Zonnepanelen aansluiten op 1 fase van 3 fasen aansluiting

had75

  • #1
Hoi,

Ik overweeg om op mijn garage zonnepanelen te leggen om zo de kosten van onze zwembadinstallatie wat te verlagen. Ik kan maximaal 9 panelen kwijt, wat overeenkomt met max 3500 Wattpiek. Nu heb ik vanuit mijn meterkast naar de garage een 3 fasenaansluiting liggen (3x16A afgezekerd). In de garage vertakt de 3 fasen aansluiting zich naar losse fasen, dus ik gebruik geen krachtstroom.

Mijn plan is nu om 1 van deze fasen te gebruiken om de omvormer op aan te sluiten, dus volgens het volgende schema. Mijn vraag is simpel... Mag/kan dit?

zonnepanelen.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee, dit is een heel slecht idee.

Ik weet niet of je een beetje bekend bent met de principes van 3 fasen elektriciteit? Je hebt bij een 3-fasen groep met 3 fasegeleiders maar één nulgeleider. Door de 120° faseverschuiving loopt er bij normale omstandigheden nooit meer stroom door de nulgeleider dan door de zwaarst belaste fase. Stel je neemt op L1 en L2 16A af, dan loopt er door de nulgeleider ook 16A. Neem je op L1, L2 en L3 16A af, dan loopt er zelfs helemaal geen stroom meer door de nulgeleider. Dit is de reden dat bijvoorbeeld 3-fasen motoren zonder nul kunnen worden aangesloten.

Ga je echter op 2 fasen afnemen en op de 3e fase terugleveren, dan gooi je deze balans compleet in de war en kan er een zeer hoge stroom door de nulgeleider gaan lopen. Stel je neemt op L1 en L2 16A af en levert op L3 16A terug, dan loopt er een stroom van 32A door de nulgeleider. Ik neem zomaar even aan dat de kabel daar niet op berekend is. Daarnaast is de nulgeleider in de meeste gevallen helemaal niet beveiligd, een standaard 3P+N automaat beveiligt namelijk maar 3 polen.

Als je dit al van plan zou zijn, kun je de omvormer beter aansluiten op de zwaarst belaste fase (de filterpomp). Maar ook dan kan het nog fout gaan als de zonnepanelen terugleveren, de filterpomp uit staat en je een zwaar apparaat in de contactdoos steekt.

Eventueel zou je er voor kunnen kiezen om ook de nulgeleider te beveiligen tegen overbelasting, door niet een standaard 3P+N automaat toe te passen maar een 4P automaat.

Maar als de vermogens kloppen dan heb je maximaal 2500W+1000W = 3500W afname? Dat past ook prima op 1 fase 16A. Je zou de groep dus kunnen terugbrengen naar één fase en dan gewoon een standaard PV verdeler kunnen toepassen.
 

had75

  • #3
Kennis waarvan ik dacht dat die al lang vervlogen was kwam ineens weer terug, dus dank voor het me even 30 jaar terug de tijd in slingeren, naar mijn MTS Elektrotechniek :lol:.

Ik ga er een enkele groep van maken met een PV verdeler er tussen.

Dank voor het meedenken :prima:!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik mee toch vaker een 1f omvormer te zien op een krachtgroep bijvoorbeeld in de garage. Zouden die dan allemaal achter een 4polige automaat zitten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wie weet. Of het gaat toevallig (tot nu toe) goed.

Ditzelfde speelt natuurlijk in veel woonhuizen met een 1-fase omvormer op een 3-fasen installatie, maar in de huisaansluitkabel zit meestal wat meer reserve. Als je een 5x6mm² naar de garage legt is dit natuurlijk minder snel een probleem dan met een 5x2,5mm². Ook dan kun je in mijn geschetste voorbeeld tot 32A door de nulgeleider krijgen maar deze kan daar dan gewoon tegen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Zal toch meestal gewoon een 5x2.5 mm zijn gok ik. Natuurlijk zul je in de praktijk zelden 16A teruglevering zien op L1 en gelijktijdig 16A verbruik op L2 en L3 maar er moet wel rekening mee gehouden worden inderdaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu