3 fasen aansluiting vervangen

Didier

  • #1
Ik heb een zogenaamd doorstroomapparaat gebruikt tbv. warmwater voorziening. Het ding geeft geen warm water meer. Ws. door de vorst beschadigd. Ik ga over op een boiler. De oude aansluiting was een 3 fasen (apparaat vroeg 18kWh). Mag ik nu de oude kabel gebruik tbv. de boiler aansluiting (iets van 2,8kWh). De 3 fasen aansluiting komt uit de meterkast vanuit een "eigen"groep en een eigen aardlekschakelaar. Deze is later afzonderlijk naast de bestaande installatie aangebouwd. Het voordeel van het gebruiken van de oude aansluiting is dat ik geen kabels hoef te trekken en een prachtige "eigen"aardlek etc. al op de plek beschikbaar heb

Het gaat mij er om dat dit mag en veilig is.

Henk
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Wat zou mogen is drie van de 5 aders in de kabel gebruiken. In de groepen kast moeten deze dan wel op een gewone 16A 1p+n automaat na een aardlekschakelaar worden aangesloten. Bij de boiler uiteraard op een gewone geaarde wandcontactdoos en de overgebleven aders afdoppen.
 

Didier

  • #3
Dat levert in ieder geval al voordeel op doordat ik geen draden meer hoef te trekken. Ik mag niet de onnodige leidingen in de 3 fasen groepenkast losmaken en die vervolgens bij de boiler niet meer gebruiken. Dan kan ik nl. heel eenvoudig de bestaande groep blijven gebruiken.

Henk
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Gezien het vermogen van dat doorstroom apparaat, 18kW zal die 3 fase groep meer dan 3x16A zijn. Deze dag dus niet gebruikt worden voor een normale eindgroep.
 

Didier

  • #5
Moet ik even controleren. Hij kon inderdaad wel 3x 25 zijn. Als de groep 3 x 16 is mag mijn oplossing dan wel ??
Henk
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Ik vermoed van niet omdat dat de overzichtelijkheid van de installatie niet ten goede komt. Met 3x25A zijn wel andere mogelijkheden maar het plaatsen van een gewone 16A automaat is het makkelijkst, bovendien veilig en toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu