ETNA FKV760RVS op 2-fasen aansluiting

CornelisD

  • #1
Hallo allemaal,

Zo'n drie weken geleden hebben mijn vriendin en ik getekend voor een mooie huurwoning. Omdat er uitsluitend elektrisch gekookt kan worden hebben wij op internet een nieuw keramisch fornuis van ETNA gekocht. Het betreft hier een combinatie apparaat van een elektrische oven en een 4-pits keramische kookplaat. Type: FKV760RVS.

Echter blijkt nu dat wij een 2-fasen aansluiting hebben en dat wij voor onze aankoop een 3-fasen aansluiting nodig hebben. Oftewel: krachtstroom. De aansluiting in onze woning is geschikt voor alleen een kookplaat en niet voor een combinatie apparaat. Ook zijn er een aantal combinatie apparaten die op een 2-fasen aansluiting draaien maar het merendeel heeft een 3-fasenaansluiting nodig.

Mijn vraag aan jullie is deze: kunnen wij onze ETNA op onze 2-fasen aansluiting aansluiten?

Ik begrijp dat de aansluitwaarde (piekwaarde) van de ETNA 9100 watt is en onze aansluiting tot 7300 watt gaat maar wij zijn niet van plan alle 4 de pitten op 10 te laten draaien en tegelijkertijd de oven op 250 graden Celsius te laten branden.

Ik heb wat foto's bijgevoegd van zowel de aansluiting op het fornuis, de fornuisgroep in de meterkast en de aansluiting in onze keuken.

Ben benieuwd, alvast bedankt!







 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heb je een 3-fasen aansluiting van je netbeheerder? Dan kun je de aansluiting om laten bouwen naar een 3-fasen groep en weet je zeker dat het werkt zoals bedoeld.
 

CornelisD

  • #3
Wij hebben geen 3-fasen aansluiting van de netbeheerder. Dit is wat het is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Volgens mij kan het wel. Kun je foto 1 en 4 nog wat duidelijker krijgen?
 

CornelisD

  • #5
Bij deze!



 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Sorry, had niet goed gelezen. Het gaat om een elektrisch fornuis met kookplaat, niet om een losse kookplaat.

Dit gaat helaas niet werken op een 2x230V kookgroep. Je hebt een losse kookplaat en oven nodig. Kookplaat komt op de kookgroep, oven op zijn eigen contactdoos.
 

CornelisD

  • #7
Dat zou heel jammer zijn. Is het niet mogelijk de ETNA zo te configureren, middels de schroeven etc. op foto 1, dat hij wel op 2 x 230 loopt? Maar dat wij 'm dus niet op vol vermogen laten draaien? Of werkt hij dan gewoon echt niet?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Hij is eventueel zo aan te sluiten dat maar twee van de vier kookzones het doen, als dat voor jou een optie is. Voor vier kookzones plus oven is het vermogen van een 2x230V groep te klein.
 

CornelisD

  • #9
Dus aansluiten zodat alle pitten en de oven werken is onmogelijk?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Niet op en verantwoorde manier, tenminste.
 

CornelisD

  • #11
Onverantwoord in de zin dat dan de stop er uit kan knallen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Of kans op kortsluiting en brand.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Je leidingen zijn uigelegd voor 16 A en als je alle vier kookzones aansluit, dan belast je die in het ergste geval met het dubbele.
Voordat er brand kan ontstaan, springt als het goed is de automaat eruit. Maar die automaat is een veiligheidsinrichting en je moet hem niet moedwillig overbelasten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu