Aan/uit aansturing van CV (valliant)

Nightlife31

  • #1
Hierbij een vraag aan iemand die verstand heeft van HR ketel aansturen met thermostaat. (Valliant ecotec om precies te zijn)

Ik heb al enkele jaren een evohome aansluiting via opentherm aanlsuiting. Ik wil eens kijken wat het gedrag van mijn CV is bij aansturing met aan/uit. Nu zie ik namelijk zeer regelmatig korte temperatuur pieken, waarbij de temperatuur van het CV water direct snel stijgt, en dat lijkt mij niet efficient.

Ik wil mijn CV daarom eens aansturen met via aan/uit en kijken hoe dit profiel eruit ziet. Ik wil hier niet meteen een aan/uit thermostaat voor kopen en hoop dat ik zelf het aan kan sturen.

Vraag is, hoe werkt een aan/uit aansluiting precies? Is dit simpel een contact maken tussen 2 draden, of moet er bv een bepaald voltage aangebracht worden?
 

Ceeshobby

  • #2
Een aan/uit thermostaat is eigenlijk een schakelaar die de cv ketel aan of uit zet.
Met aan/uit zal de watertemperatuur meer pieken vertonen.
 

Nightlife31

  • #3
Klopt, alleen de valliant kan zelf ook moduleren op de aanvoer temperatuur. Aan de andere kant lijkt het erop dat de combinatie evohome en opentherm niet optimaal is.

Maar wat betreft de aan/uit schakeling. Gaat dit gewoon dmv een contact dat gemaakt worden tussen 2 draden, of werkt dit iets anders?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Ik geloof dat het instellen van opentherm voor de evohome wel een kritisch proces is. je moet eerst je hele systeem instellen, en tot slot de opentherm toewijzen. Doe je dat gelijk in het begin van de configuratie dan werkt het niet goed. Hoe is dat gedaan?
 

Nightlife31

  • #5
Geen idee, hij draait al enkele jaren. Maar als ik naar de temp kijk van de uitgaande cv leiding (via OTGW) zie ik dat deze steeds heel snel stijgt en daarna maar kort lijkt te lopen (te zien na 20:00 in de figuur).

Een beter patroon zou zijn, lijkt mij, wanneer hij langzamer opkomt en langer aanhoudt (wat je een beetje kunt zien tussen 19:30 en 20:00).

Ik wil dus eens testen hoe dit eruit ziet als ik mijn cv aan zou sturen met een simpele aan/uit.


 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Ik zou als ik jou was de opentherm ketelmodule even helemaal wissen, en vervolgens opnieuw inleren. Als je dit niet als laatste doet, krijg je vreemd regelgedrag.

Met aan/uit krijg je dezelfde of nog meer pieken. Je kunt natuurlijk wel de aanvoertemp van je ketel wat lager instellen, of het maximale vermogen aanpassen.
Die instellingen van je ketel kun je altijd doen, ongeacht opentherm of aan/uit.
 

Nightlife31

  • #7
Ingmar89, dank voor het meedenken.

Je stelt dus voor om eerst de evohome terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Dan de verschillende ruimtes aan te sluiten, en als laatste pas contact te maken met de opentherm ontvangen die aan de cv hangt? Ik zal dat eens proberen.

Lagere aanvoer temp heb ik eerder mee gewerkt, maar dat loste het niet op. 2e suggestie van jou is dan om het max vermogen te verlagen (staat nu op auto volgens mij)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Nee niet de hele configuratie.
De opentherm module resetten, en deze opnieuw aanmelden bij de evotouch.
 

Nightlife31

  • #9
Dat is snel te doen (boiler demand of none zetten, dan opentherm bridge weer selecteren en weer opnieuw contact maken met de ontvanger).
Zal eens kijken wat het effect is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu