Verschil tussen 2 fasen en 3 fasen aansluiting

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #1
Voor een inductie kookplaat die ik op het oog heb is een 3 fasen aansluiting nodig.
In de praktijk betekent dit 3 x fase, 1 x nul en 1 x aarde aansluiten

Je ziet ook vaak 2 fasen aansluiting en dan wordt 2 x fase en 2 x nul aangesloten

Mijn vraag is nu: waarom is bij een 3 fasen aansluiting maar 1 x nul nodig en bij een 2 fasen aansluiting 2 x nul ?

Alle stroom gaat toch ook door de nul en dan verwacht ik ook 3 x nul bij een 3 fasen aansluiting. Ik weet dat dit niet zo is, maar ik snap het niet. Wat zie ik verkeerd?

Groet, Hein
 

Evenwatanders

  • #2
Een '2-fase' aansluiting met 2 x nul is helemaal geen 2 fase aansluiting. Dat is een (dubbele) aansluiting op een enkele fase m.b.v. een kookgroep in de groepenkast. Daarbij gaat er door de (dubbele) nul maximaal 2 x 16 A = 32 A. Daarom is er een dubbele nuldraad nodig.

Een driefase aansluiting werkt heel anders. 3-Fase spanning (ook wel krachtstroom genoemd) werkt met spanningen/stromen die onderling 120° in fase verschoven zijn. Daardoor zal er door de nuldraad nooit meer dan 16 A kunnen vloeien, want zodra er door 2 of meer fasedraden stroom loopt, heffen de stromen zich via het faseverschil op (voor wat betreft de nuldraad). In het ideale geval zal er, bij gelijke stroom door alle drie de fasen, helemaal geen stroom door de nuldraad gaan.

Zie ook Wikipedia Driefasespanning
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De kreet "2 fasen" klopt eigenlijk niet. Een kookgroep in een 1-fase installatie blijft gewoon "1 fase", ook al trek je 2 fasedraden en 2 nuldraden. Je hebt dus niet 2 verschillende fasen, maar 2 draden verbonden met dezelfde fase. Hier is het inderdaad belangrijk dat je 2 nuldraden aansluit want de stroom door de nuldraden is gelijk aan de stroom door de fasedraden.

Ga je naar een 3-fasen aansluiting, oftewel een aansluiting daadwerkelijk op verschillende fasen, dan kun je de stroom door de nuldraad niet meer uitrekenen met een simpel rekensommetje. De fasen zijn namelijk 120 graden ten opzichte van elkaar verschoven. Zou je de stroom als 50Hz sinus uittekenen, dan liggen de sinussen van de verschillende fasen niet recht over elkaar, maar dus verschoven. Om de nulstroom uit te rekenen moet je de stromen als vectoren optellen. De stroom door de nuldraad wordt nooit hoger dan de stroom door de zwaarst belaste fase (effecten als "hogere harmonischen" even buiten beschouwing gelaten). Bij gelijke belasting van alle 3 de fasen is de stroom door de nul 0, daarom kun je bijvoorbeeld een 3-fasen motor prima in ster aansluiten zonder nuldraad.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bedankt beiden, helemaal duidelijk! Je mag dus bij die zogenaamde 2 fasen aansluiting helemaal geen 2 verschillende fasen gebruiken.

In mijn geval (11 kW max) dus gewoon 3 fasen en 1 nul :idea:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Jawel je mag best 2 verschillende fasen gebruiken, alleen is dat onzin.
Heb je 3 fasen dan gebruik je 3 fasen.
Heb je 1 fase dan gebruik je 2x230.
In beide gevallen 5 draden.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb nog een vraag die wel bij dit onderwerp past: Het valt me op dat het aansluitsnoer dat verkocht wordt om een kookplaat aan te sluiten standaard 5 x 1,5 mm2 is, terwijl de aansluiting vanuit de meterkast 5 x 2,5 mm2 is. Is dat o.k. of moet ik op zoek naar een aansluitsnoer van 5 x 2,5 mm2

Groet, Hein
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
5x1,5mm² is genoeg, al heb je wel kans dat je daarmee niet aan de fabrikantvoorschriften voldoet.

Dit is niet anders dan de doorsnee oven of wasmachine natuurlijk... 3x2,5mm² tot aan de contactdoos en vervolgens een 3x1,5mm² aansluitsnoer. Alleen is het nu 3 fasen.

Zolang je maar niet met een 5x0,75mm² Perilex aansluitsnoer bedoeld voor mechanische ventilatie ofzo thuis komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu