3 of 4weg sturing voor buffervat naar radiatoren/VVW

RogerM

  • #1
Ik heb bedacht dat een weerafhankelijke regeling wellicht een mooie oplossing is om de watertemperatuur naar de VVW en LT-radiatoren te regelen. Zo kan ik een stooklijn bepalen die past bij het huis en de installatie. Echter, er zijn twee (...) manieren om dat te bereiken.

(links) 3-weg servo bediend mengventiel mixt heen met retour. nadeel is wellicht dat het mengventiel een hoge weerstand vormt voor de pomp en er onbedoeld tóch reuring in het buffervat ontstaat terwijl dat niet hoeft op enig moment.
of
(rechts) 4-weg servo bediende mengklep. amper weerstand en alleen bijmenging uit het vat als dat echt nodig is.

mijn keuze zou optie 4-weg klep zijn. correct?

 

RogerM

  • #2
Let op: ik gebruik de bovenste warmtewisselaar als bron voor het leidingsysteem. De onderste spiraal voedt de buffer via de zonnecollectoren. De bufferinhoud zelf stroomt door de pellet-cv, in combinatie met een laadcircuit.

Mijn gedachtegang is dat ik niet meer warmwater aan de buffer onttrek dan noodzakelijk, met name in het begin en einde van het stookseizoen. Mijn voorkeur gaat uit naar een servo/PWM gestuurde klep. De elektronische sturing bouw ik zelf.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Waarom zou het drieweg ventiel een hogere weerstand hebben dan het vierweg ventiel :?:

Als de drieweg klep gesloten is voor bijmenging van warm water uit het buffervat stroomt er geen water uit buffervat ook niet via de retour.

Er is dus geen meer waarde tussen vier en drieweg ventiel in dit geval mits de juiste doorlaat is berekend zal er voldoende water kunnen stromen.

Hoe groot is de capaciteit van de radiatoren totaal die via de mengklep moeten worden voorzien van water.

De temperatuur van 55°/45° is in dit geval niet van betekenis omdat als de klep gesloten is de temperatuur het zelfde zal zijn/worden.

Waar laat u de opgewekte warmte als de drieweg klep van de pellet ketel omloopt naar alleen pompcircuit.
De warmte zal op deze manier stoom gaan leveren en dat kan niet de bedoeling zijn, waarom de thermostaat bij 61°C omschakelen wat wilt u daar mee bereiken :?:

Is dit een bestaand ontwerp van de pellet ketel of uw eigen idee om het zo te maken :?:

Vr Gr en succes ermee
 

RogerM

  • #4
Hallo,
deze pellet-CV heeft een ingebouwd laadcircuit dat op 61 graden staat ingesteld. als ik dat niet zou tekenen, krijg ik de opmerking "Hé, waar is je laadcircuit?", daarom staat er een stippellijn omheen. Niet mijn ontwerp dus, maar zo zit ie in elkaar af fabriek.

De pellet-CV vult de buffer en heeft dus 500liter "bewegingsruimte" om op te warmen. Het CV circuit gebruikt de bovenste spiraal om warmte aan het vat te onttrekken. Als de 3wegklep dicht staat (CV circuit op temperatuur), doet de spiraal niets, pompt het CV-circuit rustig rond en warmt de pellet-CV het vat "gewoon" op. of niet, afhankelijk van de thermostaat pellet<>buffer.

zo exotisch is dit schema toch niet?
 

RogerM

  • #5
Ik heb geen idee van de weerstand indien een ventiel half gesloten is. dank voor je antwoord :-)

het betreft een standaard tussenwoning met 5 groepsvloerverwarming beneden en in de badkamer. op de 3 slaapkamers hangen LT radiatoren. de warmtevraag (grove berekening) is ongeveer 5kW.

welke klep zou jij adviseren? ik zat te kijken naar een ESBE klep met 0-10v sturing. daar kan ik een mooie regeling mee bouwen!
 

Marcn88

  • #6
Inprincipe kun je hier elke 3wegklep voor nemen met een 22 mm aansluiting weerstand is bijna niet van toepassing omdat de cv pomp het er wel doordrukt deze zijn wat dat betrwft altijd zwaaar overgedemensioneerd
 

RogerM

  • #7
...maar nu wil ik die klep ook traploos/proportioneel kunnen sturen met bv 0-10 volt of iets dergelijks. zo kan ik de klep naargelang de buitentemperatuur sturen. aan/uit is niet afdoende!

tips?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Foutje van mij niet goed naar de drieweg klep gekeken.

De driewegklep van de ketel zal bedoeld zijn om de ketel versneld op temperatuur te laten komen en dan te open naar het buffervat.
Alleen warmer water dan van 61°C zal naar het buffervat verdwijnen.

Dat voorkomt langdurige condensvorming in en op de ketel.

Er zal wel een koelspiraal op zijn gemonteerd om heetlopen te voorkomen bij pompuitval, goed te horen dat de ketel een compleet fabrieksapparaat is.

Er zijn voldoende bestuurbare kleppen met elk mogelijk denkbare motor die aangestuurd kan worden met elk mogelijk denkbare spanning of stroom bron.

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Je moet eigenlijk de weerstand van het cv circuit weten. Als je dit weet kun je met de gewenste autoriteit (minimaal 0,5) de correcte mengklep selecteren.
Als je een klep neemt met een te lage autoriteit, dan zal die klep slecht kunnen regelen.

Ik zou overigens als je een goede gelaagdheid van de buffer in stand wil houden de buffer gebruiken zonder spiralen. Gewoon warm water er boven in en uit, en koud water onder in en uit.
 

RogerM

  • #10
...de reden om via een spiraal warmte te onttrekken, is vanwege de totale waterhoeveelheid. pellet+leidingen+buffer+leidingen+VVW&radiatoren maakt één grote watermassa waar ook een fiks expansievat aan moet hangen. is het echt zo slecht om die spiraal te gebruiken? wat is het effect?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Je systeem gaat op deze manier niet werken.

Je hebt een houdvergassingsoven en waarschijnlijk een ladomat laadpomp met bijbehorende regeling welke gestuurd word door de palletkachel Gok op een Koningsspitze.

Het vat wat je nu hebt getekend is een sanitairvat, geen buffervat.

Waarom ga je in de zomer je vat opwarmen middels zonnecollectoren of vacuüm buizen als er geen afname in het circuit is je hebt immers geen verwarming nodig in de zomer? das een foute investering.

Plaats een buffervat achter de palletkachel en gebruik het vat wat je nu hebt voor sanitairwater hier is het ook voor bedoeld.
 

RogerM

  • #12
Ik heb ook een solarboiler van 300ltr. het overschot aan warmte op een zomers dag wil ik in de CV buffer dumpen. ik moet het nl ergens affakkelen. omgekeerd ook: in de tussenseizoenen wil ik wel het huis minimaal bijwarmen en bij voorkeur met zonnenergie. dat gaat makkelijk gezien de transmissieverliezen van deze woning. ik hou de twee vaten dus gescheiden maar gebruik de pellet-cv óók om sanitairwater op te warmen in de winter EN om het buffervat te vullen. de warmtevraag vd woning is zelfs nog iets kleiner dan de minimale afgifte van de pellet-cv. dan hoef ik ook niet de hele dag te stoken. in de zomer warmen de heatpipes de sonneboiler met sanitairwater op. overschot gaat in het andere vat.

nee, ik heb geen laddomat. die zit af-fabriek in de pellet-cv welke een Edilkamin Mito Idro gaat worden. voor de vorm heb ik dat laadcircuit wel getekend binnen de stippellijnen. wat ik heb getekend is een buffervat met een spiraal.

ik vind je uitspraak: "dit gaat niet werken" best wel stug. verklaar eens waarom.
 

Bernhard

  • #13
Je hebt een primair circuit, dat is de pallet ketel
Het secundair circuit zijn de radiatoren en VV.
In beide circuits moeten expansievaten en veiligheidskleppen
In het secundair circuit moet een bypass gemonteerd worden.
Er moet ook een transportpomp komen voor de bovenste spiraal.
In dit gedeelte ook een bypass.
De hydraulische schakeling is niet goed.
De 3wegklep moet en speciale klepzitting en afsluiter hebben.
De klepverstelling moet gelijk zijn aan de verandering van de flow. Meestal wordt hier een parabolische klepzitting voor gebruikt. De weerstand van de klep moet juist groot zijn.
Ik denk dat voor een installatie met een capaciteit van 5Kw dat zelfs Griet Titulaer dit niet begrijpt.
Kan het niet eenvoudiger?
Ik wens je in ieder geval veel sterkte met je hobby en vooral met de regeling. mvg Bernhard
 

RogerM

  • #14
Omwille van de duidelijkheid heb ik alle overbodige meuk uit het schema weggelaten. ja, ik weet het.
de originele vraag ging over die klep.

waarom óók een transportpomp voor de bovenste spiraal?

het hele secundaire systeem wordt aangelegd door de installateur. compleet met kleppen, vaten en andere meuk. het is "gewoon" een werkende installatie in een rijwoning. niets bijzonders. het enige wat ik ga doen is de bron (CV-ketel) vervangen door een pellet-cv met een buffervat. omdat die niet overweg kan met een modulerende kamerthermostaat (honeywell round modulation), ben ik op zoek naar een WAR en aan/uit schakeling. de modulerende ketel vervang ik door een aan/uit pomp. warmte heb ik in het vat. kwestie van eruit halen en terugmengen om de vloer niet kapot te maken. de reden dat ik een buffervat nodig heb, is omdat een pellet-cv niet makkelijk kan moduleren. ik wil het ding ook niet 24/7 hebben branden.

dit is toch allemaal geen high-tec heren, of doe ik te simplistisch? blijft de vraag over die klep. welke klep leent zich het beste voor deze truc?

meten=weten. als je een klep naar een bepaalde temperatuur wilt sturen, dan blijf je meten en bijsturen. dan maakt het al of niet lineaire verloop van de mechanica niet uit.

leuk als iemand me wilt helpen met m'n "hobby". die opmerking negeer ik verder maar ;-) er komen hier toch alleen maar klussers die met hun hobby bezig zijn en wat vragen hebben?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
Het idee van gelaagdheid in je buffer, is dat er zo weinig mogelijk menging is van warm en koud water.
Als je een spiraal bovenin de buffer hangt, waar koud water doorheen loopt, dan krijg je menging bovenin je buffer.
Je wil eigenlijk het koude water onderin de buffer brengen.

Ik zou daarom kiezen voor een buffervat met 1 spiraal onderin de tank, waar de zonnecollector op wordt aangesloten.
Verder worden de pelletkachel en afgiftesysteem gewoon rechtstreeks aangesloten.

Een expansievat moet je sowieso hebben, das niet afhankelijk van je spiraal. Sterker, met een spiraal moet je er 2 hebben: 1 voor de buffer, en 1 voor het afgiftesysteem. zonder spiraal kun je met eentje volstaan.

Er zijn ook menggroepregelaars beschikbaar die met een opentherm thermostaat worden aangestuurd, misschien is dat een optie voor je.
 

RogerM

  • #16
Ik heb het overwogen maar besloot toen te splitsen omdat het me beter te beheren leek: verschillende circuits ipv een grote pleps water met een enorm expvat. wellicht los ik dat probleem op met wat extra afsluiters. kan ik nog altijd makkelijk een deel droogleggen voor onderhoud oid.

overigens begrijp ik dat van die gelaagdheid wel. ik meende echter ook -omdat de dT heen/retour bij vloerverwarming laag is- dat de spiraal weinig zal afkoelen danwel voor afkoeling zal zorgen. zie ik het echt zo beroerd in? nou ja, in dat geval is er ook geen drama. gewoon een andere buffer kopen. ik had toch nog niets besteld.

die round modulation ga ik niet gebruiken. wat is de toevoeging van opentherm nog in mijn geval? dan heb ik nog altijd een buiten- en binnenvoeler nodig, kamerthermostaat etc. een cenvax (of vergelijkbaar) lijkt me een beter plan. tis wat analoger maar dat is het regelsysteem ook. in het ergste geval neem ik een microcontroler en een handvol tempsensors. de rest is software, ook die parabool ;-)
 

RogerM

  • #17
Dit is wat ik in grote lijnen van plan ben. Wellicht missen er afsluiters en andere toestanden, maar het gaat me nu effe om het principe.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Misschien heb je hier: solar. limerkens. be/ wat aan.
 

RogerM

  • #19
...dank je wel.
iets dergelijks ga ik aan de achterkant bouwen. sterker nog; het wordt een heel systeem dat warmte, licht, alarm, piekbestrijding in verbruik, autostart voor vaat/wasmachine, tzt opslag, wind, regen, zonwering etc etc. alles komt uit op één iPad. meten én regelen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #20
Je hebt nu 2 expansievaten in het linker deel. Ziet er verder prima werkbaar uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu