaatje dwars over ons ornament heen.

Is er iemand die een creatieve manier weet om de aansluiting aan te passen zodat deze mooi gemonteerd kan worden i.c.m. het ornament?

Alvast bedankt voor het meedenken!

IMG_20210105_133139.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zal niet makkelijk zijn om daar iets voor te bedenken... de elektrische aansluiting (snoer) kun je prima met een kleinere voet monteren. Zo eentje die voor hanglampen veel wordt gebruikt:
10-stuks-metalen-afdekkap-hanglamp-plafond-luifel-hardware-basis-wandkandelaar-mount-vintage-e...jpg


Maar je zit met die 2 staalkabels waar de lamp aan hangt. Die moeten nu eenmaal een stukje uit elkaar in het plafond komen anders hangt hij niet stabiel. Als de staalkabels te ver naar het midden komen zal de lamp rondjes gaan draaien.

Of je zou twee spiegelogen in het plafond moeten draaien en daar de staalkabels aan monteren. Die ogen kun je evt. ook messing kleur spuiten.

In de basis houdt je dan hetzelfde principe maar dan zonder een grote messing bak eromheen.
 

Lampje45

  • #3
Ik had het idee een stuk hardhout in ongeveer dezelfde maatvoering als het aansluitbakje te maken, waarbij je met een contourmal het profiel van het roset overbrengt op het blok hout. Of als het mogelijk dit profiel in het bakje aan te brengen.
De dikte afhankelijk van het profiel met wat extra dikte voor de stevigheid.
Dit blok kun je dan vastzetten op de centraal doos en daarop de de aansluiting vast zetten hangt hij gelijk stevig tegen het torderen, want als je met de spandraden te dicht bij elkaar gaat zitten, dan draait hij alle kanten uit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat is ook een goede inderdaad. Ligt er vooral ook even aan wat TS wil bereiken.

Is het probleem dat de ondergrond door het ornament niet vlak genoeg is om het bakje te monteren? Dan is Lampje zijn oplossing prima.

Of is het punt dat je het ornament in he zicht wilt houden ipv deels weggestopt onder het bakje? Dan zou je meer in mijn richting moeten denken.

Is net hoe je de vraag leest inderdaad.
 

Anouk van Doorn

  • #5
De bedoeling is dat het ornament nog zichtbaar is en dat er geen messing plaatje dwars overheen loopt. Dus het idee van de spiegelogen zou dan het mooist zijn. Alleen de vraag of je zomaar kan boren in het ornament..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Is het wellicht een optie om de staaldraden aan de onderkant op een andere plek aan het armatuur te bevestigen?

Dan kun je ze verder uit elkaar plaatsen en kun je de schroefogen buiten het ornament plaatsen. (Ik neem aan dat het ornament kleiner is dan de lengte van de lamp)

Lastig om dit soort mogelijkheden te beoordelen vanaf een reeks foto's. :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dan kom je inderdaad op zoiets als spiegelogen uit.

Wat voor plafond zit erboven? Gipsplaten of beton?
 

Lampje45

  • #8
Dan denk ik weer in hardhout en dan een rozet die iets groter is als het gat en waar de twee spandraden op de maximale afstand doorgevoerd worden. De vorm van afronding kun je natuurlijk doen in relatie tot de rondingen van het ornament.
 

Anouk van Doorn

  • #9
@Lampje45 ik begrijp niet precies wat je bedoelt? Waar komt dit hardhout?

Voor de optie met de spigelogen: deze zouden ook buiten het ornament aan het plafond bevestigd kunnen worden? Dan lopen de staaldraden schuin naar buiten. Het ornament blijft dan onbeschadigd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ik ben bang dat de staaldraden in Lampje zijn voorstel te dicht bij elkaar komen.

De draden naar buiten laten lopen is geen probleem. Vraag is wel of u dat mooi vindt...

In het ornament boren kan ook maar ik snap dat u dat liever niet doet.
 

Lampje45

  • #11
Anouk het hardhout komt gewoon als een rozet op het gat.
Ik weet de maatvoering van het gat niet, maar laten we uitgaan van een gedraaide houten rozet van 12 cm doorsnede, als je dan soepele spandraden neemt, die 1 cm van de buitenrand met een goede passing worden doorgevoerd en bovenin worden geborgd. Dan staan de draden 10 cm uit elkaar, voldoende om een richtkoppel te creeeren, dat de lamp op een vaste plaats laat hangen.
En natuurlijk de rozet moet op de doos worden vastgezet. Dan kan er eigenlijk weinig meer draaien. Muurvast natuurlijk niet, maar daar is het een hanglamp voor.

Ik heb ook nog gekeken naar een buisvormige pendel, die zowel boven, als beneden vastgezet kan worden. Of dit stevig genoeg wordt, weet ik niet, omdat ik niet in kan schatten wat deze lamp weegt. Met dit idee ben je ook nog eens je voedingssnoer kwijt.
Spiegelogen vind ik zo lelijk.
Er zijn zoveel andere manieren om een bevestiging in een plafond te maken. Helaas weten we nog niet of we met beton of een los plafond te maken hebben.
Want kabelschoentjes met oog aan een staaldraad solderen en met een schroef in het plafond vastzetten is m.i. veel subtieler en netter. Is het een los plafond dan is er nog altijd de paraplubout of holle wandplug
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De draden komen waarschijnlijk uit een buis, dat werd vroeger vaak gedaan in dit soort plafonds.
De buis komt dan vrijwel recht naar beneden door een gat dat in de plank er boven is geboord.
In de plank een schroefhaak draaien en daar de lamp aan ophangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu