3 fasen aansluiting, groepenkast/schuur

Biker

  • #1
Hallo, in mij oude boerderij heb ik een 3 fasenaansluiting, en groepenkast.
Ik heb een 3 f meter, waarop staat 3 x 380/220V   10(30)A.

Daarboven zit een recente drie fasen groepenkast met drie fasenhoofdschakelaar, en drie aardlekschakelaars, die weer tien automaten voeden.
Nu wil ik binnenkort naar mijn schuur krachtstroom leggen,
Hoe dien ik dit verder af te zekeren, en aan te sluiten in de meterkast.

Ik neem aan dat ik die drie fasen na de hoofdschakelaar weg haal, en deze in de meterkast weer afzeker. Dan de kabel naar de schuur leg, daar de drie fasen weer afzekeren.
Mag ik hier van de drie fasen ook een of meerdere fasen gewoon gebruiken voor wcd's en of verlichting?
 

Toon

  • #2
Hoeft in principe alleen in de groepenkast afgezekerd te worden. Een 3fase groep mag je niet zonder meer uitsplitsen, dan zal je een onderverdeling moeten maken, denk daarbij ook aan oa selectiviteit.

Overigens is werk in/aan de groepenkast niet echt een klusje voor DHZ-ers.
Laat dit liever aan de vakman over.

Succes
 

Biker

  • #3
Het is ook niet de bedoeling om het zelf aan te sluiten, Maar wil het wel zelf voorbereiden.
Zat net te kijken, en was benieuwd hoe het zit.

Maar waar haal ik die drie fasen weg en hoe zit dat met aardlekschakelaars?

hoe bedoel je dat met het uitsplitsen en de selectiviteit?
 

Toon

  • #4
Eerste tip, als je het zelf wilt voorbereiden, doe dit dan i.o.m. een installateur. Er zijn er weinig die zitten te wachten om iets aan te sluiten wat ze zelf niet aan hebben gelegd of geheel met "vreemde" materialen is aangelegd.

De 3fasegroep wordt van boven de hoofdschakelaar aangesloten met een ALS en daarna een automaat, of alleen een aardlekautomaat. Ik weet niet of je al 3fase ALS er in hebt zitten, maar dan zou de groep daar nog bij kunnen. Configuratie hangt een beetje af van wat je van plan bent met de aansluiting.

Uitsplitsen: Je mag niet op een 3fasegroep enkelfasige wcd's aansluiten.
Selectiviteit: Stel een onderverdeler die beveiligd is met 16A zekeringen, Dan mogen de zekeringen in de onderverdeler voor de eindgroepen geen 16A zijn, deze worden dan 2 stappen lager gekozen, dus max 6A.

Duidelijk?
 

Biker

  • #5
Uiteraard ga ik dit ook eerst met de uitvoerende bespreken, maar deze is nu even een paar weekjes niet bereikbaar, omdat ie in het buitenland zit. Ik heb ook tijd zat, maar aangezien ik het me nu af vroeg wilde ik het nu ook graag weten!
Maar ik zal nog wel ff geduld hebben!

Het is me namelijk nog niet helemaal duidelijk,
O.a. die onderverdeler, bedoel je daarmee dat je de drie fasen in de schuur weer kunt onderverdelen zodat ik toch weer enkelfasige wcd's?

Of kan ik gewoon beter naast mijn driefase groep ook een of meer enkelefasige groep(en) naar mijn schuur brengen voor verlichting en wcd's enz.
 

Toon

  • #6
1e vraag : ja
2e vraag : Als je toch nog kabels moet leggen...
 

Biker

  • #7
Nog eens wat verder geinformeerd, maar hoor weer verschillende verhalen:

Ik heb dus mijn 3 fasen groepenkast met HS en drie ALS een ALS voedt vier 16A automaten, en de andere 2 voeden er ieder drie.

In mijn toekomstige schuur wil ik een stuk of drie/vier 400V stopcontacten aanleggen voor kolomboormachine, kompressor, hogedrukreiniger e.d. verder genoeg tl verlichting, en genoeg 230 wcd's

Mijn groepenkast in de meterkast zit zo goed als vol (wil de mogelijkheid tot kookgroep nog ff openlaten hier) dus ik zal een extra kast t.b.v. de krachtgroep bij moeten plaatsen.

De voeding voor deze kast haal ik uit de andere na de hoofdschakelaar, dan naar de krachtgroep, moet hier nu een (drie fasen)aardlekschakelaar tussen? en de zekeringen. Dan met een vijf aderige kabel naar de schuur +/- 25mtr daar een onderverdeelkast, met aardlek en zekeringen voor de 230 groepen (2 a drie) en de zekeringen voor de 400v groep, (hoort hier ook nog aardlek tussen?)

Verder heb ik ook gehoord dat ik elk 400v stopcontact apart moet afzekeren? Zie zat istallaties waar dit niet het geval is dus hier heb ik mijn vraagtekens bij.


Klopt mijn gedachtengang een beetje? of kan het eenvoudiger? Is er ergens een schema'tje voor zo iets te vinden? Mij lijkt dat het genoeg voor komt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Plaats een extra kast in je bestaande groepenkast.
Daarin een aardlekautomaat, indien mogelijk 25A.(afhankelijk Hoofd zekering)

Dan een kabel 4 x 4 mm² + AS naar de schuur.

Hier plaats je een onder verdeler met de gewenste groepen zonder aardlek.
Deze zit al in je eerste kast hier ook 1 plaatsen zou niets extra bijdragen.

Je hoeft niet voor elk kracht wcd een nieuwe groep te maken.
Zorg er wel voor dat je de maximale totaal belasting van die groep niet overschrijd.
 

Biker

  • #9
Dus ook de 230 groepen in de schuur hoeft geen als meer voor?
 

Biker

  • #10
En wat als ik bij mijn groepenkast een 3 fase aardlek bij plaats, en dan zekeringen, en dan met een vijf aderige kabel naar de schuur, en dan de 400v wcd's moet ik hier dan ook nog afzekeren? Dan maak ik bij mijn bestaande 10 groepen 2 erbij en trek deze door naar de schuur voor de 2 230 groepen.
 

Toon

  • #11
Kan/mag ook. Om ruimte te besparen kan je ook een 3fase aardlekautomaat nemen. Voor de 2 230V groepen zal je wel 2 kabels moeten leggen.
Overigens wordt de installatie zo wel erg uitgebreid, en ik denk dat het niet onverstandig is om het één en ander te overleggen met een installateur, die kan de situatie ter plaatste beoordelen, wij moeten afgaan op jouw info.
(En die verandert nog al eens/wordt steeds meer :mrgreen: )
 

Biker

  • #12
Op zich blijft de info het zelfde, ik heb 'm alleen uitgebreid, en andere opties aan gedragen.
Uiteraard wordt alles zeker overlegd met de monteur die het gaat maken, maar wilde graag wat info vooraf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu